Ämnesdisposition

  • E

    Ett steg i taget
    Frågorna i den här boken uppmuntrar oss till att reflektera över vår livssituation och våra vanor. Vårt välbefinnande består av olika delområden så som hälsa, sömn, relationer, kost, motion samt en känsla av meningsfullhet och hanterbarhet i vardagen. Hur väl vi upplever att de olika delområdena fungerar varierar och ibland behöver vi göra förändringar i våra vanor för att må bättre.

    Skapa nya spår
    Människor är vanedjur och våra hjärnor väljer helst det bekanta spåret. Hjärnan formas av det vi upprepar i vår vardag. Det är möjligt att skapa nya spår i hjärnan men det kräver motivation, upprepning och tålamod. Det är en förklaring till varför vi har svårt för förändring. För att förändra en vana eller ett tankesätt gäller det att ta ett steg i taget. Vill du till exempel uppnå mer ordning i hemmet kan du kanske börja med att bädda sängen varje dag eller ställa skor och ytterkläder där de ska vara. Upprepa sedan den lilla handlingen tills den blivit en självklar vana.

    Vi behöver en startmotor
    Det kan hjälpa att tänka till kring skillnaden mellan hur det är nu och hur vi önskar att det skulle vara. Den skillnaden är startmotorn till livsstilsförändringen. Det är lättare att uppnå mål då motivationen kommer inifrån. Eftersom hjärnan helst håller fast vid gamla vanor behövs självmedkänsla för att vi inte ska klandra oss själva och ge upp. Vi behöver förstå och förlåta oss själva då vi ”misslyckas” och ge oss en klapp på axeln då vi gör framsteg, hur små de än är. Ett tips som hjälper oss hålla fast vid nya rutiner är att se vilka fördelar förändringen redan lett till, det kan förstärka viljan att fortsätta. Stöd från personer i vår närhet kan också hjälpa oss.

    Att fundera på...

    • Hur mår du idag?
    • Vilka delar i ditt välbefinnande upplever du att är i balans just nu? Tänk till exempel på dina relatio - ner, ditt arbete eller annan sysselsättning, fritid, kost, sömn, fysiska och psykiska hälsa.
    • Har du erfarenhet av ändrade vanor som blivit en bestående del av din vardag. Vad ledde till att förändringen blev bestående?
    • Finns det något delområde i ditt liv som du önskar att du skulle ta hand om bättre? Det kan vara mo - tiverande att lista vilka nackdelar det nuvarande läget har samt nyttan med en eventuell föränd - ring. Hur tror du att ditt liv skulle förändras om du ägnade mer uppmärksamhet åt detta delområde? Beskriv förändringen.
    • Finns det några hinder som står i vägen för för - ändringen? Vad kunde hjälpa dig att övervinna dem?