Ämnesdisposition

  • M

    Mindre är mer
    Då man frågar vad småbarn uppskattar mest i familjelivet är svaret oftast gemensam tid i form av delade vardagsstunder. Tyvärr är det ofta brist på just kravlös, gemensam tid då arbete och andra måsten slukar en stor bit av vår tid. Självklart är arbete, hobbyn och fritidsnöjen givande för oss alla men för att belastningen i vardagen inte ska bli för stor är det bra att fundera på om något man gör i vardagen tar mer än det ger. Ibland behöver vi helt enkelt göra mindre för att få mer.

    Sänk kraven för dig och barnet
    Vi lever i en tid där ständig utveckling uppskattas och där den som verkar mest upptagen uppfattas som viktig. Som nyblivna föräldrar kan vi vara rädda för att förlora vår position i arbetslivet eller att ge upp en kär hobby.

    De ökade kraven och det höga tempot syns inte enbart på arbetsplatserna, också föräldraskapet och familjelivet kan kännas som en form av prestation. Att ge hundra procent av sig själv hemma och på jobbet ses som något eftersträvansvärt men för många föräldrar blir det ohållbart i längden.

    I Finland upplever många så kallad föräldrautbrändhet. En känsla av att vara helt slutkörd och otillräcklig i sin roll som förälder, att inte längre njuta av att tillbringa tid med familjen och att ha svårt att visa kärlek och omsorg. Ifall känslorna håller i sig är det viktigt att ordna tid för att ta hand om sig själv och att modigt söka hjälp för att åter hitta balansen, glädjen och lusten i föräldraskapet.

    Att fundera på...

    • Vi mår alla bra av att uppleva hanterbarhet och balans i livet. Uppskatta din stressnivå på en skala från 1 (ingen stress) – 10 (mycket stress).
    • Om siffran är låg och du känner dig lugn och avslappnad, vad tror du att bidrar till känslan? Om siffran är hög, vad tänker du att borde hända för att din stressnivå skulle sjunka?
    • Vad innebär balans i vardagen för dig?
    • Vad tror du att det innebär för bebisen?
    • Vilka anpassningar i vardagen eller arbetslivet har du eller din familj gjort sedan barnet föddes? Hur har du upplevt dem?