Ämnesdisposition

  • H

    Identitet
    Att bli förälder är en process som utmanar och utvecklar oss. Vi kan uppleva en vilsenhet i den rollen. Det kan kännas obekvämt och begränsande och vardagen kanske inte motsvarar våra förväntningar. Föräldraskap kan också kännas alldeles rätt, som att finna ett lugn och ett fokus som tidigare saknats. Vår personlighet, livssituation och hälsa, vårt nätverk samt hurdant barn vi fått, påverkar föräldraskapet. Oberoende av hur föräldrablivandet formar oss kommer det att ha en inverkan på vår identitet och på vår vardag. Då vi bygger vår identitet som föräldrar söker vi oss oftast till sammanhang där vi känner gemenskap. Vi jämför oss med andra föräldrar och reflekterar över hur andra gör. Vi mår bra av en känsla av tillhörighet men det är viktigt att hitta sitt eget sätt att vara förälder på. Det som en förälder trivs med kan vara helt otänkbart för en annan. Reflektera eller samtala tillsammans med din partner eller någon annan viktig person i din närhet. Det som fungerar för en annan familj behöver inte fungera för er.

    Vad fungerar bäst för dig och din familj?
    Ofta jämför vi oss med andra föräldrar och våra barn med andra barn. Jämförandet är naturligt men det kan leda till obefogad oro. En oro för att något är fel med barnet eller att vi som föräldrar inte gör rätt. Ifall vi känner oro ska vi givetvis ta upp detta med familjens hälsovårdare eller personalen på daghemmet.

    Istället för att jämföra är det oftast mer konstruktivt att fundera på bebisens och just er familjs behov. Hur fungerar vi bäst? Hurdant stöd mår vi bra av? Hurdana rutiner fungerar för oss? Hur vill vi ha det hemma?

    Att fundera på...

    • Vad har överraskat dig mest med föräldraskapet så här långt?
    • Har du lärt dig något nytt om dig själv sedan du blev förälder? Om du lever med en partner, har du lärt dig något nytt om hen?
    • Hur har du upplevt din nya roll som någons förälder?