Ämnesdisposition

  • N

    Nyfikenhet
    I föräldraskapet och i alla våra relationer spelar nyfikenhet en central roll. Då vi är nyfikna och försöker förstå egna och andras känslor och reaktioner löper samspelet mellan vuxna och barn smidigare. När vi gör detta använder vi vår reflektiva förmåga som även kallas mentaliseringsförmåga. När vi mentaliserar är vi öppna, flexibla och funderar på vad som rör sig i vårt huvud och på vad som kan tänkas pågå i en annan persons inre. Alla har förmågan att mentalisera och det är precis som en muskel som går att träna upp.

    Att vara nyfiken är inte alltid lätt
    Förmågan att reflektera och reglera oss själva och andra försämras av starka känslor, så som stress, rädsla, sömnbrist och hunger. Då händer det lätt att vi tappar förmågan att vara nyfikna, både på oss själva och på andra. Till exempel kan vi bli arga på ett litet barn som inte vill klä på sig ytterkläderna. Vår egna stress och frustration tar lätt över och vi agerar utgående från den istället för att se varför situationen är utmanande för barnet. Jag kommer aldrig iväg då du alltid bara ska skrika och trilskas! Då glömmer vi bort att barnet inte kan veta något om vår stress och våra tidtabeller.

    Mentalisering i föräldraskapet
    Då vi mentaliserar ställer vi oss frågan – vad kan tänkas ligga bakom detta beteende? Vi reagerar då mer på den bakomliggande känslan än på det som barnet gör. När vi tröstar och sätter ord på barnets upplevelse lär sig barnet binda samman tankar, beteenden och känslor. Det skapar förståelse och en känsla av trygghet i familjen och möjliggör en god kommunikation. En tillräckligt god mentaliseringsförmåga hos föräldern är också en förutsättning för att kunna skapa en trygg anknytningsrelation till barnet.

    Att fundera på...

    • Hur känner du dig?
    • Vad tänker du på?
    • Vad påverkar dig just nu? Lyssna på ditt inre i ett par minuter. Lägger du märke till känslor eller tankar? Är det lätt att skilja dessa åt? Vad upplevde du mer av?
    • Hur tror du att ditt barn känner sig just nu? Hur syns känslan i hen?