Ämnesdisposition

  • Chilla
    Som föräldrar behöver vi anpassa våra behov till bebisens rytm. Det är inte lätt att hinna med allt då vi inte själva kan bestämma vad vi gör och när. Bebisen skapar nya och ofta oförutsägbara ramar för hur vi kan använda dygnets timmar. Ett tips är att prioritera vila och strunta i saker som tidigare definierats som måsten. Att chilla mellan varven och ta sig tid, kortare eller längre stunder för att göra saker som man gillar och mår bra av är viktigt.

    Vad fungerar för var och en?
    Hur vi chillar och återhämtar oss vet var och en bäst själv men ska vi tro på forskning lindras stress mest för de flesta då vi umgås med andra, rör på oss och sover gott. Att prioritera den egna vilan följer samma logik som säkerhetsinstruktionerna ombord på flyget; sätt på den egna syrgasmasken först för att klara av att hjälpa andra.

    Skärmtid
    Vi dras till våra skärmar och de erbjuder oss avkoppling. Sociala medier och olika appar ger oss också en möjlighet att sköta ärenden och upprätthålla sociala relationer. Samtidigt tar telefonen och andra skärmar av både den egna och den gemensamma tiden.

    Vi föds med ett behov av att vara i kontakt med andra. Våra ansikten blir uttryckslösa framför en skärm och då får bebisen inte kontakt med oss. Detta kan kännas väldigt skrämmande för bebisen. Det finns med andra ord en risk för att vår skärmanvändning stjäl vår uppmärksamhet till den grad att det försämrar samspelet i familjen.

    Världshälsoorganisationen WHO rekommenderar att barn under två år inte tar del av underhållning via skärm överhuvudtaget. För lite äldre barn rekommenderas max en timme skärmtid per dag.

    Att fundera på...

    • Att få barn minskar på den egna tiden. Vad är viktigt för dig att fortsätta göra för att du ska orka och må bra som förälder?
    • Hur kan du få in återhämtning i familjevardagen? Skriv en lista med konkreta förslag på vad du kan göra för att stärka din ork. Välj minst en sak som du planerar in i vardagen.
    • Vilka tankar väcker WHO:s skärmtidsrekommendation hos dig?
    • Hur många av dygnets timmar är skärmtid hos er? Upplever du skärmarna som tidstjuvar eller är din skärmanvändning i balans? Är TV:n ofta påslagen i bakgrunden? Används skärmarna vid matbordet, i kollektivtrafiken och så vidare.
    • Hurdana ramar för skärmtid önskar du ha i din familj? Vilka stunder på dygnet kunde ni hålla skärmfria?