Ämnesdisposition

  • T

    Tid
    Föräldraskap formar om vad vi kan och hinner göra under dygnets 24 timmar. Förändringen är naturlig och förväntad och ändå är den svår att föreställa sig på förhand. Att anpassa sig till förändringen tar tid. Som föräldrar behöver vi fundera på vad vi vill prioritera och göra för att känna oss tillfreds i en ny slags vardag. Det är en del av den mognadsprocess som det innebär att bli förälder. När vi är mitt uppe i en jobbig period kan det vara svårt att blicka framåt. Vi får lätt en känsla av att det aldrig kommer att gå över. Ändå förändras tidskakan och upplevelsen av den ständigt i takt med att barnet växer och familjesituationen ändrar. Alltså löser sig det mesta med tiden.

    Egen tid
    Den så kallade egna tiden som vi tidigare varit vana vid minskar i och med föräldraskapet. Den egna tiden behöver också omdefinieras. Vad handlar min egna tid om i mitt nya liv? Kan jag uppleva tiden med barnet och familjen som givande och återhämtande? Även små pauser i vardagen kan bli betydelsefulla. Det gäller också att se upp för så kallade tidstjuvar mer än tidigare. Det händer t.ex. lätt att vi fastnar på sociala medier trots att vi tänkt göra något helt annat och plötsligt vaknar bebisen och behöver vår uppmärksamhet. Då händer det lätt att tiden inte räcker till och att vi känner att vi inte har kontroll över vår tidsanvändning.

    Tid tillsammans
    För ett litet barn är tiden tillsammans livsviktig för att hen ska klara sig. För föräldern är det också grundläggande att få svara an på barnets behov och lära känna hen. I längden skapar tiden tillsammans relationerna familjemedlemmarna emellan och känslan av gemenskap. Varje gång vi umgås lär vi känna och förstå barnet bättre och har då lättare att svara an på hens behov och reglera både barnets och våra egna känslor. Med andra ord; ju mer tid tillsammans desto smidigare och mer positivt samspel. Varje gemensam stund är värdefull.

    Att fundera på...

    • Hur har du upplevt de gemensamma stunderna som familj. Vilka stunder uppskattar du mest just nu? Hur tror du att bebisen / barnet upplever dem?
    • Hur önskar du att du ska komma ihåg tiden som småbarnsförälder?
    • Hur hoppas du att bebisen ska ”komma ihåg” denna tid?
    • Du har ansvar för en liten människas välmående och trygghet dygnet runt. Hur har du upplevt ansvaret under din första tid som förälder/annan viktig vuxen?
    • Vad innebär begreppet egentid för dig?
    • Vad brukar du göra då du har tid för dig själv? Vad gjorde du senast?