Course: Appar för iOS | moodle

 • General

  Senast uppdaterad 29.11.2018


  Utvärdera materialsidan
  Du kan beställa vårt nyhetsbrev här.


  Datatekets applista överförs som bäst till denna plattform. 

  Apparna är sorterade i olika kategorier. Det är inte alla gånger helt entydigt under vilken rubrik en app bäst passar. Många appar kunde ligga under fler rubriker. I Folkhälsans lista ligger alla appar endast under en rubrik. Som en "uppsamlingsrubrik" finns "Smarta verktyg". I den kategorin finns användbara appar som kan användas till väldigt många olika ändamål.

  Senaste nytt:

  Instruktionsfilm om hur man alddar ner röster till appen Claro Speak+ Svenska (sektionen Tidsenliga verktyg)
  Instruktionsfilm om inställningar i appen Claro Speak+ Svenska

  Feedback, tips och idéer kan skickas till akk (@) folkhalsan.fi
 • Open all

  Close all

 • Coloring Farm / gratis /

  Det gäller att färglägga bilder genom att trycka på dem. En del nya objekt kommer till bilden då den färgläggs.  Demonstrationsvideo:  Video Touch – Djur / $2,99

  Video Touch – Fordon / $2,99

  Video Touch - Vilda djur / $2,99

  Video Touch – Fåglar / 22,00 kr

  Video Touch – Musik / 22 kr

  Video touch - Insekter / 3,49 €

  Alla video-Touch apparna fungerar lika:

  Apparna består av 12 bilder inom de olika kategorierna och till varje bild är fyra videosnuttar kopplade. Tryck t.ex. på brandbilen och en videsnutt spelas upp. Tryck en gång till för att komma till bildgalleriet.
  Har man fler kategorier så kan man växla mellan dem utan att behöva gå ut från appen.I appens inställningar går det bland annat att välja språk samt om man vill få höra vad bilden föreställer.
  Med fördel kan man ha utprintade bildkort eller bildkartor som man använder tillsammans med appen. Då kan man t.ex. först välja ett kort och sedan söka upp samma på skärmen.
  Här finns filer med bildkartor till de olika kategorierna.  Bildkartorna gjorda i InPrint 3 och i Widgit Online kräver att man har en licens för at tman skall kunna använda dem.

  Bildkartor i InPrint 3

  Bildkartor i Widgit Online

  Bildkarta i PowerPoint  Demonstrationsfilm: Demonstrationsfilm:
  Baby's Musical Hands / $0,99

  Skärmen är indelad i femton rutor. Varje ruta ger ifrån sig ett ljud.
  Hippi 1 / 22 kr

  Hippi 1 består av sex olika sorters ”trycka – hända” övningar. Appen avser att skapa ett intresse av vad som händer på skärmen, träna uppmärksamhet, förstå orsak och verkan samt öva användandet av surfplatta. Bilderna är tydliga och appen vänder sig till yngre såväl som äldre användare som står på tidig nivå.

  Demonstrationsvideo:  SoundTouch / 4,99$ (finns i lite version, dvs gratis)

  Appen är indelad i sex olika kategorier med tolv olika bilder och ljud till dem. Kategorierna är djur, vilda djur, vilda fåglar, fordon, instrument och hushåll.

  Tryck på en bild, och en verklig bild av objektet dyker upp, tillsammans med ljudet den gör. Tryck på nytt någonstans på bilden och den försvinner.


  Sound touch 2 / 19 kr

  Ljud indelade i fyra kategorier; Människoljud (skratt, gråt, snarkning, nysning, osv.), natur & väder (vattenfall, hav, regn, eld, osv.), yrken (läkare, dansare, brandman, kock, osv.),fler djur (Noshörning, flodhäst, räv, bin, osv.).


  Demonstrationsvideo:


  Petting zoo – animal animations / $1,99

  Enkla trycka hända. Se om man får respons av barnen, reagerar de på ljudet/bilden. Habbens ergoterapeuter rekommenderar.

  En interaktiv bilderbok med 21 djur. Tryck på djuren och se vad som händer.

  Demonstartionsvideo:


  SoundPrism / Gratis

  Med SoundPrism skapar du musik med ”trycka/hända-principen”. Dra med fingret över skärmen för att skapa musik.  Demonstrationsvideo:


  Happenings / 30 kr

  Happenings är ett "trycka - bygga" program som lämpar sig för barn och ungdomar på tidig nivå. Happenings stimulerar upptäckarglädjen samtidigt som det tränar uppmärksamhet på detaljer.
  Spelet består av 4 olika kategorier: yrken, musik, sport och djur. I varje kategori finns 8 olika miljöer att bygga upp. När en miljö är uppbyggd hörs musik eller ljudillustrationer.

  Demonstrationsvideo:


  Touch Trainer / 3,99€

  Trycka - hända  Baby Finger / Gratis

  Trycka - hända
  Random Touch / 0,99 $

  Trycka – hända. Tryck på skärmen med så många fingrar som du vill och få fram slumpmässigt valda föremål. Och höra slumpmässigt valda ljud. Det går att dra runt föremålen på skärmen. När skärmen är full töms den så att det finns utrymme för fler bilder. Det går att tömma skärmen även genom att skaka iPaden.


  Vem där? / 0,79€

  Vem där? är en animerad pekbok/bilderbok som syftar att underhålla och överraska! Den vänder sig till personer som befinner sig på en tidig nivå. Passar från 2 år och upp och innehåller 38 olika händelser.
  Detta är en ”trycka -hända” app med bilder gjorda av Kristina Grundström, känd barnboksillustratör. Den fungerar så att ett tryck var som helst på skärmen startar en animation. Den tränar därför orsak -verkan på en tidig nivå. Appen startar med en menyskärm med musik. Därefter visas en svart skärm med ett ”titthål” på övningen. Med ett tryck var som helst på skärmen får man se bilden och ytterligare ett tryck startar animationen. Tonsättare Victoria Borisova- Ollas har gjort en del av musiken.
  Passar alla språk!

  Music Color / gratis - köp inuti app

  "Music color" kombinerar färginlärning med igenkännandet av klassisk musik och appen är väldigt enkel att använda.
  Aktiviteten startar direkt när du öppnar appen. Den är uppdelad i 12 kategorier, som visas på skärmen i form av färgade knappar. Tryck på en knapp för att öppna kategorin som är förenad med färgen.
  På varje sida visas tecknade bilder med 9 stycken föremål som är sammankopplade med kategorins färg. Tryck på en bild, och ett riktigt foto på föremålet poppar upp, ackompanjerat av det ljud som är kopplat till föremålet. Tryck varsomhelst på fotot, och det försvinner.
  Varje färgkategori är även kopplad till varsin klassisk kompositör. När man är inne i en kategori spelas kompositörens musik. I appen finns kända verk av 12 kompositörer: Bach, Beethoven, Mozart, Tjajkovskij, Brahms, Strauss, Bizet, Grieg, Rimskij-Korsakov, De Falla, Holst and Saint-Saëns.
  I varje kategori finns också ett enkelt spel som går ut på att välja rätt färg.

  PeekaBoo Barn / 1,99$

  Trycka – hända. Inne i den studsande ladan gömmer sig ett djur. Lätet hörs svagt. Genom att trycka på dörren öppnas den, djuret blir synligt och lätet hörs tydligt. En röst berättar vad det är för djur. Det går att välja mellan bl.a. engelska, spanska, franska och svenska.  Man kan även spela in eget tal.


  Här finns bildkartor som kan användas tillsammans med appen:

  Bildkarta i InPRint3

  Bildkarta i Widgit Online


   My First App Vehicles / 1,99$

  Tre spel med fortskaffningsmedel som tema. Pussla ihop 2,3,4 eller 9 pusselbitar till ett fordon. Bitarna kan ligga rätt vägg eller vara roterade.

  I ”rullspelet” gäller det att hitta vilka bitar som hör ihop. Bygg din bil genom att matcha fram och bak.  Magic Coloring Picture Book / gratis 

  Genom att dra med fingret på skärmen växer en bild fram.
  OBS! i appen går det att abonnera full version. Abonnemanget förnyas sedan automatiskt ifall man inte i iPadens inställningar väljer bort den funktionen. • Stora Pekboken / 30 kr

  Med 83 tydliga bilder, fördelade i sex kategorier, tillåts de minsta att lära sig sitt modersmål på ett roligt och interaktivt sätt! Appen kommer med möjligheten att byta språk. Appen stöder sex språk, bland annat svenska och engelska.  Hippi2 / 30 kr

  Hippi 2 består av sex olika sorters övningar. Övningarna avser att träna att se detaljer, höra ett ord och att sedan koppla det till en bild, minnet och uppmärksamhet. Bilderna är tydliga och appen vänder sig till yngre såväl som äldre användare som står på en tidig nivå.

  I appen finns bl.a. vanligt memoryspel, finna alla av en sort, hitta andra halvan, höra ett ord och finna rätt bild. I Hippi 2 finns 3 olika svårighetsgrader


  MegaMix Retro / 20 kr

  Tränar planering, exekutiva färdigheter, logiska sekvenser, arbetsminne m.m. MegaMix Retro är en svenskproducerad app som innehåller 6 olika retroinspirerade pysselaktiviteter med kunskapsinnehåll för barn från 3 år. Passar för lek och sysselsättning i såväl förskola som i hemmet. Bilderna är färgglada och tydliga.
  Passar alla språk.


  Miniklubb / 65 kr

  I appen finns följande uppgifter: lär dig räkna (innehåller mer än 100 räkneexempel med både addition och subtraktion), lär dig rimma (innehåller 65 rimord som kan kombineras till över 100 olika rim), lär dig klockan (innehåller uppgifter med minuter, kvarter och hela timmar), lär dig engelska (innehåller 70 engelska ord och illustrationer) och lär dig färgerna (innehåller 9 teckningar som skall färgläggas).


  Line Up / $0,99

  En sekvensövning. Använd duschen för att ge följande man rätt färg och sedan en formautomat för att ge mannen rätt form.
 • Pettsons uppfinningar / 50 kr
  Pettsons uppfinningar 2 / 50 kr

  Pettsons uppfinningar 3 / 50 kr

  I de här kluriga spelen ska du hjälpa till att göra färdigt de finurliga uppfinningarna. Det gäller att lista ut vilka föremål som ska vara med och vilken funktion de ska ha. Dra föremålen till sin rätta plats och uppfinningen drar igång! När du klarat en uppfinning får du ett kugghjul som belöning.

  - Det finns möjlighet att spela med eller utan överloppsobjekt.
  - Du kan välja om Pettson och Findus ska prata svenska, engelska eller tyska.


  iSequences / $ 2,99

  Sammanlagt 100 sekvenser är samlade i denna app. Det handlar om vardagliga aktiviteter men även könslor som glädje, sorg, överraskning eller att vara rädd.
  I inställningar kan man avaktivera sekvenser. Appen stöder inte svenska men man kan stänga av ljudet och


  Labyrinth 2 / 4,99$

  Layrinth 2 är en rolig labyrintapp med olika svårighetsgrader och olika moment som också ökar kravnivån. Kulan flyttas genom att luta på tabletten.  Puzzle Grid / gratis -  köp inuti app

  Hjärngymnastik i ”tetris-anda”.

  Sort and Stack / $ 1,99

  Appen innehåller en mängd olika staplingsspel som uppmuntrar till att organisera färger, bygga former och skapa leksaker. Appen lockar till kreativ tänkande och till problemlösning.  Demonstrationsvideo:


  Making Sequences / $ 4,99

  En app att träna sekvenser med. Appen innehåller 15 vardagssekvenser samt berättarröst till. Det går att lägga till egna sekvenser genom att ladda upp bilder och lägga till röstionspelningar. Det är möjligt att dela sekvenser via dropbox. • Bee-Bot / gratis

  Det gäller att programmera biet att hitta rätt väg i labyrinten. Appen har 12 nivåer  Kodable - Coding for Kids / gratis

  Gäller att programmera vägen genom labyrinten.  Lightbot Jr : Coding Puzzles for Ages 4+ / $ 2,99

  Lightbot Jr består av fem olika världar, som vardera har 7-9 banor. För varje värld lär man sig nya programmeringskoncept men svårighetsgraden ökar långsamt vilket gör att appen passar bättre för yngre barn.


  Lightbot: Programming Puzzles 3,49 €

  Lightbot är en omfattande problemlösningsapp där barn kan lära sig grundläggande programmeringskoncept utan några förkunskaper. Appen är uppbyggd som ett spel med sex olika världar bestående av sju-nio banor vardera.


  Lightbot: Code Hour / Gratis

  Appen är uppbyggd som ett spel med tre olika världar bestående av sammanlagt 20 banor.  Cargo-Bot / gratis

  Det gäller att programmera roboten så att lådorna flyttas rätt. Låter enkelt, men erbjuder nog utmaningar.

  Flow Free / gratis
  Flow Free: Hexes / gratis
  Flow Free: Warps / gratis
  Flow Free: Bridges / gratis

  Alla "Flow-appar" fungerar enligt samma princip. Det gäller att para ihop alla färger genom att dra en bana mellan cirklarna. Banorna kan inte korsa eller överlappa varandra.  PathPuzzler / $0,99

  Appen tränar problemlösning. Det finns fyra olika svårighetsnivåer och antingen väljer man färdigt svårighetsgrad eller så väljer man stigande svårighetsgrad.
  Ett eller flera djur är utplacerade i ett rutnät och vill komma till sin mat utan att krocka med varandra. Man drar med fingret för att rita ut vägar som automatiskt får samma färg som respektive djur.


  Tunnel Trouble / $ 0,99

  Det gäller att hjälpa en kyckling att fly genom en tunnel. Brickor måste roteras för att tunneln skall vara hel och flykten lyckas.  Attributes by Math Doodles / 3,49 €

  Attributes består av logiska pussel som slumpas fram. Dessa pussel är indelade i sju delar och visar att matematik är mycket mera än bara siffror. Till de olika ”spelen” kan man välja  svårighetsgrad. Det går också att välja om man vill spela på tid elelr ej.

  De olika delarna i appen
  I “Category Stack” skall objekten flyttas så att de som innehåller ett givet attribut kommer i samma stapel.
  I “Combo Table” skall objekten dras till rätt ruta. Nu skall två attribut stämma.
  I “Find IT€” får vi se texten IT I en ruta. Sedan göms texten och rutorna flyttar plats. Det gäller att hålla reda på rätt ruta och sedan välja rätt attribut för rutan med text.
  I “Pattern Sequence” skall objekts dras in så att ett påbörjat monster fullföljs.
  I “Venn” skall objektend ras till rätt sektorer så att givna attribut stämmer.
  I “Double Traits” skall objekten flyttas så att de alla delar mionst en gemensam länk.
  I “If Else Sort” skall object sorteras utgående från tanken ”Om, så”.

  Math Doodles / 3,49 €

  Appen är indelad I olika spel.
  I ”Sums Stacker” finn tre staplar med tal och under varje stapel finns ett tal. Det gäller att flytta omkring siffrorna mellan de olika staplarna så att umman blir rätt.
  I ”Connect Sums” får man en given summa och så gäller det att välja de tal som tillsamamns bildar summan.
  I ”Unknown Square” finns åtta tal i ett rutnät. Det saknas ett tal och det gäller att lista ut vilket tal som saknas. Man skall lista ut det med hjälp av summan som två givna tal och det okända talet blir.
  Det går att välja olika svårighetsgrad och det går att välja många alternativ för hur talen visas (fingrar, tärningar, romerska siffror).

  Symmetry Shuffle / 3,49 €

  I detta ”pussel” gäller det att vrida och vända på figurer så att de kommer åt rätt håll i jämförelse med en modell.
  Det går att välja mellan 12 olika figurer, olika antal bitar på ett bräde (9, 16, 25 eller 30) samt svårighetsgrad (lätt eller svår). Utöver dessa val kan man välja om man vill tävla på tid.
  Exemplet visar den lättaste nivån med ett bräde med nio bitar och nivån lätt. Som objekts har koppen valts. Ovanpå en av kopparna ligger en ytterligare en bild på en kopp. Det är den koppen man kall vrida, vända och flytta på.
  När man har lagt den ovanpåliggande koppen så att den är vänd exakt likadant som den underliggande koppen har man löst en bit av pusslet. När man har matchat alla bitar så har man klarat pusslet.

  Guess the Code / Gratis

  Lista ut i vilken ordning färgerna skall vara (Master Mind).
 • Activity Puzzle (by Happy Touch games for kids) / Gratis (köp inuti appen)

  5 ”världar” med fem pussel I varje. Alla pussel är 9-nitars pussel där bitarna är kvadrater. Det går att lägga pussel genom att lägga lika på lika eller utan bakgrundsbild.   Activity Animal Memo / Gratis (köp inuti appen)

  En memory-app där det går att välja mellan 2, 3, 4, 6 eller 10 par.
   123 Domino / Gratis (köp inuti appen)

  I detta dominospel ingår 28 övningar av vilka de sju första är gratis. Övningarna blir progressivt mer utmanande.   Animal Puzzle+ / Gratis

  Pussel / inpassningspussel med djurmotiv. Totalt finns det 26 pussel som finns i 3 olika pussel-varianter och svårigheter.

   

  Princess Games for Girls Games Free Kids Puzzles / gratis (köp inuti appen)

  Inpassningspussel i nio olika miljöer med princessmoptiv.   

  Attention and Memory Exercises for Preschoolers Pro / $ 1,99

  En app som hjälper till att utveckla minne, uppmärksamhet och abstrakt tänkande.
  Farm Flip – Memor Animal Pairs/ Gratis

  Ett djurmemory med djurens läten. Det går att välja om man vill spela med 4, 8, 14 eller 20 par. Likaså kan man välja om det är en eller två spelare.
  Farm Pairs – Match animals / gratis

  Ett djurmemory med djurens läten. Det går att välja om man vill spela med 4, 8, 14 eller 20 par. Likaså kan man välja om det är en eller två spelare.

  Fantastiska Pussel 123 – pussla och lär dig svenska ord / gratis, 3,49€

  I den här appen lär man sig ord i olika kategorier. Totalt finns det 12 kategorier som alla innehåller mer än tio pussel. Totalt blir det över 150 pussel med vardagsord. Även siffror, bokstäver och former ingår.
  Alla pussel har tre svårighetsnivåer. Den lättaste nivån är ett inpassningspussel med endast en bit. I de följande nivåerna är det frågan om 3-4 och 7-8 bitar I den här appen räcker det med att pusselbiten förs ganska nära rätt plats, för att den skall fastna.
  Då man klarat en kategori kommer det konfetti och ballonger. Man kan smälla ballongerna genom att trycka på dem. Ballongerna tar inte slut utan man får avbryta det med bilen bakåt.


 • Monster Hunt - Fun logic game to improve your memory i gratis

  Monster Hunt är en app som tränar det visuella arbetsminnet. Det gäller att minnas var monstren gömmer sig bland ett antal kort i ett rutmönster. Det blir successivt fler monster att minnas.  Mini-U: Memoria / 3,49€

  I appen finns färdigt bilder på djur och engelsk text, men det går att skapa egna memoryspel med egna foton och egna ljudinspelningar.
  Elephant Memory Challengev/ gratis

  En app som utmanar koncentratiuon och minne., det går att välja om man vill minnas en sekvens av bokstäver och siffror, färger, Smileys eller kryss. Stränglängden (antalet objekt mans kall minnas), inlärningstid (hur länge modellen visas) och speltid (hur länge man har på sig att minnas rätt).  MyMemo - Kids Matching Game / 3,99€

  MyMemo är en klassisk memoryapp. Det går att välja mellan 6, 8, 12, 16 och 20 korts memory. Vidare kan man välja mellan svenska, franska, tyska, spanska och engelska.
  Appen har en verktygsdel med vilken det går att skapa egna memoryspel. Det går att skapa par av identiska bilder men även kombinera två olika bilder eller en bild och ett textkort. Via iTunes går det göra en fildelning och således kan egna memoryspel säkerhetskopieras/flyttas till en annan enhet.


  Anns Flashcards / 4,49€

  Med appen tränar du arbetsminnet genom att lyssna och se på kort med bilder, ord, siffror och bokstäver. Det går att välja svårighetsgrad (2, 3, 4, 6 eller 8 kort). Det går att välja mellan om man vill höra bokstavsnamnet eller bokstavsljudet då man väljer bokstavskorten. Ett antal kort visas och efter en stund vänds korten och sedan får man höra vilket kort man skall välja.


  Fantastiska memopryspel / 3,49 €

  Fantastiska Memoryspel är en memory-app i vilken man kan välja svenskt tal. Det finns många inställningar att göra vilket gör att man kan anpassa appen för olika behov och åldrar.
  I Fantastiska Memoryspel får man alltså delvis memory och delvis möjligheten att lära sig namnet på de saker som syns på bilderna på memorybrickorna.
  Som memoryspel sticker den här appen inte ut särskilt mycket. Den som har provat ett klassiskt memoryspel förstår hur den här appen fungerar. Det man i övrigt kan ställa in är antalet brickor (4, 6, 8, 12, 16, 20, 24 och 28). Även om man har många små brickor är bilderna på korten tydliga. Man kan förutom antal brickor även välja att ha enkelt eller normalt läge. Enkelt läge innebär att brickorna ligger uppvända hela tiden. Väljer man normalt läge ligger brickorna nedåtvända, men man kan då, som ett tilläggsval, dessutom välja om man vill ha förhandsvisning av brickorna samt hur lång tid de skall visas (1, 3, 5, 7 eller 10 sekunder).
  Totalt finns det mer än 170 objekt/ord att lära sig. Appen är uppdelade i 11 kategorier; leksaker, fordon, djur, mat, köket, vardagsrummet, flaggor, havsdjur, former, bokstäver och siffror. En brist är memory med bokstäver. Det handlar om versaler och bokstavens namn, inte ljud.


  Pettsons Memo / 40 kr

  Visuell gestaltning (visuellt minne, figur-bakgrund, visuokonstruktiva) Habbens ergoterapeuter rekommenderar.

  I det här spelet kan du spela memory med Pettson och Findus. Det finns sex olika spellägen; vanligt memory, antalmemory, räknememory, ljudmemory, funktionsmemory och minnesmemory. Det går att spela ensam, mot en kompis eller mot Pettson! Det finns tre olika svårighetsgrade (5, 10 eller 15 par).


 • Fingu / Gratis

  Spelet uppmuntrar till att omedelbart känna igen olika antal genom att under en kort tid visa två grupper av objekt som rör sig på skärmen. En grundidé är att barn lär sig att ”se” antalet objekt stället för att behöva räkna dem.
  När objekten visas ska spelaren, innan tiden går ut, placera lika många fingrar på valfri plats på skärmen. Gråa “fingeravtryck” antyder att en eller flera fingrar har placerats på skärmen. När svaret registreras blir fingeravtrycken gröna och spelaren får information om ifall svaret var rätt eller fel.
  Alla inställningar, så som svarstid, antal liv och tiden mellan placering av fingrarna och registrering av svaret, kan anpassas för att skapa en miljö som passar och utmanar individens färdigheter.


  Dexteria Jr. - Fine Motor Skill Development for Preschoolers / £ 1,49

  Övar finmotorik samt öga-hand koordination
  Demonstrationsvideo:

  GraphismeMaternelle / $ 1,99

  Rita linjer, cirklar och former enligt modell.
  Cross Fingers – gratis/inuti app-köp 

  Tränar finmotorik och logiskt tänkande. Cross Fingers är en klurig, utmanande och långlivad app som går ut på att du ska pussla ihop bitar på olika sätt så att de passar i ett markerat område. Svårigheten ökar i takt med att du klarar banorna.


  Demonstrationsvideo:

  Ready to print / $ 9,99.

  Visuo-och finmotorik/Habbens ergoterapeuter rekommenderar

  Tränar finmotorisk inför skrivning. Det finns övningar att trycka på föremål, klämma ihop dem, dra linjer enligt olika mönster m.m.

  Demonstrationsvideo:  Finger Motion / Gratis / 3,49€


  Träna finmotorik. Följ linjer med ett eller flera fingrar.

 • Observera att appens namn fungerar som en hyperlänk till appstore.

  Snap Type Pro / 5,49 €

  För alla som av en eller annan orsak inte är som vassast då man använder penna och papper så är SnapTypePro ett bra alternativ. Med appens hjälp kan ett arbetsblad ”flytta in” i pekplattan så att det går att fylla i arbetsbladet med tangentbordet.

  Arbetsbladet flyttar in i pekplattan genom att fotograferas och sedan pekar man på det stället där man vill infoga text.

  För personer med synnedsättning kan appen också vara ett trevligt verktyg. Textstorleken går lätt att justera och kontrasten mellan gul bakgrund och svart text kan vara till hjälp.

  Appen har även en inbyggd stavningsfunktion som kan vara bra för personer som drar nytta av direkt feedback.

  I gratisversionen av appen går det endast att göra tre arbetsblad åt gången. Sedan måste något arbetsblad raderas.

  Ett halvfärdigt arbete kan sparas och kan i ett senare skede göras klart. Färdiga arbetsblad kan exempelvis skickas som e-post eller öppnas i andra appar som finns på plattan.

  Demonstartionsvideo:

  AudioNote / 16,66 €

  AudiNote är appen jag gärna hade haft tillgång till under studietiden. För alla som lär sig genom att lyssna och som kanske av en eller annan orsak inte riktigt får alla anteckningar att bli så entydigt klara, så är den här appen ett fint verktyg.

  AudioNote gör ljudanteckningar. Appen spelar in allt som sägs medan jag gör mina anteckningar. Genom att sedan i playback-läge trycka på något ord i mina anteckningar hör jag vad som sades exakt då jag gjorde min anteckning.

  Anteckningar kan sparas i specifika mappar så alla ämnen kan ha sin egen mapp. En anteckning kan sedan exempelvis delas via e-post.

  Demonstrationsvideo


  ClaroSpeak Plus Svenska / 10,99 €

  ClaroSpeak Plus Svenska är en mångsidig app.

  Appen kan läsa upp medan du skriver och det finns olika alternativ för uppläsningen samt markeringen av det som läses upp. Denna funktion gör att appen är bra för korrekturläsning av text genom att man lyssnar till texten. På det sättet är appen ett läs- och skrivstöd.

  Det går att spara, ladda och öppna filer på ditt Google Drive-konto eller öppna Google Docs i ClaroSpeak.

  Med en liten tilläggskostnad (£1,99) går det att lägga till en OCR funktion till appen. Då går det att med appen fotografera en text och få den uppläst. Och för 2,29€ får man in den finlandssvenska rösten Samuel.

  Så här laddar du ner röster till appen


  Olika inställningar i appen

  Demonstrationsvideo


  Claro ScanPen Reader / 7,99 €

  Med Claro ScanPen går det att fotografera en text och sedan direkt få den uppläst i telefonen eller i iPaden. Direkt du öppnar appen kommer du åt att ta en bild av texten, sedan är det bara att med fingret markera vad du vill få uppläst. Texten sparas inte.

  Det går att välja en text som finns i kamerarullen. Då kan man med den vanliga kamerafunktionen ta en bild på en text och senare öppna den i Claro ScanPen.

  Appen använder iOS egna talsynteser och klarar därför av många olika språk. Inuti appen går det dessutom att köpa visa röster för en tilläggskostnad på ungefär 20 kronor/röst.

  Wifi krävs inte för att använda appen.

  I inställningarna går det att välja röst, hastighet för uppläsningen samt om en hel rad eller ett ord skall markeras.

  Demonstrationsvideo:


  Prizmo Go / Gratis

  Med Prizmo Go går det att fotografera en text och få den uppläst. Det krävs några steg får att komma till det. Texten visas i en ruta som gör det möjligt att redigera texten. Texten kan skickas till andra appar.

  Appen har 10 språk (inte finska) och kräver inte nätanslutning för att fungera. Det går att köpa fler röster (bl.a. finska) men då verkar det som om appen kräver nätanslutning för att fungera med de nya språken.

  Demonstrationsvideo


  Prizmo / 7,99 €

  Den första appen, med funktionen ”fotografer och lyssna och lyssna”, som jag kom över. Appen har utvecklats och är ett alternativ till Claro ScanPen, Claro Speak Plus svenska eller Prizmo Go. Vilken man väljer är smak och tycker.

  DEemonstrationsvideo


  Knäpp och översätt (Snap&translate) / 10,99

  Ett enkelt sätt att översätta en text. Ta ett foto av texten och låt appen översätta den till det språk du valt.

  Det går också att välja objektsläge. Då fotograferar man ett objekt och appen berättar vad objektet heter på det valda språket. I ett snabbt test visar det sig att ”objektsfotograferingen” fungerar något sämre en ”textfotograferingen”.

  Appen klarar i detta nu 46 olika språk.


  Tala och översätt / gratis / 21,99 €

  Ett budskap talas eller skrivs in och spelas sedan upp eller visas i textform på önskat språk.

  I inställningar väljer du om du vill använda ”Tal till tal” eller ”Text till text” funktionen.

  För många språk går det att välja mellan en manlig och en kvinnlig röst. Det går också att välja att använda iPadens inbyggda röster.

  Demonstrationsvideo


  Skolstil 2 / 3,49 €

  Skolstil 2 är ett skrivprogram med bokstavsljud (talande tangentbord). Den inbyggda talsyntesen (Acapela, Elin) läser upp ordet vid mellanslag och hela meningen vid skiljetecken. Hela texten går att få uppläst genom att trycka på högtalaren.
  Det går att välja läshastighet.

  Bokstäverna på skärmen ser ut som de bokstäver eleven lär sig att skriva för hand. Teckensnittet har tagits fram med utgångspunkt i den vägledning som Nordisk idégrupp för handskrift utarbetade år 2000.

  Man kan i viss mån välja, textstorlek och textfärg samt om man vill ha hjälplinjer elleor inte.

  Med programmet följer Skrivanvisning och Övningsblad som går att skriva ut.

  Skrivanvisning visar skrivriktning på bokstäver och siffror.

  Övningsblad med hjälplinjer där varje rad inleds med en bokstav med pilar, som visar skrivriktning.

  Demonstrationsvideo:

  Skolstil 3 / 6,99 €

  Skolstil 3 fungerar som Skolstil 2, det är endast talsyntesen som ändrats.
  ASL-Skrivbok / WTR Notebook / 5,49 €

  ASL-Skrivbok är en ordbehandlare med inbyggd talsyntesfunkitn. appen liknar Skolstil men har en del övriga funktioner.

  Appen stöder många språk, bl.a. svenska, finska och engelska. appen akn användas av många användare som alla kan ha sina egna profiler.


  Demonstrationsvideo:


  Oribi Writer / 12,99 €

  Oribi Writer är en ordbehandlare för iPad och appen innehåller en mångsidig stavnings- och grammatikkontroll.

  Rättstavningshjälpen fungerar både vid grava stavfel och kan ge fler förslag. Ordet ”sjärnexplåssion” ger automatiskt både stjärnexplosion och kärnexplosion.

  Rättstavningshjälpen noterar även rättstavade men lättförväxlade ord. Meningen ”Jag han med busen” kan med Oribi Writers hjälp korrigeras till ”Jag hann med bussen”. Appen innehåller flera tusen exempelmeningar som hjälper till vid val av lättförväxlade ord. Ordet ”han” ger t.ex. meningarna ”Hon och han.” samt ”Jag hann med allt.”

  Till de engelska rättstavningsförslagen kommer dessutom en svensk översättning av ordet.

  Oribi Writer innehåller även bokstavsljudning och kan använda för uppläsning av ord och meningar medan du skriver eller av hela texten i efterhand.

  Oribi Writer Edu är en skolversion av appen, och den kommer med alla våra språk förinstallerade!

  Demonstrationsvideo
 • King of Math / (gratis) – 3,49 €

  En mångsidig matematikapp som innehåller vareriande problem inom olika områden. Gratisversionen innehåller böckerna, addition, subtraktion och blandat 1. Den fullständiga versionen innehåller vidare böckerna multiplikation, division, räknelära, bråk, geometri, potenser, statistik, ekvationer samt blandat 2. Varje bok innehåller 10 kapitel och varje kapitel består av 10 uppgifter. Endast det första kapitlet i varje bok är öppet. Genom att klara av ett kapitel låses följande kapitel upp. I varje kapitel har man råd att göra två fel, sedan får man försöka igen.

  I appen går det att skapa flera användare och således går det att arbeta i egen takt och med sina egna uppgifter.

  Språkinställningar: Appen innehåller text och det går att välja mellan bl.a. svenska, finska , engelska

  Demonstrationsvideo:  King of Math 2 / (gratis) – 3,49 €

  King of Math 2 är uppbyggd som en resa på vilken det finns 125 banor med logiska problem som måste lösas med hjälp av kunskaper i de fyra räknesätten. För att komma vidare till nästa bana får man inte ha ner än två fel. Det går att stänga av tiden så att man ahr obegränsad tid för att lösa uppgifter

  Appen tränar huvudräkning och problemlösning

  I appen går det att skapa flera användare och således går det att arbeta i egen takt och med sina egna uppgifter.

  Språkinställningar: Appen innehåller text och det går att välja mellan bl.a. svenska, finska , engelska

  Demonstrationsvideo:  King of Math Jr / (gratis) 3,49 €

  King of Math Junior är indelad i 10 böcker och innehåller, räkna, addition, subtraktion, multiplikation, division, geometri, jämföra, mäta, pussel och bråk. Det första kapitlet i varje bok är genast tillgängligt. De övriga blir tillgängliga an efter som användaren löser kapitlen. I varje kapitel kan man ha två fels, sedan får man försöka på nytt. 

  I vissa uppgifter finns det en kort text som talar om vad man skall göra. Således måste man vara läskunnig eller få läshjälp för att kunna lösa uppgifterna. Endast ett fåtal av uppgifterna är av traditionell räkne karaktär. Fokus ligger mera på problemlösning

  Språkinställningar: Appen innehåller text och det går att välja mellan bl.a. svenska, finska , engelska

  Demonstrationsvideo:  MatteMix / 4,49 €

  I appen kan man träna inom talområdet 1-99. Det finns 4 olika övningstyper i appen.         

  1) Räkna och måla
  För varje rätt svar ”färgfylls” en bild mer och mer.
  2) Räkna
  Räkna med föremål t.ex 5 äpplen + 3 äpplen eller med enbart siffror. Denna övning rör sig inom talområdet 1-9.
  3) Från prick till prick.
  Dra streck från prick till prick och lär sifferföljder. I inställningar kan man välja att träna 2-hopp, 3-hopp, 5-hopp (5-10-15) t.ex. Utmärkt för att grundträna inför multiplikationstabeller.
  4) Räknebok
  Här får man fyra uppgifter på varje sida. Man får grön bock för rätt svar och rött kryss för felaktigt svar. Alla tal läses upp.

  I menyn kan man göra vissa inställningar som dels gäller för alla övningar, men det finns även övningsspecifika inställningar. Det går bra att helt individualisera talområdet som appen tränar, ex talområdet 0-13. Likaså kan man välja om man enbart vill ha uppgifter med addition elelr subtraktion elelr om man vill ha blandade uppgifter.

  Språkinställningar: Appen innehåller tal och det går att välja mellan bl.a. svenska, engelska

  Demonstrationsvideo:  Tiokompisar /5,49 €

  På tre olika sätt tränar appen talkompisar. Tanken är att genom att man behärskar talkamrater så är det lättare att gå vidare i det matematiska tänkandet. I appen väljer man vilka talkompisar man vill öva på. Det går att välja mellan 10-, 100-, 1000-, 5-, 6-, 7-, 8-, 9-, 15-, 20-, 25-, 30-, 40-, 50- och 75-kompisar.

  Appen består av tre olika spel:

  Brädtian är ett spel i vilket upp till fyra spelare kan vara med. Varje spelare får en spelplan med nio rutor, dvs nio tal. Passar inte kortet kan man mata det till vilddjuret. I detta spel finns även ”specialkort” som antingen hjälper eller gör det knepigare.

  Pyramiden är ett spel för en person. Ur en kortlek visas ett kort och det skall paras ihop med talkamraten. Finns inte talkamraten måste talet matas till vilddjuret. Det går också att para ihop talkamrater som finns friliggande i pyramiden.

  Stress kan man spela ensam eller med en motspelare. Det gäller att sås anbbt som möjligt hitta rätt talkamrat. Även om övningen heter ”stress” så ahr man så mycket tid på sig som man vill ha. Det är dock möjligt att jämföra sin tid eller motspelarens tid och få med det tävlingsmomentet i spelet.

  Demonstrationsvideo:  SifferMix 1 / 3,49 €

  SifferMix 1 lär ut siffror och antal inom talområdet 1-till 9. Appen innehåller fyra olika övningstyper som på ett grundligt sätt lär ut sifferföljd och mängdträning samt att följa instruktion. Man får även lära sig singular och plural på nära 120 ord när man räknar föremålen som benämns samt lära sig när det skall vara ”en” eller ”ett”.

  I den första övningen får man välja en siffra och sedan visas antalet i form av substantiv.

  I den andra övningen visas ett antal och det gäller att välja rätt siffra.

  I Den tredje övningen skall larven bl.a. få ben, prickar, ögon och antenner. Det gäller att följa instruktionerna. Exempelvis skall larven få tre ögon, då trycker man först på siffran 3 och sedan på bilden för ”ögon”.

  I den fjärde övningen gömmer sig något. Man räknar prickarna och väljer rätt siffra för att ”hemligheten” skall avslöjas.

  Språkinställningar: Appen innehåller tal och det går att välja mellan bl.a. svenska, finska , engelska

  Demonstrationsvideo:


  Tower Math / 2,29 €

  Med Tower Math kan man träna de fyra räknesätten. Genom att göra strategiska val och svara rätt på uppgifter bygger man torn. Tornen i sin tur skjuter mot siffor. Spelaren styr inte hur tornen skjuter.

  Tornen man bygger kan vara ”Lobber”, ”Canon” eller ”Lightning” och de skjuter på lite olika sätt.

  Man väljer först typ av torn och sedan svårighetsgrad på uppgiften. Det strategiska tänkandet kommer in i och med att en svårare uppgift har mera kraft. Det gäller alltså att avgöra om man snabbt vill få i väg ett lättare skott eller med lite mera tid få mera tyngd i skotten.

  Siffror kan också befrias med hjälp av magiskt regn eller en frysblixt. Regnmängden och ”frystiden” avgörs av uppgiftens svårighetsgrad.

  Demonstartionsvideo:  Understanding Maths – addition och subtraktion

  Med appen är det nästan som att jobba med konkret material för att öka förståelsen för vad addition och subtraktion är. Det finns sex olika delmoment att välja mellan.

  I den första visas en addition och det gäller att röra skärmen med rätt antal fingrar.

  I den andra delen räknar du addition med hjälp av tiotal och ental. Varje tal får en egen färg och det är lätt att se när det blir en tiotalsövergång.

   Den tredje delen handlar om subtraktion. Den första termen är framtagen och det gäller att ta bort rätt antal.

   I den fjärde delen ingår även lite skrivträning eftersom rätt svar skall skrivas på skärmen. Det gäller att skriva tydliga siffror så att appen känner igen dem.

   Den femte delen är en duell. Man kan använda sig av olika svårighetsgrad, så båda i duellen behöver inte vara på samma svårighetsnivå. Svaret skrivs på skärmen och den som först svarat rätt på sin uppgift får poäng. För att vinna en omgång krävs fem poäng.

   Också den sjätte delen kan användas då man jobbar i par. Den ena skriver en uppgift som den andra löser.

   Bland appens funktioner kan plockas fram att det går att skapa många profiler samt att statistik för varje profil kan tas fram.

  Understanding Maths – multiplikation och division

  Appen är indelad i sex delområden. I del ett finns en ”hundraruta” med var hjälp det gäller att lösa multiplikationer. Du får ”se” multiplikationen.

  I den andra övningen gäller det att röra skärmen med rätt antal fingrar och rätt antal gånger.

  Den tredje övningen handlar om division. Det gäller att dra bollar ner till lådorna så att bollarna blir jämnt fördelade.

  I den fjärde delen gäller det att skriva rätt svar på skärmen. Det gäller att skriva tydligt så att appen identifierar siffran.

  Den femte delen är en duell. Man kan ha olika svårighetsgrader. Svaret skall skrivas på skärmen och den som först skriver rätt svar får poäng. För att vinna en omgång krävs fem poäng.

  Också den sjätte delen kräver ett par. Den ena drar fram en multiplikation, döljer sedan talet och den andra skall berätta vilken multiplikation det är.

  Via kugghjulet i appen går det att välja tabell/tabeller att räkna med.

  Bland appens funktioner kan nämnas möjligheten att skapa många profiler samt att statistik för varje profil kan tas fram.

  Nomp / gratis

  Tränar siffror, de vanligaste räknesätten, geometri, klockan, ordning och mått (volym, längd, vikt). NOMP är uppbyggd med olika matematikmoment. De finns på olika nivåer från 1A-5D, där 1A är den lättaste och 5D den svåraste nivån. Allt är väldigt systematiskt uppbyggt med symboler och förklaringar och det är lätt att hitta den nivå och det moment man söker. Man kan använda tjänsten utan att skaffa konto, fast då med begränsningar kring vilka övningar man kan göra. Skaffar man sig ett gratiskonto har man tillgång till alla övningar som låses upp efterhand som man har förtjänat dem.

  Math Magic / $0,99

  Tränar de fyra räknesätten.

  Det går att välja minsta och största tal (1-100) som skall ingå i uppgifterna. Uppgifterna visas och det erbjuds fyra svarsalternativ. Det går även att välja att svaret i subtraktioner skall bli negativt.

  Räkneråttan  / 20kr

  Genom 6 olika steg lär barnen sig att räkna siffrorna noll till nio, samt addition, subtraktion och större och mindre än.
  Alla övningarna belönas men det gäller att akta sig för råttan som stjäl belöningar. Kommer råttan fram skall man snabbt trycka på den.


  Pizza Fractions / Gratis

  Sluimpmässigt valda bråk visas i form av pizzabitar och det gäller att välja vilket bråk bilden visar.  Mathtopia+ / $3,99

  I appen kan man drilla de fyra räknesätten, utforska bråk och träna sig på de romerska siffrorna. Ett roligt och lekfullt sätt att befästa mattekunskaper.
  Fractions+ / 1,09€

  Appen fungerar som Mathtopia+ men nu handlar det om bråk.   Maths, age 3-5 / Gratis (köp inuti appen)

  De matematiska grunderna. 10 moment som tillsammans innehåller 80 olika set av aktiviteter. Sortera, matcha, mönster, räkna 0-10, jämföra, lägga till och ta bort.
  Appen Talar engelska.
 • Skrivguiden / 5,49 €

  Via appens första sida väljer man om man vill öva på att forma mönster, versaler, gemener, siffror eller ord. Där finns även möjlighet att gå vidare till inställningar och information till föräldrar. Det går att få barnlås på dessa sidor om man önskar det.

  Observera möjligheten att välja font för Skandinavien. Riktlinjerna är inte alla gånger de som gäller i Finland. På den punkten är Mollas ABC ett säkrare val.

  I ord-delen är det möjligt att lägga till egna ord så att man kan välja vilka ord man skall skriva. Det går att skapa olika ordlistor och även ha många olika användare i appen.

  Det går att skriva ut övningsblad, antingen direkt ifall iPaden har koppling till en printer, eller så genom att först skriva övningsbladet i pdf-format och bifog filen till epost.

  Språkinställningar: Appen innehåller tal och det går att välja mellan bl.a. svenska, engelska

  Datapedagogens omdöme: Ett roligt sätt att träna på att spåra bokstäver och siffror. Ett plus är att det även finns mönster att spåra. Bra att det är möjligt att mata in egna ord som man vill träna på. Likaså bra att kunna skapa övningsblad.

  Demonstrationsvideo:  Molla ABC / gratis

  Öva att forma bokstäver och siffror. Det går att välja vilka bokstäver och siffror man önskar öva samt antalet upprepningar.

  Appen har text på finska men är inte ”språkbunden”.   

  Datapedagogens omdöme: Ett bra alternativ till Skrivguiden. Den är inte fullt lika krävande, dvs den tillåter att man skriver lite mera bredvid modellen. Detta kan vara bra för en del användare.


  ABC Lekplats / 3,99 €

  Appen har sex olika delar. Tre delar tränar på att skriva bokstäver. I två delar (”bokstavskort” och ”skrivövning”) gäller det att forma bokstäverna. I delen som heter ”Skriv fritt” kan man skriva som man vill och också använda sig av bokstavsbrickor.       

  Hur man instrueras att forma bokstäverna skiljer sig i några fall från den finska  standarden. Varje bokstav representeras av en bild på ett djur, vissa av dem något ovanliga, och både bokstäver och djurnamn läses upp.

  I delen alfabetet finns dels en ”översikt” över alfabetet, en övning om att kombinera versaler med gemener (”stora och små”) samt en övning i vilken man skall identifiera initialljudet, (”börjar på”).

  I delen ”Par” ingår övningarna bokstavsmemory, para ihop bokastav och djur samt bokstavsmemory med versaler och gemener.

  Memoryövningen börjar med sex brickor men det blir gradvis svårare ju längre man spelar, på högsta nivån är det 30 brickor.

  I delen ord ingår delarna ”Nybörjare” (max fem bokstäver, 25 ord), ”Avancerad” (max sju bokstäver, 56 ord) samt ”Pro” (75 ord). Det visas en bild på djuret (namnet går att få uppläst genom att trycka), och under finns bokstavskort som ska placeras i rätt ordning. När man rör vid ett bokstavskort läses bokstavsljudet upp.

  Språk: svenska, engelska, tyska, franska, spanska och italienska.

  Datapedagogens omdöme: Till den här appen har jag haft ett något ambivalent förhållande. Det kan dels ha att göra med att de första versionerna inte var så bra. Då fanns inte ljudande bokstäver och det fanns ”klumpigheter” som gjorde att appen kändes otymplig. Nu ser jag den som ett komplement om man behöver extra repetition kring bokstäverna.

  Demonstrationsvideo:  Bokstavslek / 4,49 €

  Bokstavslek innehåller mer än 300 substantiv på både svenska och engelska.

  Bokstavslek är utvecklad enligt grundläggande läsinlärningsmetodik - ljudningsmetoden. Appen använder ljudande bokstäver samt både långa och korta vokaler.
  Appen främjar språklig medvetenhet genom kunskap om bokstäverna, hur de låter och hur man använder dem för att stava till ord.
  I appen finns tre olika övningar med inställningar i varje del.

  I den första delen tränas ordets begynnelsebokstav. I inställningarna kan väljas om man sedan vill se ordet skrivet eller som en bild. Likaså går det att välja antalet bokstäver/ord.

  I den andra övningen tränar man att stava till ord. I inställningarna kan man välja mellan att få ett tangentbord på skärmen eller ett antal bokstäver att välja mellan.

  I den tredje övningen saknas en bokstav i ordet. Det går att välja om det skall vara den första bokstaven, en bokstav i ordet eller den sista bokstaven som saknas. Det går även att välja alternativet ”olika positioner” för saknad bokstav.

  Språkinställningar: Appen innehåller tal och det går att välja mellan bl.a. svenska, engelska

  Datapedagogens omdöme: Appen kan tas i bruk redan tidigt om man väljer att i den första övningen endast fokuserar på vilket ljud och ord man hör. Man behöver inte poängtera att det är bokstäver och inte heller kräva att man minns bokstäver/ljud från tidigare. Diktamensdelen är i alls in enkelhet liknande som i många andra appar. Den tredje övningen med saknade bokstäver är riktigt bra då det går att välja vilket ljud man skall fokusera på.
  Mest får man ut av appen om en vuxen arbetar tillsammans med barnet.

  Deminstrationsvideo:  Kors & Tvärs / 4,49 €

  Kors & Tvärs är en app som syftar till att träna stavning och ordkunskap i korsordsform. Appen innehåller fyra olika programdelar i korsordsstil, var och en i tre olika svårighetsgrader. Det finns 270 korsord att träna på i varje spelform.

  När du skriver så får du höra bokstavsljudet för den bokstav du tryckt på. Appen skiljer på långa och korta vokaler. När du har stavat hela ordet får du höra ordet läsas upp.

  Här finns också 270 korsord på engelska att träna på!

  Språkinställningar: Appen innehåller tal och det går att välja mellan bl.a. svenska, engelska

  Datapedagogens omdöme: Redan ”i begynnelsen” då PC:n hade tagit steget in i klassrummen och programmet hette Från ord till ord (senare Korsord med mera), ansåg jag att varje grupp med nybörjarundervisning borde ha tillgång till programmet. Senast nu, då de ”talande korsorden” för nybörjarna finns som app för iPad, android och windows har de väl äntligen tagit steget in i klassrummen?

  Demonstrationsvideo:


  Läs och förstå / 6,99 €

  Läs och förstå består av fyra övningar för att träna såväl läsning som läsförståelse. Här finns mer än 800 meningar att träna på! Ett verktyg ingår i varje del för att kunna göra nya eller anpassade övningar efter eget önskemål.

  OBS! I appen finns ett verktyg med vilket det går att skapa egna listor så det är möjligt att individualisera på ett, för ”appvärlden”, sällsynt sätt.
  Det går att välja språk: finska, norska och danska. Det går att skapa egna listor samt listor på andra språk.

  Språkinställningar: Appen innehåller tal och det går att välja mellan svenska, finska, norska och danska.

  Appen finns även på engelska och heter då Leraning English – Words and Sentences / 3,49 €
   

  Datapedagogens omdöme: Appen fungerar bäst om en vuxen arbetar tillsammans med barnet. Det kan lätt bli ett ”ogenomtänkt klickande. Att det går att redigera befintliga listor och skapa egna listor är bra. Visserligen kräver det en del tid men listor kan sedan exporteras och delas med andra användare.

  Demonstrationsvideo:  Bornholmsmodellen / 7,99 €

  Bornholmslek bygger på en teoretisk syn på läsning där betydelsen av fonologisk medvetenhet tydliggörs. Genom appens olika lekar läggs grunden till en läs- och skrivstart. Vilka ord rimmar? Hur låter orden i början? Hur går det till att bygga och läsa ett ord?
  Appen Bornholmslek saknar poängsystem, tidsbegränsningar och stressig musik.

  Bygga ord: I övningen får det att välja mellan stora och små bokstäver samt välja enklare eller svårare ord.

  I Rimlek får man flytta på saker så att de passar ihop med något som rimmar På första bilden får man höra ”En mus i ett…” och det gäller att flytta in musen i huset. På bild två har tjuren placerats på muren och på bild tre är gubben på stubben.

  Datapedagogens omdöme: Appen är lämpligt smårolig att använda som ett redskap då man arbetar med fonologisk medvetenhet. Med fördel kan appen vara en del av ett större projekt där andra lekar kring språklig medvetenhet ingår.

  Deminstrationsvideo:

  Läskod / 5,49 €

  LäsKod är en app med fokus på den tidiga läs- och skrivinlärningen. Målgruppen för appen är i första hand ungdomar och vuxna med annat modersmål som håller på att lära sig läsa och skriva svenska samt barn som befinner sig i början av sin läsning. Appen är indelad i 18 nivåer och svårighetsgraden är stegrande, från bokstavsljud med förebild till orddiktamen

  Nivå 1 och 2:

  Du hör ett bokstavsljud och på nivå 1 ser du dessutom bokstaven och det gäller att hitta samma bokstav på tangentbordet. I följande del repeterar man ett ljud i taget genom att flytta ner med den gröna pilen och till sist gäller det att kombinera bokstäverna. I alla moment upprepas det aktuella bokstavsljudet.

  På nivå 2 visas ingen modell av bokstaven utan endast bokstavsljudet läses upp. För övrigt samma delmoment som på nivå 1.           

  Nivå 3 och 4 liknar de tidigare nivåerna så till vida att det nu handlar om stavelse konstruktioner. På nivå 3 med förebild och på nivå fyra utan. Det tredje momentet att kombinera stavelse konstruktion med samma utskriven finns inte.

  Nivå 5 till nivå 11 har samma moment. Först får man skriva ett ord, sedan får man lyssna på orden ett i taget. Moment tre går ut på att kombinera bild med ord. I det fjärde momentet hör man ett intialljud och ett ord och skall sedan kombinera det med rätt ord. Enstaviga och tvåstaviga ord förekommer i nivåerna.

  Nivå 12-14 är en repetition av hela ord med bild och momenten är desamma som i nivåerna 5 till 11.

  Nivå15 till 17 är repetition av ord utan bild. Ordet läses upp och skall skriva. På nivå 18 är likaså en orddiktamens övning och innehåller samma moment som på nivåerna 15-17, dvs skriva ord och lyssna och läsa dem.

  Appen registrerar vad som görs under en övnings session men resultatlistan nollas om appen stängs av.

  Det går att ställa in bokstäverna för övningarna på nivå 1 till 4.

  Det går att välja om man vill se andelen rätta svar på varje nivå samt hur många gånger varje nivå är avklarad.

  Datapedagogens omdöme: Appens uppbyggnad gör att den lämpar sig bäst om en vuxen arbetar tillsammans med barnet. Den kan vara ett verktyg i specialpedagogens verktygsback.

  Demonstrationsvideo:


  Kul med Duffton / 4,49 €

  Kul med Duffton är en svenskproducerad läs- och skrivapp.

  Spelen bygger på ljudningsmetoden. Spelen kan med fördel användas för att träna stavning i lägre årskurser. I de olika spelen får barnen lyssna på bokstavsljud, skriva och läsa. Orden finns i fem nivåer och barnen stimuleras till träning genom att på varje nivå klara fem delmål. För varje avklarat delmål får man en pusselbit i belöning och när hela bilden är klar visas en filmsnutt som uppmuntran.

  Nivå 1: enstaviga, ljudenliga ord

  Nivå 2-3 : flerstaviga ord och konsonantförbindelser

  Nivå 4-5 : dubbelteckning och ljudstridiga ord

  Det är även möjligt att välja ”Stegrande svårighetsgrad”

  Övningarna är skriva ord välja rätt ord och hinna skriva ord innan bilen åkt ur bilden.            

  Datapedagogens omdöme: Appen är ett bra tillägg om man behöver alternativ till övningar på tidig läs- och skrivnivå.

  Demonstrationsvideo:


  Alfavux / 4,49 €

  Alfavux innehåller närmare tvåhundra vanliga svenska ord med foton till. Vissa ord förekommer flera gånger med olika foton.

  När en bild visas hörs en röst som läser upp ordet. Bokstäverna ligger blandade på ett färgfält och dras till rutor. Varje bokstav ljudas samtidigt som den dras på plats. Om bokstaven placeras i fel ruta hoppar den tillbaka. När hela ordet är korrekt stavat läser rösten upp ordet igen. Det finns en högtalarsymbol som går att trycka på för att upprepa ordet obegränsat antal gånger.

  Orden är indelade i sex olika nivåer med stigande svårighetsgrad. Nivåerna skiljs åt genom färger. Ett visst antal ljud och bokstäver är kopplade till varje nivå. Vidare finns nivå 7 som innehåller ord från alla tidigare nivåer blandade. I ”nivå 8” går det att lägga in egna ord. För att detta skall lyckas bör man först i iPadens inställningar söka upp appen och aktivera alternativet ”Hantera egna ord”.

  På nivå 1 ingår ord med bokstäverna: s i l o m e r och a.
  På nivå 2 utökas bokstäverna med n u å och f.
  På nivå 3 utökas bokstäverna med ö b v och t.
  På nivå 4 utökas bokstäverna med g j ä och y.
  På nivå 5 utökas bokstäverna med h k d och p.
  På nivå 6 utökas bokstäverna med c x w och z
  På nivå 7 finns ord från alla tidigare nivåer blandade.

  Datapedagogens omdöme: Appen är ett bra tillägg om man behöver alternativ till övningar på tidig läs- och skrivnivå. Ibland kommer samma ord fler gånger under en session på en viss nivå. Det stör lite. Ett plus är möjligheten att ”i nivå 8” lägga in egna ord.

  Demonstrationsvideo:  Läslandet 2 / 5,49 €

  I övningen Vem är jag? Visas fyra gåtor. Appen läser inte upp gåtan, däremot kan man få svaret uppläst. Det går inte at stänga av uppläsningsfunktionen. Man måste alltså stänga av iPadens ljud för att hindra att svaret läses upp.

  I övningen Vilket ord saknas. Visas fyra meningar och under dem fyra ord. Det gäller att dra rätt ord till rätt mening. Det går att välja att uppläsningen sker först efter att man gjort en mening klar.

  I övningen Bygg en mening skall man bygga en mening med hjälp av orden på skärmen. Trycker man på de streckade linjerna läses meningen upp, även om man valt att stänga av uppläsningen.

  I övningen Sant eller falskt presenteras fyra påståenden till en bild och det gäller att välja om påståendet är rätt eller fel. Genom att trycka på maningen får man den uppläst. Tyvärr kan uppläsningsfunktionen inte stängas av.

  Språkinställningar: Appen innehåller tal och det går att välja mellan svenska, finska och engelska.

  Datapedagogens omdöme: Appen fungerar bäst om en vuxen arbetar tillsammans med barnet. I annat fall är det lätt hänt att det blir ett surfande i appen. Appen registrerar inte övningsresultaten. Lite olyckligt att uppläsningarna inte enkelt kans lås på och av.

  Demonstrationsvideo


  Bokstamera / 2,29 €

  Bokstamera innehåller 40 ord och det går inte att välja ordning eller på annat sätt editera i appen. Det finns två ”Uppspelningslägen”. Antingen kan man höra bokstavens ljud eller bokstavens namn. Bokstäverna visas med versaler.

  Genom att trycka på en bokstav i taget ljudas ordet fram och nedan genom att trycka på skärmen får man ordet uppläst. Det går inte att trycka på bokstäverna i fel ordning.

  Datapedagogens omdöme: Appen är något begränsad men kan vara ett väldigt bra komplement för en del användare, som behöver variation i träningen. Att skapa tilläggsmaterial kan ge ett mervärde.


  ABC-klubben: ABC-bingo / 2,29 €

  Med appen kan man öva sig att avkoda ord men även att memorera ordbilder. Man kan fokusera på att lyssna och identifiera initialljudet.

  Svårighetsgraden kan justeras på olika sätt. Man kan välja om man använder gemener eller versaler. Om man skall läsa ordet, höra det eller läsa och höra.

  Orden är indelade i sju grupper, enligt initialljud. Alla grupper utom en, har två övningsgrupper. I den ena är orden indelade enligt initialbokstav medan orden i den andra är blandade.

  Datapedagogens omdöme: Ett complement för att få variation I övandet.


  Stavningslek / 4,49 €

  Stavningslek lär ut stavning av mer än 300 substantiv, på nio olika språk, i varierande svårighetsgrader. Här tränar barnen att skriva ord på ett lekfullt och roligt sätt. Stavningslek är utvecklad enligt grundläggande läsinlärningsmetodik. Appen använder ljudande bokstäver samt både långa och korta vokaler vilket är mycket viktigt när barn skall lära sig ljuda ihop bokstäver till ord på rätt sätt.

  Språk: svenska, danska, engelska, italienska, nederländska, norska bokmål, norska, nynorska, portugisiska, spanska och tyska.

  Demonstrationsvideo

  Lyssna och läs / 4,49 €

  Lyssna och läs är en svenskproducerad pedagogisk app som lär ut mer än 350 substantiv på 10 olika språk! Här kan alla träna på svenska, engelska, tyska, danska, norska, italienska, spanska, portugisiska, polska och holländska! I appen ingår sex olika delar; begreppsträning, alfabetsträning, kombination av ord och bild, läsa ord, identifiera initialljud Följande 6 delar ingår i appen: Begreppsträning; Ett antal bilder presenteras och ett ord sägs. Man pekar därefter på den rätta bilden. Denna del är mycket bra när man vill lära sig ord på olika språk. För de mindre finns det belöningar och överraskningar i form av nallar. Alfabetet; I Alfabetet tränar man bokstäverna i alfabetet genom att höra dess namn. Både stora och små bokstäver ingår. Även här finns belöningar och överraskningar i form av nallar. Ord och bild; I denna del presenteras ord med bildstöd vilket gör övningen utmärkt för de som vill lära sig ett nytt språk. Rätt svar belönas genom att en bild avtäcks. Läsa ord; Här visas ord utan bilder vilket skapar en ren ”lyssna-läs” övning. Tiden mäts och man får stjärnor beroende på hur snabb man är. Börja lika; I Börja lika används ord med samma begynnelsebokstav vilket gör det lite svårare att finna rätt. Rätt ord; En bild visas och det gäller att hitta det rätta ordet bland flera ord. Vid rätt val visas enbart bild och rätt ord för att förstärka inlärningen. Antal visade ord styrs av inställningsknappen med rutor. Svårighetsgraderna; Nivå 1 lär ut enstaviga ord utan konsonantförbindelse såsom bil, sol och tåg. Nivå 2 lär ut tvåstaviga ord utan konsonantförbindelse såsom kaka, myra och låda. Nivå 3 lär ut ord med konsonantförbindelser såsom blad, stol och bord. Nivå 4 lär ut lite svårare ord såsom apelsin och blomma. Nivå 5 lär ut en blandning av svåra och lätta ord. Språk: svenska: engelska, tyska, norska, danska, italienska, spanska, polska, portugisiska och nederländska. Inställningarna sparas tills nästa gång appen startar.

  Demonstrationsvideo:


  Bokstäver med mera / 4,49 €

  Bokstäver med Mera syftar till att lära ut bokstäver på ett roligt och grundligt sätt med fin grafik och tydliga bilder. Här tränas också förmågan att särskilja viss bokstav samt att känna igen ord, stava till ord samt att skriva ord.

  Språk: Svenska, finska, norska, danska, franska, tyska, italienska spanska, portugisiska och engelska.


  Demonstrationsvideo:  Läs och förstå 2 / 6,99 €

  Läs och förstå 2 består av sju övningar som tränar läsförståelse och grammatik. I den åttonde övningen kan man ”skriva sig till läsning” med hela ord. De övriga övningarna som ingår i appen är att välja mellan en eller ett, välja vilket ord som skall bort, välja rätt mening till en bild, hitta motsatsord, hitta rim och hitta synonymer.

  Språk: Svenska, norska och engelska.

  Demonstrationsvideo  Stavningslek 2 / 4,49 €

  I Stavningslek 2 får barnen öva på kopplingen mellan språkljud (fonem) och bokstäver. På detta sätt kan läsförmåga och stavning förbättras samtidigt som man lär sig språkets ljudmässiga uppbyggnader. Appen använder ljudande bokstäver samt både långa och korta vokaler vilket är mycket viktigt när barn skall lära sig ljuda ihop bokstäver till ord på rätt sätt.

  I Stavningslek 2 finns 3 olika delar, sortera i bokstavsordning, stava på tid och gissa ordet.

  Språk: svenska, danska, engelska, italienska, nederländska, norska bokmål, spanska och tyska.

  Demonstrationsvideo


  Speciella ord / 3,99 €

  I appen ingår 96 skrivna samt inlästa ord och bilder. Dessutom går det att skapa egna övningar genom att lägga in bilder, ord och ljud. De egna ordlistorna kan exporteras till andra användare. I appen akn man också skapa många profiler för fler användare. Appen har sex olika spel. De är; para ihop bilder, para ihop ord, ord till bilder, bilder till ord, ljud till bild och ljud till ord. 

  Språk: 22 språk, bl.a. svenska, engelska, finska, franska, tyska, ryska och spanska


   Bokstavspussel / 40 kr

  Öva att skriva ord.
  Appen innehåller 36 färdiga bokstavspussel och det går enkelt att skapa egna pussel och dela med sig av dessa till andra. De färdiga pusslen är skrivna med gemener, men det går att välja att enbart visa versaler. Det går också att välja om man vill skriva efter modell. Tyvärr är vissa dimensioner på end el av bilderna förvrängda.


  Spello  / $ 0,99

  I appen går det att stava till ord med eller utan hjälp av modell. Drygt 100 ord ingår i appen och orden är indelade i olika kategorier.
  Det går bland annat att välja engelska och finska i appen.  Djurkorsord / 15 kr

  Detta är ett korsord med "stumma" bokstäver och det blir ingen auditiv återkoppling till varken bokstäver eller ord.
  Djurkorsord innehåller 56 korsord med över 300 ord. Korsorden ökar i svårighet.
  Korsorden är uppdelade i olika djurgrupper och i varje korsord går det enkelt att byta mellan stora och små bokstäver, visa hela alfabetet eller bara de bokstäver som finns med i korsordet eller rensa korsordet.


  ABC – Learn to read / 3,49€

  Lära Läsa innehåller sex olika berättelser. Varje berättelse har tio sidor med tio meningar. Det gäller att läsa meningen och sedan välja rätt bild av fyra alternativ för att gå vidare i historien.
  Språk: engelska, spanska, tyska, franska, italienska, portugisiska, svenska. Danska, norska och finska  Läsguld / 65 kr

  Appen innehåller sex olika svårighetsgrader med olika långa ord. I varje nivå kan man samla tio pokaler. Övningarna är uppbyggda så att man får slutet på ett ord samt fyra olika begynnelsebokstäver.
  Det finns två olika lägen att välja mellan; normal- och snabbläge. I normalläget ges mera auditivt stöd. Det passar bra för den som just lärt sig ljuda.  Snabbläget passar bättre för den som tränar på att automatisera läsningen.


  Läsguld 2 / 6,99€

  Som Läsguld men nu är det två begynnelsebokstäver som bildar ljudet som skall kombineras med slutet på ordet.  Ordens magi - Flyttbara bokstäver + stavningstest /  65 kr

  Appen har tre delar och de är; flyttbara bokstäver, träna ord, omkastade bokstäver och stavningsquiz.
  I flyttbara bokstäver går det fritt att flytta in bokstäver till ett rutfält. Man kan bygga egna bokstavskombinationer och höra hur de låter ihop.
  I träna ord kan man välja mellan 6 färdiga ordlistor som tillsammans innehåller de 53 ord. Det är lätt att göra egna listor med egna ord. Det finns inga begränsningar på hur många listor och ord man kan lägga till. De listor man skapat kan man dela vidare med andra genom t.ex. dropbox.
  I omkastade bokstäver visas de bokstäver som behövs för ordet men de är utspridda och det gäller att sortera bokstäverna så att det givna ordet bildas.
  I stavningsquiz skall man skriva ordet utan ledtrådar.
  I inställningar finns en del alternativ. Bl.a. går det att justera röstens hastighet och tonläge samt välja om bokstäverna skall visas i ordning eller som på ett tangentbord (Qwerty).

   Ordleken - Lär dig att stava över 100 Svenska ord / 30 kr

  Ordlek är för barn som skall lära sig att läsa och skriva. Den innehåller 250 vanliga Svenska ord. Orden är delade i olika grupper. På lätt nivå tränas enstaviga och ljudenligt stavade ord. På medelnivå ingår tvåstaviga ord med ljudstridig stavning samt med dubbelteckning. I kategorin ”svår” ingår längre ord.  Orden som ingår är även indelade i kategorierna djur, yrken, mat och saker.


  Happi Läser / 3,49€

  Appen passar för personer som är i början av sin läsinlärning. Appen innehåller 100 vardagliga ord som är indelade i fyra olika nivåer. I start menyn väljer man apelsinen ifall man vill öva med de lättaste orden. Vattenmelonen i sin tur leder till de svåraste orden som ingår i appen.
  Det går att välja om man vill öva med versaler eller gemener samt om man vill ha bakgrundsmusik eller inte.
  Man får se ett ord och tre bilder och det gäller att välja rätt bild. Väljer man rätt får man en belöning.


  Happi stavar / 3,49€

  Appen innehåller 48 olika minikorsord fördelade på 5 svårighetsnivåer med 12 korsord i varje nivå. Varje korsord består av 4-8 ord i en fläta med relevanta bokstavbrickor utplacerade runt flätan. Spelet går ut på att, med så få misstag som möjligt, dra bokstavbrickorna till sina rätta platser i flätan. Bokstäver dragna till sin rätta plats fastnar i flätan. Bokstäver dragna till fel plats åker tillbaka. Det går att välja mellan stora eller små bokstäver samt o man vill ha ljudade bokstäver eller inte.