Ämnesdisposition

  • B

    Backa och reparera
    I känslomässigt laddade situationer, eller då stressen stiger, agerar vi ofta utan att reflektera kring det som händer. Måste du förstöra allt! kan vi plötsligt skrika åt ett barn som i misstag vält muggen på bordet. Det händer särskilt då vi känner oss trötta eller stressade. Att inse att barnet knappast gjorde det med flit för att irritera oss kan vara utmanande i stunden. I sådana situationer styrs samspelet mellan vuxna och barn mer av den vuxnas egna känslor än av det som barnet gör.

    Reparation stärker relationen
    Att undvika svåra situationer in i det sista är i sig inget tecken på en god relation. Relationer stärks av att backa och reparera gräl och konflikter som uppstått. I reparationsarbetet ingår att du som vuxen, oftast i efterhand, inser dina egna misstag, feltolkningar och onödigt snabba och häftiga reaktioner.

    Via reparation stärks relationen då de inblandade blir hörda, sedda och känner sig värdefulla. Att ta ansvar, be om ursäkt och reparera konflikter leder till att relationen åter känns trygg. Vi kan bli bättre på att känna igen situationer som gör oss mer sårbara. Att bli medveten om känslan som triggar oss kan hjälpa. ”Jag känner mig så slut och ensam och har svårt att stå ut med klott. Jag vet att du inte välte muggen med flit.”

    Att fundera på...

    • Kommer du på en situation från den gångna veckan där du höll på att tappa nerverna men klarade av att lugna ner dig?
      – Vad hände?
      – Vem var på plats och vad kände du i stunden?
      – Vad fick dig att återfå kontrollen/lugnet?
      – Hur känns det för dig nu då du tänker tillbaka på situationen?
    • Hade ni i din barndomsfamilj som vana att backa och reparera efter svåra situationer eller sopades konflikterna och grälen under mattan?
    • Hur önskar du att gräl och konflikter behandlas i er familj?