

Tillsammans mot rasism!
Rasism betyder att människor eller grupper anses vara mer eller mindre värda på grund av exempelvis etniskt ursprung, hudfärg, kultur, folkgrupp eller religion. Om någon blir utsatt för kränkningar, trakasserier eller mobbning kopplade till de här sakerna, kallas det för rasism. Rasism bygger på fördomar och stereotypa tankar om hur vissa människor och grupper är eller bör vara. Vår historia har bidragit till rasistiska strukturer i samhället, som leder till att människor behandlas orättvist.
I slutet av sidan finner du bland annat videon och diskussionsfrågor om rasism. I de korta videorna får vi ta del av personliga berättelser om hur rasism påverkar vardagen.
Genom personernas erfarenheter vill vi öppna upp för viktiga samtal och reflektioner kring rasism, fördomar, orättvisor och hur vi tillsammans kan skapa ett mer inkluderande och rättvist samhälle.
Det här materialet är skapat för att användas tillsammans med barn, unga och vuxna för att väcka tankar, öppna för dialog och uppmuntra till att stå upp mot rasism. Genom att lyssna på andras berättelser kan vi få en bättre förstå hur våra ord och handlingar kan påverka andra. Videorna öppnas i Vimeo.
Sara Sundell
Maria Lindell
Papparum
Ett forum för dig som vill diskutera och lyssna på andras erfarenhet om föräldraskap.
Gruppen är för alla sorters pappor, nybliven, väntande, foster, småbarnspappa
Välkommen med!
Ta kontakt med: maria.lindell@folkhalsan.fi
Maria Lindell

Maria Stoor-Grenner
Här hittar du Folkhälsans material om trafiksäkerhet.
Jette Timgren
Letar du efter nya sätt att få in mer rörelse i undervisningen eller i verksamheten för föreningar. Sporra dina elever eller aktivera föreningsmedlemmar genom digitala aktivitetsspelet Seppo. Klicka för att hitta de olika spelen.
Nea Törnwall
Senada Arnautovic
Du 2.0 är en webb baserad kurs under vilken du får fundera mer på djupet på frågor gällande stress, sömn, nervositet, levnadsvanor, självbild m.m.
Kursen består både av individuella övningar och av gemensamma virtuella träffar en gång i veckan över 5 veckors tid. Kursen sträcker sig över 5 veckor så att vi börjar med en introträff den 22.4 kl.14:30 15:30. Under träffen får ni det material ni behöver för kursen och vi går igenom hur Moodle plattformen fungerar. Efter det är det två temaområden som är öppna varje vecka.
Följande träffar hålls; 29.4, 6.5, 20.5 och 27.5 alltid kl. 14.30. Under dessa träffar fördjupar vi oss i den föregående veckans temaområden . Länk till ZOOM hittar du på Moodle .
Som ledare för kursen fungerar:
Niclas Wiitala, Gun Hoikkala och Yvonne Nyberg
Yvonne Nyberg
DU 2.0 Boosta din återhämtning – webbkurs
Du
2.0 är en webb-baserad kurs under vilken du får fundera mer på djupet på frågor
gällande stress, sömn, nervositet, levnadsvanor, självbild m.m. Kursen består både
av individuella övningar och av gemensamma virtuella träffar (1 gång i veckan
över 5 veckors tid).
Kursen
sträcker sig över 5 veckor så att vi börjar med en kortare introträff (45 min). Under träffen får ni det material ni behöver för
kursen och vi går igenom hur Moodle-platformen fungerar. Efter det är det två
temaområden som är öppna varje vecka.
Till kursen hör också fyra längre virtuella träffar (via Zoom, 90 min/träff). Under dessa träffar fördjupar vi oss i den föregående
veckans temaområden. Alla som önskar har möjlighet att göra en
firstbeat-mätning under kursen.
Nina Waaramäki
Välkommen på kurs i babyberöring. Vi träffas 5 ggr för att tillsammans öva på babyberöring. Vi håller på ca 1-1,5 h i taget. Under våra träffar övar vi på olika strykningar och rörelselekar. Efteråt samtalar vi kring olika teman. Båda föräldrarna är välkomna att delta tillsammans med babyn.
Program för träffarna. Innehållet i träffarna kan byta plats
Träff 1
Vi gör en avslappningsövning och ger praktiska tips inför babyberöringen (t.ex. hur vi förbereder oss och babyn och vilken ställning babyn kan vara i under babyberöringen). Vi börjar med beröringsstrykningarna för benen. Samtal kring aktuellt tema.
Träff 2
Vi inleder med en avslappningsstund och fortsätter med beröringsstrykningar. Vi går igenom fördelarna med babyberöring. Vi avslutar med samtal kring aktuellt tema.
Träff 3
Under träffen fortsätter vi med beröringsstrykningarna, lär oss babystretchsången och samtalar kring aktuellt tema.
Träff 4
Efter en kort avslappningsövning gör vi beröringsstrykningar. Vi går igenom sambandet mellan beröring och oxytocin och får ta del av handmassage. Vi avslutar med samtal kring aktuellt tema.
Träff 5
Efter en kort avslappning repeterar vi hela beröringsprogrammet. Vi lär oss en rörelselek och samtalar kring aktuellt tema.
Nina Waaramäki
Här hittar du texter med
information om enskilda sällsynta diagnoser, andra lättlästa texter som har med
ärftlighet och olika psykosociala fenomen att göra, länkar till poddar,
litteratur och olika patientföreningar samt andra nyttiga länkar som har med
ämnet att göra.
Luca Maurizi
Pirjo Laatikainen
Nina Waaramäki