• General

    Denna modul är senast uppdaterad: 25.8.2022 

    Materialet i denna modul är licensfritt och gratis, vilket betyder att du inte behöver något tilläggsprogram för att ladda ner materialet i pdf-form.

    I det här materialet har det använts ritade bilder från Papunets bildbank, www.papunet.net, och ARASAAC-symboler: Sergio Palao för CATEDU (catedu.es/arasaac) publicerade under Creative Commons Licensen.

    Symbolerna får inte säljas men gärna spridas i icke-kommersiellt syfte då licensen syns.

    Språk och samspel får understöd av Veikkaus och gör ingen vinst på materialet och det får fritt användas och anpassas enligt behov.

    SENASTE NYTT:

    I sektionen aktiviteter hittas nu ett Idrottsknippe.

    Feedback, tips och idéer kan skickas till akk (@) folkhalsan.fi


    Utvärdera materialsidan

    Du kan beställa vårt nyhetsbrev här.

  • Aktiviteter

    Idrottsknippe

    Idrottsknippen är bilder som kan klippas ut och läggas i ett knippe enligt behov. Denna passar utmärkt för t.ex. ledare inom olika sporter samt för skolans gymnastik.

    Material för ridterapi

    Stallregler

    Känslor i stallet

    Leka häst

    Ridterapi, schema

    I ridterapi samarbetar terapeuten med en häst, som är skolad för till sin uppgift. Ridterapi är en målinriktad, individuellt planerad och utförd (re)habiliteringsform som baserar sig på ICF-klassifikationen. I ridterapi kan man ha motoriska, funktionella, pedagogiska och/eller psykologiska målsättningar. Detta bildstöd är utarbetat till stöd för ridterapi men fungerar även inom vanlig stallverksamhet.

    Schemat för ridterapin kan man skriva ut och hänga upp på väggen eller klippa ut rutorna och bygga en knippa av den (se instruktion under kommunikation).

    Naturäventyr 

    I naturen finns det många roliga saker vi kan hitta på. Ta med dig Naturäventyret och rita ett kryss över varje sak du gjort.
    Det går också att använda Naturäventyrtipsen som Bingobricka om ni är flera ut på skogstur.

    I pulkabacken

    Det här är en samtalskarta som kan användas i pulkabacken.

    Simning

    Besöka simhallen

    Knippet kan användas som stöd då man besöker simhallen och vill tala om ämnen kring det. För att göra knippet hållbar i vattnet, klipp ut rutorna och laminera så att det är möjligt att klippa ut dem ca 1 cm från kanten. Om du vill ha sidorna dubbelsidiga kan du före lamineringen limma fast två rutor i varann.

    Simma

    Knippet kan användas som stöd under simningen. För att göra knippet hållbar i vattnet, klipp ut rutorna och laminera så att det är möjligt att klippa ut dem ca 1 cm från kanten. Om du vill ha sidorna dubbelsidiga kan du före lamineringen limma fast två rutor i varann.



    • Hushåll och vardag

      Hushåll

      Baka pepparkakor

      Vardag

      Klädtermometer

      Tallriksunderlägg, daghem

      Tallriksunderlägghem

      Tvätta händerna

      Här är samlat symbolstöd som kan användas som stöd vid olika vardagliga situationer, till exempel vid matsituationer, på- och avklädning, för att berätta hur du känner dig just nu eller vad du vill göra.


      • Kommunikation

        Kommunikationskartor

        I skolan har jag

        Känslor

        Känslor enkel

        Turtagning

        Vem är jag

        Symbolstöd för att komma igång med att presentera sig själv och berätta om sig själv.

        KänslosnAKK

        KänslosnAKK

        Ett bildstödsmaterial om känslor utarbetat av Språk och samspel på Folkhälsans förbund. 

        Innehåller bland annat material om hur känslorna känns, var i kroppen de känns och hur de skulle låta om de var ett ljud samt metoder för att lugna ner sig.


        • Lek och lär

          Kommunikationskartor för lekar

          Blåsa såpbubblor

          Med detta enkla bildstöd kan ni blåsa såpbubblor tillsammans, inne eller ute, parvis eller i större grupp. Pekprata om vems tur det är att blåsa samt ”mera” bubblor. Barnen tycker också ofta om att spräcka bubblorna. Ni kan själva hitta på något ord för detta istället för spräcka t.ex. ”poks”. Printa gärna ut bilden i en liten fickversion så är den lätt att ha med i parken.


          Fruktsallad

          Leken går till så här:

          Deltagarna sätter sig på stolar i en ring. En deltagare är ledare och ställer sig i mitten av ringen. Barnen delas in i grupper enligt olika frukter, till exempel bananer, päron, äpplen och apelsiner. När leken börjar och alla sitter på en plats ropar ledaren: "Alla bananer byter plats". Då ska alla bananer byta plats samtidigt som ledaren ska försöka sätta sig på en stol. När ledaren ropar "Fruktsallad" ska alla byta plats. Om ledaren hittar en ledig stol får den som blir utan plats vara ledare till näst.

          Leken går även att lekas stående i ring, det kan då vara svårare att hålla reda på vilka platser som är lediga.

          Färgleken

          Leken går till så här:

          Barnen ställer sig bredvid varandra på en rad, ungefär 10 meter bort från färgledaren. Färgledaren står med ryggen mot de andra barnen, för att inte kunna se vad de har för färger på sig. Målet är att ta sig fram till färgledaren före de andra barnen. Färgledaren ropar en färg och antal steg. Alla barn som har något klädesplagg i den färgen som ledaren ropat, får ta steg framåt. Färgledaren kan t.ex. ropa: "Alla som har något rött på sig får ta två steg framåt!". Den som först rör i ledaren får vara ledare nästa omgång.

          Leken kan lekas som enkel version genom att man bara tar sig framåt med vanliga steg.
          I en svårare version kan man ta med olika sorters steg, t.ex. myrsteg, bamstesteg, hopp.

          Följa John 

          Leken kan förslagsvis gå till så här: Kom överens om vem i gruppen som börjar vara John / ledare. De övriga deltagarna står bakom hen i ett led. John rör på sig enligt egen fantasi och de övriga deltagarna försöker göra exakt likadant. Efter en stund byts John / ledaren till exempel genom att följande i raden blir John. Den som just varit går längst bak i ledet. Deltagarna får använda sin fantasi, röra på sig och alla som vill och kan se bildstödet kan delta i leken.

          Gömma nyckel 

          Kom överens om vem som gömmer nyckeln. De övriga deltagarna går i ett annat rum och återvänder då ”gömmaren” ger en signal. ”Gömmaren” instruerar om nyckeln är gömd på fisk, fjäril eller fågelnivå ( nära golvet, ögonhöjd eller högre upp). Dessutom informerar hen om det är varmt (nära nyckelgömman) eller kallt (långt ifrån).  Kom överens om vem som är nästa ”gömmare”, tex den som hittade nyckeln. Under lekens gång pekpratar deltagarna på lekkartan så har även de som har svårare att uttrycka sig chans att vara  delaktiga.

          Kom hem alla mina barn

          Leken går till så här:

          Alla barn står bredvid varandra på en linje i ändan av salen eller parken. Ledaren står i andra ändan och ropar: "Kom hem alla mina barn!". Barnen svarar: "Hur då?" Ledaren bestämmer på vilket sätt barnen ska ta sig över till andra sidan,  det kan vara t.ex. hoppande som grodor, baklänges, som apor  eller hoppande på ett ben.

          Leken kan lekas inomhus eller utomhus. Använd bildstödet för att visa hur barnen ska ta sig till andra ändan. Peka på kartan och visa rörelsen. Börja med att gå igenom  de olika symbolerna med barnen och diskutera hur man t.ex. går som en pingvin eller som en groda. Du kan även låta barnen prova på att vara ledare!

          Kungen befaller 

          Kom överens om vem som är ”befallaren”. Med hjälp av lekkartan kan hen befalla (peka på den bild som är aktuell) samtidigt som kungen befaller även muntligt vad de övriga deltagarna ska göra. Turas om att vara ”befallare” och byt efter till exempel 5 gånger.


          Pomperipossa 

          Leken går till så här:

          Bestäm vem som ska vara häxan Pomperipossa. Häxan behöver en filt och en käpp.  Alla andra barn går runt i rummet och låtsas plocka blommor. Pomperipossa kommer in efter en stund och bankar i golvet med sin käpp. Alla barn blir då förstelnade, kryper ner på knä och blundar. Häxan trollar bort någon genom att lägga filten över ett eller flera av barnen. Då häxan igen bankar med sin käpp bryts förstelningen och alla barn, förutom de under filten, får stiga upp. Tillsammans får barnen sedan försöka fundera ut vem som är borttrollad och ligger under filten.

          Spela musik och låta barnen dansa medan de väntar på Pomperipossa. Om du inte har en käpp kan Pomperipossa klappa i händerna.

          Gissa vem som är borta genom att använda bilderna.

          Pomperipossa går bäst att leka inomhus.

          Spegel 

          Leken går till så här: 

          Barnen ställer sig bredvid varandra på en rad. Ett barn är spegel och ställer sig med ryggen mot de andra, ungefär 10 meter framför. De andra barnen ska försöka smyga sig närmare spegeln. Genast då spegeln vänder sig om så ska barnen stå blickstilla. Den som rör på sig och blir träffad av spegelns blick måste gå tillbaka till starten. Den som först lyckas komma fram till spegeln får vara spegel nästa omgång. För att göra leken lite svårare kan spegeln bestämma hur de andra barnen ska gå framåt, det kan vara med myrsteg (mycket små steg), med vanliga steg eller med bamsesteg (stora steg).

          När du använder bildstödet för spegelleken kan du börja med att gå igenom de olika symbolerna med barnen. Bilderna fungerar sedan som förtydligande till lekens regler. Använd dem för att visa när barnen ska stanna eller när de är tvungna att gå tillbaka. Med bilderna kan du även förklara de olika sätten barnen kan ta sig framåt. Du kan både använda bilderna och visa med händerna eller kroppen att t.ex. myrsteg är pyttesmå steg medan bamsesteg är mycket stora steg. Du kan också hitta på andra sätt att ta sig framåt!

          Under hökens vingar, kom!

          Leken går till så här:

          Barnen ställer sig bredvid varandra på en rad, dra en linje en bit bort från barnen. Ett av barnen väljs till örn och ställer sig mitt emellan barnen och linjen på andra sidan.

          Örnen ropar sedan: "Under örnens vingar kom!" och barnen svarar: "Vilken färg?"

          Örnen svarar genom att ropa en färg. Alla de barn som har färgen på sina kläder får gå över till andra sidan. De övriga barnen ska försöka ta sig till andra sidan utan att bli fasttagna av örnen. Alla som blir fasttagna blir också örnar och hjälper örnen att fånga de andra under nästa omgång. När alla blivit tagna väljer man en ny örn.


          Kommunikationskartor för spel

          Kims-lek

          Meta fisk

          Denna karta kan du använda till ett färdigt metespel eller till andra spel med samma tema.


          • Samhällskunskap

            Om att rösta 

            I vårt land ordnas presidentval, riksdagsval och kommunalval. Även folkomröstningar kan ordnas. Dokumentet ”Om att rösta” beskriver hur det går till då jag avger min röst.


            • Språklära

              Avsluta meningen 

              Avsluta meningen består av meningar med ett givet svar. Även om meningarna har ett givet svar finns det olika sätt att svara på frågorna. Då kan materialet användas som diskussionsunderlag till språkträning kring meningar och ordens betydelse.

              Meningsrim

              Meningsrim består av meningar med två fraser, där de sista orden i fraserna rimmar.



              • Sånger

                Sånger

                Ekorr'n satt i granen

                Har du sett herr kantarell?

                Haren satt i gropen

                Huvud, axlar, knä och tå

                Sånghäfte

                (Innehåller Bä, bä vita lamm - Ekorr'n satt i granen - Imse vimse spindel - Lilla snigel akta dig - Yxan, byxan)


                • Tecken som stöd

                  Bildmaterial med tecken som stöd

                  Höst/vårkläder

                  Morgon- och kvällsrutin

                  Morgonmål

                  Påklädning

                  Sommarkläder

                  Tallriksunderlägg

                  Vinterkläder

                  Här är samlat material som innehåller tecken som stöd. Med materialet kan du öva dig på att använda tecken som stöd i vardagen. Påklädningskartan kan till exempel fästas på väggen i tamburen, vid ytterdörren eller i sovrummet och användas vid på- och avklädning.

                  Vi strävar till att använda finlandssvenska tecken, men materialen kan innehålla tecken även på finska.

                  Sånger

                  Bä, bä vita lamm

                  Julsånger med tecken som stöd

                  Nu är det jul igen, Ute är mörkt och kallt samt God jul önskar vi er alla.

                  Små grodorna



                  • Årstider och högtider

                    Högtider och specialdagar

                    Måla påskägg

                    Påsken

                    Vappen

                    Kräftkalas

                    Villaavslutning, Veneziansk afton

                    På höstlovet

                    Halloween

                    Födelsedag

                    Ordpussel

                    Påsk (små bokstäver)

                    Påsk (stora bokstäver)

                    Höst (små bokstäver)

                    Höst (stora bokstäver)

                    Vinter (små bokstäver)

                    Vinter (stora bokstäver)

                    Temadagar

                    21.3 Rocka Sockorna

                    Genom att ta på dig omaka strumpor hyllar du olikheter och slår ett slag för alla människors lika värde och rättigheter.
                    I samarbete med Svenska Downföreningen och Symbolbruket kan Språk och samspel presentera ett symbolstöd till sången Rocka sockorna. Materialet är framtaget av Symbolbruket.

                    Årstider

                    Vår

                    Sommar

                    Höst

                    Vinter