Ämnesdisposition

  • Följebrev till Startstigen 

     

    Materialet Startstigen är ett visuellt stöd för den tidiga kommunikationen. Genom att använda symboler (= bilder) kan man öka förståelsen och ge barnet möjlighet att stärka sin uttrycksförmåga. Barnet får trygghet samt möjlighet att uttrycka sig genom symbolerna. Det kan också minska på utbrott och göra förflyttningar lättare. Både vuxna och barn har glädje av att använda symbolerna.  

    Syftet med Startstigen är att få pröva på symbolstöd i ett så tidigt skede som möjligt. Startstigen består av ett häfte och en solfjäder. I häftet finns symboler för vardagsteman så som känslor, platser och fordon, aktiviteter, kläder och mat. Solfjädern innehåller ord som kan behövas då man rör sig på allmänna platser.  

    För att stöda och stärka kommunikationen finns det många olika typer av visuellt stöd t.ex. samtalskarta, veckoschema och kommunikationspärm. Efter Startstigen finns det t.ex. en möjlighet att övergå till Kommunikationsstigens pärmar, vilka är mer heltäckande och går att anpassa enligt behov.  

    För att ta i bruk symbolstödet kan du som vuxen pekprata. Det betyder att du pekar på symbolen samtidigt som du säger någonting, t.ex. läsa när du ska läsa en bok. När barnet många gånger har sett hur du som vuxen pekpratar, inspireras barnet att även själv peka på symbolerna.  

    Mera information om visuellt stöd och kommunikationsstigens pärmar kan ni få via rådgivningen, er talterapeut, personalen inom småbarnspedagogiken eller genom att vara i direkt kontakt till Folkhälsans sakkunniga, visuellt@folkhalsan.fi.

    Här kan du ladda ner Startstigen:

    Startstigen, häfte

    Startstigen, solfjäder