Ämnesdisposition

  • Föräldraglädje
    Sömnlösa nätter, oro och ansvar, försämrat sexliv, smutstvätt och snoriga näsor. I diskussioner och media hör man ofta om familjelivets utmaningar. Det glädjefyllda föräldraskapet får tyvärr mindre spaltutrymme. Ändå mår vi bra av att ta fasta på vår glädje och sätta ord på den.

    Djupa glädjen
    I föräldraskapet kan den djupa glädjen beskrivas som värme, kärlek, trygghet, meningsfullhet eller som en dröm som gått i uppfyllelse. I praktiken kan dessa stora ord innebära bland annat att vi som föräldrar upplever att vi har en meningsfull uppgift i livet och känner att vi hör ihop. Känslan av gemenskap ger oss kraft och hjälper oss klara av även tunga stunder.

    Ögonblicksglädjen
    Familjelivet är också fyllt av små ögonblick av glädje både mellan barnet och föräldern och mellan föräldrarna eller andra viktiga vuxna i barnets liv. Det är roligt att följa med barnets utveckling och glädjas över framstegen som barnet gör. Man kan mötas i ögonblick av lust och glädje då man minst anar det. En bebis kan bli överlycklig då hen smakar på och nyfiket bekantar sig med sin morgongröt, varför inte försöka le och skratta trots kladdet. Då vi gör det ser vi situationen ur barnets perspektiv. Förmågan att kunna se och ta till vara på ögonblicksglädjen är en förutsättning för att kunna uppleva djupare glädje i föräldraskapet och relationerna i familjen.

    Då vi möter vardagliga motgångar såsom spillda mjölkglas eller en klarvaken, jollrande bebis mitt i natten kan vi ofta välja om vi skrattar eller gråter. Alltid är det inte möjligt men vi mår alla bättre av att skifta fokus och försöka se glädjen i vardagen. Det som har betydelse är inte det du tittar på utan det du ser (Henry David Thoreu)

    Att fundera på...

    • Hur tycker du att det talas om föräldraskap eller skrivs om det i (sociala) media?
    • Vad betyder den ”djupa glädjen” i ditt föräldraskap just nu? Har detta ändrat över tid? Tänk tillbaka på tiden då du väntade barnet.
    • Tänk på ett glädjefyllt ögonblick. Vad var det som hände och hur upplevde du situationen? Vem var på plats och vad tror du att de andra kände och tänkte?
    • Nämn tre eller flera saker i vardagen som du är tacksam över.