Ämnesdisposition

  • Ö

    Övning ger färdighet
    Då ett barn föds, föds också en förälder. Att bli förälder är en pågående process under vilken barnet fostrar föräldern minst lika mycket som föräldern barnet. Lyckligtvis behöver ingen förälder bli fullärd över en natt. Föräldrarollen utvecklas och ändras tillsammans med barnet och under de omständigheter som uppstår.

    Att ibland känna att man misslyckats som förälder är så gott som oundvikligt. Lyckligtvis är det just misstagen som vi lär oss mest av. Att ha tillit till oss själva och vår förmåga trots att vi inte kan veta och kunna allt är en del av föräldraskapet. Då vi tror på oss själva signalerar det trygghet åt barnet och då vi känner oss trygga i föräldrarollen är det lättare att upprätthålla en lugn och förutsägbar lunk i vardagen

    Tillräckligt bra
    Det kan komma dagar då föräldraorken känns som bortblåst och tilliten till föräldraskapet svajar. Att fokusera på det som fungerar och klappa sig på axeln och berömma sig själv för det som trots allt lyckats kan trösta en smula.

    Perfekt föräldraskap existerar inte. Det är omöjligt att ständigt finnas till för barnet och samtidigt ta hand om hus, hem, karriär, relationer och ett polerat yttre. Det finns många orealistiska ideal för hur föräldraskap och familjeliv ska se ut. Det är viktigt att ha medkänsla vad gäller en själv och andra. Vad är tillräckligt bra föräldraskap? Går det att sänka ribban lite lägre? Vad behöver familjen för att må bra?

    Förändring kräver tid och energi
    Då stora förändringar sker blir vi mer sårbara för stress och nedstämdhet. Som nyblivna föräldrar kan vi oroa oss mer än vanligt. Att lära känna och vårda barnet, att ta sig an en ny roll och att komma in i nya sammanhang tar energi och påfrestar måendet. Ifall det känns tungt kan det underlätta att prata med andra föräldrar, personalen på daghemmet eller hälsovårdaren på rådgivningen.

    Att fundera på...

    • Hurdana förväntningar har du på dig själv som förälder? Hur syns förväntningarna i er vardag?
    • Vad tycker du att tillräckligt bra föräldraskap innebär?
    • Vilka är dina styrkor som förälder?
    • Vilka är din eventuella partners styrkor som förälder?
    • Har du fått stöd, hjälp eller uppmuntran som förälder? Hur kändes det?