Ämnesdisposition

  • V

    Växtnäring för hjärnan
    Tiden från början av graviditeten fram till att barnet hunnit fylla 2 år kallas för de första tusen dagarna. Det är en period med enorm utvecklingspotential. Då utvecklas barnets hjärna, kropp och immunförsvar som allra snabbast.

    Hjärnan växer så det knakar
    Med hjälp av god näring, en trygg miljö och tid tillsammans med trygga vuxna utvecklas hjärnan till sin fulla potential. Under de första levnadsåren växer hjärnan så det knakar. Hos en nyfödd väger hjärnan ca 350 – 400 gram och då barnet fyller två har den hunnit bli 1,1 kg stor. Hos oss vuxna väger hjärnan ca 1,4 kg.

    Växelverkan genom ”server och returer”
    Att umgås och leka med barnet är ett av de bästa och enklaste sätten att stöda utvecklingen av barnets hjärna. Växelverkan är växtnäring för hjärnan. Interaktionen mellan er lär barnet nya färdigheter och hjälper barnet reglera sina känslor, hantera motgångar och stress och styra sin uppmärksamhet. Mycket av tiden tillsammans med barnet går ut på turtagning som funkar som ett pingisspel mellan barnet och den vuxna. Barnet servar och söker efter kontakt med blicken, ansiktsuttryck, gester, ljud och rörelser. Då returnerar vi serven med att svara tillbaka på det barnet uttrycker. Dessa fram- och tillbakaservar är byggstenarna i utvecklingen av barnets hjärna.

    Att funder på...

    • Hur märker du att bebin/barnet söker kontakt med dig. Hur brukar hen oftast göra?
    • Tänk tillbaka på en gemensam stund från den gångna veckan? Vad gjorde ni? Hur kändes det för dig och hur tror du att bebin/barnet upplevde stunden?
    • I dagens samhälle sköts många saker via smarttelefoner. Att helt leva utan skärm är så gott som omöjligt men att se över sitt skärmanvändande är fiffigt. Då vi ”umgås” med våra skärmar påverkas kontakten till barnet. Vårt ansikte blir uttryckslöst och möjligheterna till fram- och tillbaka servar försvinner. Vilka tankar och känslor väcker det här hos dig?
    • Hur kunde vi använda våra skärmar på ett ”familjevänligt” sätt? Vilka gränser och överenskommelser gäller / kunde gälla hos er?