• 2. Vad är en Naturkraft träff

    Modulens innehåll

    Naturkraft konceptet består av en tydlig men flexibel ram för hur man genomför en naturträff. Gemenskap och trivsel är den röda tråden i hur upplägget är utformat. I Videoföreläsning: Naturkraft konceptet går vi genom rutiner för en träff, som stöder organiseringen av verksamheten; att man gör saker på samma sätt i samma ordning för att ge hanterbarhet. Ritualer, å andra sidan, är förankrade i intentionen bakom återkommande aktiviteter, såsom välkomstcirkel där man presenterar sig för varandra för att alla ska bli sedda i början av en träff. Ritualer är till för att skapa meningsfullhet. 

    Ett viktigt lärmål i modulen är att ge insikt hur du kan börja planera din första naturträff. Notera dock att även de andra modulerna kommer att hjälpa dig vidare i den planeringen. Så det kan vara bra att gå genom fler moduler innan du gör Uppgift 2.

    Föreläsning & uppgift

    •  

       

        

      (ca. 13 min)

    • I uppgift 2 ska du göra en första plan för en naturträff. 

      1. Använd detta word-dokument med struktur för planeringen som stöd. 
      2. Fundera genom målgruppen, platsen och aktiviteterna. 
      3. Ladda upp din färdiga plan som .pdf eller .doc i en egen tråd i detta diskussionsforum och skriv där några reflektioner hur du upplevde planeringen och de tankar de väckte hos dig. 
      4. Ställ frågor och ge feedback åt varandra.

      Du kan gärna förverkliga din plan och bjuda några (gärna barnfamiljer, men även andra målgrupper går an) med dig på en riktig naturträff för att testa hur det funkar.

      Du får sen tillfälle att presentera din plan (och eventuellt hur den fungerat) på en närstudieträff. 

      OBS! 

      Du har nytta av att gå genom fler moduler innan du gör denna uppgift, eftersom där finns många tips på aktiviteter och hur du kan reflektera kring planering och innehåll.