Ämnesdisposition

  • Y

    Yrsel och kaos
    En känsla av att det ibland uppstår yrsel och kaos kan höra föräldraskapet till. Att föräldraskapet tidvis känns nära på omöjligt är helt normalt. Det finns flera knep som kan göra att småbarnslivet upplevs mer hanterbart.
    1. Sänk ribban
    Att fortsätta göra allt på samma sätt som innan man blev förälder är oftast omöjligt. Istället för att sträva efter perfektionism mår vi alla bra av att sänka ribban.
    2. Rutiner
    Betydelsen av rutiner förstärks i småbarnsfamiljen. Saker som upprepas vid en viss tidpunkt, t.ex. morgon- och kvällsrutiner gör vardagen trygg och förutsägbar för barnet och mer hanterbar för föräldern.
    3. Familjekalender
    I kalendern kan man anteckna familjens gemensamma program och varje familjemedlems individuella händelser och de vuxnas ansvarsområden. Där kan även hushållssysslor listas och fördelas jämnt mellan föräldrarna om familjen består av fler vuxna.
    4. Hjälp
    Som förälder behöver man inte klara av allt själv. Kanske grannar, släktingar eller ortens hemservice kan hjälpa på olika sätt. Ifall vardagen under en längre tid känns svår att hantera, är det viktigt att fundera på lösningar inom familjen eller med någon närstående. Att ta upp saken under ett rådgivningsbesök kan också hjälpa en vidare.

    Att fundera på...
    1. SÄNK RIBBAN
    Fundera på vilka krav du ställer på dig själv och på ditt föräldraskap. Kan du identifiera varifrån kraven kommer? Är det något som skapar stress i vardagen som du kunde göra annorlunda, strunta i eller be någon annan sköta? (fler frågor kopplade till temat att sänka ribban hittar du under bokstaven Ö)
    2. RUTINER
    Hur har du upplevt rutinerna i småbarnsfamiljen? Vilka rutiner följde du igår? (fler frågor kopplade till rutiner hittar du under bokstaven R)
    3. FAMILJEKALENDER
    Har du testat en familjekalender eller veckovisa familjemöten? Om inte, tror du att det är något som kunde fungera i din familj? Vilka frågor skulle ni diskutera under mötet och hur skulle din / er familjekalender se ut?
    4. HJÄLP
    Hurdan hjälp skulle du önska att du fick? Vad skulle du ha mest nytta och glädje av? Finns det möjligheter att få den hjälpen?