Ämnesdisposition

  • L

    Lagsport

    Det krävs fortfarande en by eller ett helt lag för att fostra ett barn. Tanken om familjen som en sluten och självständig enhet är relativt ny och skapar ofta en känsla av otillräcklighet hos föräldern. Laget är viktigt för både barnet och förälderns välmående och ork. Förutom föräldrarna kan till exempel syskon, kusiner, mor- och farföräldrar, faddrar, vänner och andra viktiga vuxna vara med i laget.

    Vi är fortfarande flockdjur
    Att tänka på att vi människor i alla tider fostrat barn tillsammans kan sänka tröskeln för att be om hjälp och stöd av människorna omkring oss. Att inse att familjen behöver hjälp är ett tecken på styrka, inte svaghet.

    Hitta dina lagkamrater
    Att samla ihop tillräckligt många lagkamrater kan vara utmanande i en värld där vi är geografiskt utspridda. Kom ihåg att din by eller ditt lag inte behöver bestå av biologiska släktingar, det kan lika väl byggas upp med hjälp av vänner, grannar, andra barnfamiljer och yrkespersoner. Ta också reda på hurdant stöd familjer erbjuds i din region.

    Värna om vuxenrelationerna
    Ibland behöver vi bli sedda och bekräftade enbart som vuxna – få känna att vi också är något annat än föräldrar till någon. Det är viktigt att ge tid och utrymme för de egna vännerna trots att familjelivet ofta utgör en stor bit av tidskakan.

    Att fundera på...

    • Vilka tankar väcker talesättet ”Det krävs en by för att fostra ett barn” hos dig?
    • Hur ser din ”by” eller ditt ”lag” ut?
    • Vem ringde du senast då du behövde hjälp eller stöd?
    • Har du hittat nya vänner sedan du blev förälder?
    • Hurdan hjälp önskar du få i din/er vardag?