Ämnesdisposition

  • J

    Jämlikt föräldraskap
    Jämlikt föräldraskap gynnar hela familjen. I familjer med flera vuxna mår alla oftast bättre då ansvaret fördelas jämnt. En familj kan se ut på många sätt och hur jämlikhet förverkligas inom familjen påverkas av hur familjekonstellationen ser ut. Även samhället vi lever i påverkar familjerna och de har i sin tur en inverkan på samhället. Jämlikhetsfrågor har alltid ett större sammanhang som delvis styr våra möjligheter och val. Hur ser t.ex. arbetsplatskulturen ut kring föräldraledigheter och familjeliv?

    Ojämlikhet belastar
    Ojämlikt fördelat ansvar och hushållsarbete inom familjen är en av de bakomliggande orsakerna till att föräldrar bränner ut sig. En ojämn fördelning slukar energi av föräldern som bär det större ansvaret.

    Dela lika – må bättre
    Att dela på föräldraledigheterna, ansvaret och arbetet leder enligt forskning till positiva effekter; mindre gräl i hemmet, färre skilsmässor och separationer. Bebisen mår också bra av jämlikt föräldraskap. Då alla deltar i barnets omsorg och vardag blir de lika betydelsefulla och värdefulla för hen. Det är viktigt att fortsätta dela lika också efter föräldraledigheterna. Det finns otaliga sätt att göra det i föräldraskapet. Det viktigaste är att göra medvetna val som stärker en jämnare ansvars- och arbetsfördelning. En jämnare fördelning av allt från presentinköp, klädtvätt, rådgivningsbesök till att betala fakturor, leder oftast till att föräldrarna orkar och trivs bättre med föräldrarollen och familjelivet.

    Att fundera på...

    • Om du bor tillsammans med en partner/annan närstående. På vilket sätt delar ni föräldraansvaret hos er? Känner ni er båda lika delaktiga i föräldraskapet?
    • Hur ser fördelningen ut mellan er när det gäller sysslor som ska göras varje dag och sådant som görs mer sällan?
    • Om någon av er är föräldraledig, vilka uppgifter kopplade till hem och familj sköter föräldern som är hemma eller på jobb? Har ni kommit överens om arbetsfördelningen eller har det bara ”blivit så”?
    • Finns det något i arbetsfördelningen inom er familj som ni önskar ändra på? Vad borde hända för att förändringen skulle ske?
    • Finns det någon annan i din/er närhet som du/ni kunde be om hjälp av?