• General

  Senast uppdaterad 23.10.2018


  Utvärdera materialsidan

  Du kan beställa vårt nyhetsbrev här. 


  Datatekets applista överförs som bäst till denna plattform.

  Observera att apparna inte nödvändigtvis fungerar på alla android tabletter.

  Feedback, tips och idéer kan skickas till akk (@) folkhalsan.fi

 • Tidsenliga verktyg

  SnapType Pro / 5,99 €

  För alla som av en eller annan orsak inte är som vassast då man använder penna och papper så är SnapTypePro ett bra alternativ. Med appens hjälp kan ett arbetsblad ”flytta in” i pekplattan så att det går att fylla i arbetsbladet med tangentbordet.

  Arbetsbladet flyttar in i pekplattan genom att fotograferas och sedan pekar man på det stället där man vill infoga text.

  För personer med synnedsättning kan appen också vara ett trevligt verktyg. Textstorleken går lätt att justera och kontrasten mellan gul bakgrund och svart text kan vara till hjälp.

  Appen har även en inbyggd stavningsfunktion som kan vara bra för personer som drar nytta av direkt feedback.

  I gratisversionen av appen går det endast att göra tre arbetsblad åt gången. Sedan måste något arbetsblad raderas.

  Ett halvfärdigt arbete kan sparas och kan i ett senare skede göras klart. Färdiga arbetsblad kan exempelvis skickas som e-post eller öppnas i andra appar som finns på plattan.

  Demonstrationsvideo:
  Demonstrationsfilmer


  AudioNote / 6,91 €

  AudiNote är appen jag gärna hade haft tillgång till under studietiden. För alla som lär sig genom att lyssna och som kanske av en eller annan orsak inte riktigt får alla anteckningar att bli så entydigt klara, så är den här appen ett fint verktyg.

  AudioNote gör ljudanteckningar. Appen spelar in allt som sägs medan jag gör mina anteckningar. Genom att sedan i playback-läge trycka på något ord i mina anteckningar hör jag vad som sades exakt då jag gjorde min anteckning.

  Anteckningar kan sparas i specifika mappar så alla ämnen kan ha sin egen mapp. En anteckning kan sedan exempelvis delas via e-post.

  Demonstrationsvideo (iPad)


  Skolstil 2.1 / 3,79€

  Skolstil 2 är ett skrivprogram med bokstavsljud (talande tangentbord). Den inbyggda talsyntesen (Acapela, Elin) läser upp ordet vid mellanslag och hela meningen vid skiljetecken. Hela texten går att få uppläst genom att trycka på högtalaren.
  Det går att välja läshastighet.

  Bokstäverna på skärmen ser ut som de bokstäver eleven lär sig att skriva för hand. Teckensnittet har tagits fram med utgångspunkt i den vägledning som Nordisk idégrupp för handskrift utarbetade år 2000.

  Man kan i viss mån välja, textstorlek och textfärg samt om man vill ha hjälplinjer eller inte.
  ed programmet följer Skrivanvisning och Övningsblad som går att skriva ut.
  Skrivanvisning visar skrivriktning på bokstäver och siffror.
  Övningsblad med hjälplinjer där varje rad inleds med en bokstav med pilar, som visar skrivriktning.


  T2S: text Läs högt / 1,59 €

  Med appen är det lätt att konvertera text till tal. Det går att skriva i appen eller klistra in text i appen och sedan få det uppläst.

  Demonstrationsvideo:


  Text fairy / gratis

  Appen konverterar text till tal. Det går att fotografera en text och få den uppläst. Den fotograferade texten kommer man åt att redigera. Appen erbjuder några olika delningsalternativ. Appen kräver wifi.

  Demonstrationsvideo:  FinmotorikMatematik