Ämnesdisposition

  • Z

    Sömn i småbarnsfamiljen
    Vi behöver sova för att kroppen och hjärnan ska återhämta sig och bearbeta intryck. Då vi sover varvar kroppen ner, immunsystemet aktiveras och viktiga hormoner bildas. Blodtrycket, pulsen och kroppstemperaturen sjunker, musklerna slappnar av och produktionen av stresshormoner minskar. Att oroa sig för sömnbrist är förståeligt. När vi inte får en bra sömn fungerar vi sämre än vanligt. Det är svårt att orka med arbete och vardagliga sysslor, också hjärnans centrum för mättnad påverkas. Vi kan känna oss hungrigare och mer sugna på sötsaker. På grund av alla dessa orsaker är det viktigt att prioritera sömnen. Att välja dagsömn framom hushållssysslor är en god idé.

    Små bebisars sömn
    Det tar tid för små bebisar att utveckla en sömnrytm. Först vid ca 3 – 4 månaders ålder skiljer bebin tydligt på natt och dag. Vi kan inte påskynda mognaden av sömn-vakenhetrytmen men vi kan stöda utvecklingen av dygnsrytmen genom att vistas ute på dagen, skapa regelbundna rutiner, speciellt vid läggdags och erbjuda ”låg profil-service” på natten; inte tända starka lampor, skippa umgänget och endast sköta det nödvändigaste. Lugnande beröring kan hjälpa bebin att komma till ro. Så kallade sömnskolor kan underlätta nätterna men ska testas tidigast då bebin fyllt sex månader.

    Att vaka med en bebis som inte somnar skapar stress för de flesta föräldrar. Att själv hållas lugn och avslappnad är lättare sagt än gjort, men en stresslös inställning lugnar bebin. Då föräldern utstrålar lugn är det lättare för bebin att våga somna.

    Att fundera på...

    • Hur ser kvällsrutinerna ut i er familj?
    • Tänk tillbaka på gårdagen. Hur upplevde du kvällen och natten?
    • Hur såg era kvällsrutiner ut? Hur tror du att bebin upplevde dem?
    • Vad brukar hjälpa dig att slappna av och få sömn?
    • Vad brukar hjälpa bebin att slappna av och somna?