Tillsammans från A till Ö
Ämnesdisposition
-
Sidan är under konstruktionBebistecken och pekkartor
Materialet är riktat till de allra yngsta barnen och deras föräldrar eller andra viktiga vuxna i barnets liv. Materialet består av korta filmer med exempel på stödtecken och så kallade pekkartor till sånger och viktiga ord i vardagen.
Syftet med materialet är att stärka samspelet och kommunikationen mellan barnet och föräldern eller andra vuxna.
Här hittar du pekkartor och filmer med stödtecken.
Blinka lilla stjärna
Björnen sover
Ekorr’n satt i granen
Imse Vimse spindel
Lilla snigel
Öppna alla sångkartor här.Den tidiga kommunikationen och samspelet kan främjas med bildstöd. Bilder kan öka förståelsen och ge barnet möjlighet att stärka sin uttrycksförmåga. Då barnet får uttrycka sig med hjälp av bilderna stärks barnets delaktighet och trygghet. Bildstöd skapar också tydlighet och förutsägbarhet, vilket kan minska på utbrott och göra övergångar från olika situationer smidigare.
Öppna alla samtalskartor här.
Bebistecken
Det kan vara roligt och givande att använda sig av tecken som stöd i kommunikationen med barnet. Att använda tecken som stöd i talet förstärker orden som sägs. Då barnet både hör och ser ordet får hen använda flera sinnen för att bearbeta det som kommuniceras. Eftersom det för barnet är lättare att visa ett ord med händerna än att uttala det med munnen ökar barnets möjligheter att uttrycka sig och kommunicera.
Hur gör man?
Du kan börja med att testa använda tecken för olika vardagsrutiner, aktiviteter och viktiga ord. Bekanta dig först med materialet. När du känner dig redo kan du fånga bebisens uppmärksamhet genom att prata och samtidigt förstärka det du säger med ett tecken, t ex ”nu ska vi gå ut”(visa tecknet för ut). Ett tips är att också använda stödtecken när du läser och tittar i en bok tillsammans med barnet. Håll barnet i famnen eller nära, stanna till vid bilderna och förstärk vissa ord med stödtecken då ni läser och tittar i boken.