Tillsammans från A till Ö
Ämnesdisposition
-
Måltider i småbarnsfamiljen
En stor del av vardagen med ett litet barn handlar om att äta. Måltider är en källa till gemenskap och glädje för stora och små men de kan också upplevas som stressande. Vi kan oroa oss över barnets tillväxt eller störa oss på att matsituationerna är väldigt kladdiga. Oron eller frustrationen kan också handla om att vi själva inte har tid eller ork att satsa på vårt ätande.
Äta tillsammans
Via maten får vi i oss näring men måltiderna är också en stor del av vårt välmående och vår sociala samvaro och en viktig del av dagens rutiner. Gemensamma måltider stärker gemenskapen i familjen. Trevliga måltidserfarenheter, delaktighet och upplevd matglädje gör att barnets matvanor utvecklas i en positiv riktning. Barn äter sådant de tycker om. De tycker om sådant de är bekanta med, och bekant blir det som serveras ofta. Alla, både stora och små, mår bra av att äta regelbundet och mångsidigt på ett sätt som gör oss lagom mätta.
Från fas till fas…
När det kommer till små barns ätande är det frågan om olika faser. Efter ca 6 månader av mjölk är det dags att introducera fast föda. Det kan vara bra att förbereda sig på några år av kladd och besvikelser då barnet inte äter det som bjuds på. Så länge barnet växer och mår bra kan ribban kring matsituationerna sänkas. Det kommer en dag då maten prydligt går från tallriken till munnen.
Äta själv
Ditt barn undersöker maten med både munnen och händerna. Innan barnet har full koll på motoriken brukar maten hamna på golvet och mer utanför munnen än innanför. För varje försök lär sig barnet mer och mer. Efteråt är det en hel del att röja upp – fast det brukar ändra och lätta rätt fort.
Att fundera på...- Tänk på en matsituation från den gångna veckan.
- Vem var på plats, hur upplevde du situationen? Hur tror du att barnet upplevde den?
- Hurdan matkultur tänker du att bebisen fötts in i? Hurdan roll har mat och rutinerna kring ätandet i er familj?
- Om du har en partner, har ni olika traditioner och rutiner kring mat och ätande?
- Vilka mattraditioner vill ni skapa i er familj i framtiden? Vad är viktigt för dig/er?
- Som förälder kommer du att vara en rollmodell för ditt barn gällande matvanor och inställningen till mat. Hur upplever du den rollen?