Ämnesdisposition

  • R

    Ramar och repetition
    Fasta rutiner som skapar struktur i vardagen kan underlätta livet för hela familjen. Att saker och ting upprepas från dag till dag inger barnen trygghet. Tillvaron känns då ordnad och förutsägbar. Också föräldrar brukar uppleva att rutiner får vardagen att kännas mer hanterbar fast de tidigare kan ha upplevt tanken av ett rutinmässigt och schemalagt liv som tråkigt och bindande. Självklart får och ska det fortsättningsvis finnas utrymme för spontanitet och flexibilitet i vardagen.

    Familjens rutiner, traditioner, uppgifter och skyldigheter skapar ett slags ramar för familjelivet. Både små barn och vuxna trivs och mår bra av att ha vissa ramar. Det är i första hand föräldrarna som anger dem men i takt med att barnen växer blir de mer delaktiga i skapandet av ramarna för familjelivet. Ramarna är till största delen inte bestående, de ändrar vartefter barnen växer och det händer saker i familjemedlemmarnas liv.

    Inte bara måsten
    Tänk på att rutiner inte enbart består av alla ”måsten” som tandborstning och klädtvätt. Även roliga stunder för hela familjen kan göras till en återkommande rutin i vardagen. En skön kvällsagostund kan vara mysig för alla, likaså en lördagsutflykt för hela familjen – vilken familjestund som helst där föräldrar och barn återkommande gör roliga saker tillsammans.

    Att fundera på...

    • Vilka rutiner har ni i er vardag just nu? Hur upplever du att de fungerar? Hur tror du att barnet upplever rutinerna i er familj?
    • Har din syn på rutiner förändrats sedan du blev förälder? Hur i så fall?
    • Har ni någon trevlig rutin i vardagen som ni gläds åt och ser fram emot?
    • Hur kommer det sig att ni har just de rutiner i vardagen som ni har?