Ämnesdisposition

  • G

    Gränser
    Gränssättning kan klinga negativt men barn behöver tydlig vägledning av vuxna för att må bra. Att sätta gränser möjliggör en trygg och hanterbar vardag med färre hot och bestraffningar. I praktiken innebär gränser rutiner, regler och direkta tillsägelser. Med en liten bebis kan gränssättning handla om att stöda bebisens dygnsrytm genom att skapa rutiner. Föräldrarna behöver också sätta gränser för sig självs, till exempel; Hur länge kan jag vaka ikväll för att orka med morgondagen?

    Trygg gränssättning för familjens bästa
    Trygg gränssättning innebär tydliga och och lämpliga ramar anpassade till barnets förmåga. Det handlar om konsekventa och upprepade ord och handlingar. Förutsägbarheten i vardagen underlättar livet för både föräldrar och barn. Trygga gränser satta med kärlek och omsorg stärker relationen mellan den vuxna och barnet.

    Positiv vägledning
    Barn reagerar ofta kraftigt då de behöver övergå från en syssla till en annan. Därför krävs det mod och beslutsamhet för att hålla fast vid överenskommelser. Att stå ut med barnets besvikelse då vi avbryter en lek för att t.ex. äta kvällsmål kan kännas jobbigt. Att lugnt ta emot barnets känsloutbrott i samband med övergångar utmanar de flesta. Gränssättning underlättas av att vi förbereder barnet inför vad som ska ske och stöder hen att klara av att gå från en sak till en annan. Tänk på att bekräfta barnet och dig själv positivt då ni genomfört t.ex. en övergång. Att uppmärksamma stunderna då barnet lyckas är mer effektivt än att tjata och notera misslyckanden.

    Att fundera på...

    • Vad betyder gränssättning i föräldraskapet för dig?
    • Om du lever tillsammans med någon, vad tror du att det betyder för hen?
    • Skiljer din syn och ditt sätt att sätta gränser från dina föräldrars?
    • Har du satt gränser för dig själv för att stöda ditt välmående och din ork? Vilka i så fall (kan gälla t.ex. sömn, sociala medier, att ta emot besök, mängden aktiviteter med mera)?