Ämnesdisposition

  • Å

    Återhämtning
    Då vi blir föräldrar får vi plötsligt fler bitar i vardagspusslet att hålla koll på. Samtidigt kan nattsömnen försämras. För att vi ska må bra och orka ta hand om våra små behöver vi återhämta oss. Då vi sover tillräckligt (7-9 timmar/natt) har vi bättre förutsättningar att tåla stress och fungera optimalt. Sömnen är vår främsta källa till återhämtning men allt som vi upplever som avkopplande eller energigivande stöder vårt välmående. Att se återhämtningen som en viktig del av rutinerna stöder vår ork. Ett regelbundet pass på gymmet eller en återkommande promenad ger oss något att se fram emot och ökar sannolikheten för att vi lyckas få in återhämtande stunder i vardagen.

    Balans
    Återhämtning är allt som hjälper oss att upprätthålla balansen i livet. Tillräcklig återhämtning ökar prestationsförmågan, minnet och inlärningsförmågan och stärker motståndskraften. Då vi känner oss utvilade orkar vi observera barnet och svara an på hens behov. Genom att prioritera återhämtningen mår hela familjen bättre. Det är med andra ord inte frågan om självisk lyx utan en investering i familjens välmående. En utvilad förälder har lättare att vara närvarande, lugn, glad och reflektiv.

    Mikropauser
    Att aktivt slappna av är effektiv återhämtning. Mitt i familjevardagen kan det kännas långsökt att klämma in avslappningsövningar men också korta mikropauser är av betydelse. Om orken tryter och stressnivån stiger kan ett djupt andetag följt av en suck hjälpa. Att långsamt dricka ett glas vatten eller att peppa sig själv genom att säga högt hur man känner sig i stunden kan göra att känslan lättar.

    Att fundera på...

    • Vad ger dig återhämtning?
    • Vad hjälper dig att varva ner?
    • Vilka återhämtande rutiner har du i din vardag?
    • Vad hjälper dig att hålla fast vid rutinerna?
    • Fundera på hur du kan slappna av då du har en minut på dig eller då du har en timme på dig.
    Övning: Andas i fyrkant 4 x 4 En enkel avslappningsövning som du kan testa var som helst. Föreställ dig en fyrkant framför dig eller se på något fyrkantigt i din omgivning, en dörr till exempel. Fäst blicken i ett hörn.
    1. Andas långsamt in genom näsan och räkna till fyra. Samtidigt följer du fyrkantens kant med blicken fram till följande hörn.
    2. Stanna med blicken – håll andan och räkna till fyra.
    3. Andas ut genom munnen och förflytta blicken till nästa hörn samtidigt som du räknar till fyra.
    4. Stanna med blicken – håll andan och räkna till fyra.
    5. Andas in genom näsan, förflytta dig vidare till följande hörn.

    Gör övningen så många gånger det känns bra. Märker du någon förändring i kroppen?