Kurs: Appar för iOS, Section: Praktiska verktyg | moodle

Main course page
  • General

    Senast uppdaterad 29.11.2018


    Utvärdera materialsidan
    Du kan beställa vårt nyhetsbrev här.


    Datatekets applista överförs som bäst till denna plattform. 

    Apparna är sorterade i olika kategorier. Det är inte alla gånger helt entydigt under vilken rubrik en app bäst passar. Många appar kunde ligga under fler rubriker. I Folkhälsans lista ligger alla appar endast under en rubrik. Som en "uppsamlingsrubrik" finns "Smarta verktyg". I den kategorin finns användbara appar som kan användas till väldigt många olika ändamål.

    Senaste nytt:

    Instruktionsfilm om hur man alddar ner röster till appen Claro Speak+ Svenska (sektionen Tidsenliga verktyg)
    Instruktionsfilm om inställningar i appen Claro Speak+ Svenska

    Feedback, tips och idéer kan skickas till akk (@) folkhalsan.fi

Praktiska verktyg

  • Praktiska verktyg

    Book Creator for iPad / 20 kr

    Skapa egna böcker på iPad.


    Video som visar hur man infogar en websida till sin bok.


    Popplet / Gratis
    Popplet / 4,99$

    Skapa tankekartor direkt på ipaden och dela dem sedan i jpeg- eller pdf-format. Alternativt sparar du dem på iPaden i jpeg-format. Det går att koppla till ett online-konto som gör att samma tankekaerta kan öppnas på t.ex. en dator och bearbetas vidare.


    Demonstrationsvideo:

    Ritprata 2 / 75 kr

    Ritprata är ett verktyg för att skapa sociala berättelser och seriesamtal på ett lekfullt och motiverande sätt.
    Berättelserna kan ni enkelt dela med e-post, t.ex. mellan hem och skola.
    Appen innehåller många figurer och illustrationer för att enkelt skapa berättelser. Du kan även rita, skriva, spela in ljud, använda kameran och infoga egna bilder.

    Dela berättelser som PDF-filer eller Ritprata-filer (för att kunna öppnas och redigeras på en annan iPad med Ritprata)

    My Own Interactions / Gratis

    MOI är en kalenderapp i vilken det går att få in text, fotografier, ritade bilder, video och ljudklipp. appen kan användas dels som en kalender för vad som skall hända men lika bra som en form av dagbok över vad som hänt.




    Fotokalendern / gratis

    Fotokalendern har skapats för att ge personer med kommunikativ funktionsnedsättning möjlighet att vara delaktiga och aktiva i återberättandet av händelser. Kalendern kan, med hjälp av foton och videofilmer, fungera som stöd för att knyta ett samtal till tid och rum. Den kan också fungera som stöd för att minnas vad man gjort, sätta ord på vad man varit med om (ordmobiliseringsstöd) och/eller kunna göra återberättandet sammanhängande.
    Funktionen att lägga in bilder i framtid gör också att man kan använda appen för förberedande samtal inför kommande händelser.
    Observera att alla foton som tas/tagits med iPaden hamnar i fotokalendern.

    Cloud QR / 4,49€ och Cloud QR Scanner

    Med Cloud QR kan du skapa QR länkar med varierande innehåll. Du kan skapa QR koder till text, bild, ljud och videosnuttar. Med inloggning har du ett bibliotek i vilket QR koder du skapat finns samlade. QR koderna kan du enkelt dela och namnge enligt behov. Observera att Cloud Qr inte läser QR-koder. Till det behövs det en skild app. Det finns många olika appar som läser QR koder. Många QR-kodläsare är gratis. I många av dem finns det reklam och reklamen kan inte avläsa brukarens ålder. Cloud QR Scanner är gratis och fri från reklam. Innehållet öppnas i full skärm, vilket kan upplevas som användarvänligt.

    Kahoot / Gratis

    Med Kahoot går det att göra egna frågesporter. Frågesporten skapas genom att frågor och svar matas in. det går att ha valfritt antal frågor men alla frågor skall ha fyra svarsalternativ. Förutom text går det att lägga till bilder och videoklipp i frågan. Frågesporten får en nummer så de som skall svara på den behöver bara surfa till Kahoot och ange frågesportens nummer och sedan börja svara på frågorna. Alla svar rättas automatiskt av Kahoot och poäng delas ut för rätt svar och även svarstiden bidrar till poängtalet. 

    Green Screen by Do Ink / 3,49€

    Med den här appen kan man relativt enkelt skapa egna filmer och använda sig av den så kallade green screen effekten. Det betyder att man kan filma eller ta ett foto på en person som står mot en enfärgad bakgrund. Bakgrunden kan sedan göras transparent så att en valfri bakgrund kan läggas till istället.
    Demonstrationsvideo:

    Malbert’s Melodies / 2,29 €

    Appen innehåller ungefär 400 musikstycken i olika stilar. Musiken får användas i andra appar. Melodierna som består av jinglar, låtar och loopar kan användas i exempelvis iMovie.




    Paint Vintage Music / 40 kr

    Med appen ”målar” du fram en låt och kan välja när vilka ljud kommer in. 18 olika teman finns att välja mellan. Det färdiga musikstycket kan sedan användas t.ex. i iMovie.




    Musikmattan / 20 kr

    Med musikmattan går det enkelt att skapa musik med en viss längd. Behöver du bakgrundsmusik till en film eller ett bildspel gäller det att välja musiktema och sedan ange önskad tid. Musikstycket som genereras fram kan sedan användas t.ex. I iMovie.



    Paint Music / 40 kr

    Appen innehåller 16 olika filmmusikaliska teman. Välj instrument och rita med fingret hur länge isntrumentet skall spela. Den färdiga låten kan sedan användas i t.ex. iMovie.




    Niki Play / 4,49€

    Niki Play kan ses som en styrd mediaspelare med vilken filmer från youtube eller videoklipp och musik från den egna enheten kan spelas upp.
    I Niki Play kan man lägga in ett helt eget urval av YouTube-filmer. Medan man laddar upp filmer krävs internetkoppling, men sedan fungerar appen även utan uppkoppling.
    För att administrera media och komma åt inställningar måste man först ta sig bakom ett barnlås.
    När man är klar med sin lista över media kan man sortera om innehållet om man vill det.
    Appen klarar av obegränsat med användare, och man lägger till nya i inställningarna. Det går även att välja hur många bilder som skall synas samtidigt för användaren. Och så går det att ställa in så att filmen måste spelas upp ett visst antal sekunder innan den går att stängas ner. Man kan också ställa in så att en film endast kan stängas av genom tryck på stoppknapp.