Ämnesdisposition

  • Anknytning
    För att överleva behöver bebin någon som tar hand om hen. Därför föds vi med ett behov av att knyta an till en person som finns nära oss. Relationen mellan barnet och föräldrarna eller andra nära vuxna kring barnet kallas anknytningsrelation. I trygga relationer känner vi oss väl till mods och accepterade som vi är.

    Att bli sedd och bekräftad
    I en trygg anknytningsrelation känner sig barnet sett, bekräftat och värdefullt. Det skapar en god grund för en sund självkänsla och en positiv inställning till sig själv och omgivningen. Barnets känsla av att en viktig vuxen är trygg och nära bidrar till att hen vill och vågar utforska världen omkring sig, nu och i framtiden.

    Lyhört och positivt samspel
    För att relationen ska bli trygg behöver vi vuxna känna igen och reglera våra egna känslor. Vi behöver också kunna reagera tillräckligt ofta, tillräckligt snabbt och tillräckligt rätt på barnets signaler. Ingen kan med säkerhet veta exakt varför ett spädbarn gråter men det viktigaste är att vi som föräldrar anstränger oss och gör kvalificerade gissningar. ”Jag undrar om du är hungrig, eller är det kanske blöjan som känns obehaglig och som borde bytas...?” Då strävar vi efter att förstå barnet och funderar på känslorna och behoven bakom barnets beteende istället för att bara reagera på det som barnet gör. Genom att vi speglar tillbaka det vi tror att barnet upplever lär sig barnet så småningom att förstå och handskas med känslorna som kommer och går. Du kan läsa mer om detta under bokstaven S=spegling.

    Att fundera på...

    • Hur skulle du beskriva relationen mellan dig och barnet just nu?
    • Hur önskar du beskriva relationen om 10 år?
    • Om bebisen kunde prata, vad tror du hen skulle berätta om er relation?
    • Har du en person i din närhet som får dig att känna dig väl till mods?
    • Vad i personens bemötande gör att det känns bra att umgås med hen?
    • Hur känns det för dig att vara källan till trygghet för bebisen?
    • Kommer du på en situation där du märkte att du fick ditt barn att känna sig tryggt?