Ämnesdisposition

  • P

    Prata
    Redan i magen pågår samspelet mellan de blivande föräldrarna och bebisen. Då fostrets hörsel utvecklats börjar språkutvecklingen. Från allra första början är bebisen aktiv och nyfiken på att utforska världen och kan ta till sig språk. Det är personerna omkring bebisen som påverkar hur språket utvecklas.

    Prata med mig
    Språket växer ur trygghet, känslomässig närhet, behovet att förstå och behovet att bli förstådd och berätta. Bebisen tar till sig språk då vi klär det som händer omkring oss i ord. Språket vaknar när vi bjuder på ord för det som vi tror att bebisen känner, verkar intresserad av och är nyfiken på.

    Prata med varandra
    Då föräldraansvaret delas med en partner eller annan närstående finns mycket att diskutera och komma överens om sinsemellan. Den egna tiden såväl som tiden ni har för varandra minskar. Mängden hushållsysslor som ska göras ökar och nya ansvarsområden ska fördelas. Allt detta påverkar er relation och att prata blir kanske ännu viktigare än tidigare. Se och hör på varandra och ta tid för relationen genom att vara uppmärksam på de små sakerna. Se varandras styrkor och kom ihåg att tacka för sådant ni lätt tar för givet. Prata dagligen om annat än hushåll och barn och lyssna på varann. Vad känner, tycker och tänker ni idag, vad har ni för förväntningar och drömmar?

    Att fundera på...

    • Hur kommunicerar du och barnet just nu?
    • Hur känns det för dig att prata med barnet som inte ännu har ett talat språk?
    • Om du lever i ett parförhållande, har ert sätt att prata med varandra ändrats då ni blev föräldrar, på vilket sätt?
    • Tänk på det senaste samtalet du hade med din partner eller med en annan närstående? Handlade samtalet om känslor, tankar, praktiska saker i vardagen eller var det en blandning av dessa?