Main course page
 • General

  Senast uppdaterad 29.11.2018


  Utvärdera materialsidan
  Du kan beställa vårt nyhetsbrev här.


  Datatekets applista överförs som bäst till denna plattform. 

  Apparna är sorterade i olika kategorier. Det är inte alla gånger helt entydigt under vilken rubrik en app bäst passar. Många appar kunde ligga under fler rubriker. I Folkhälsans lista ligger alla appar endast under en rubrik. Som en "uppsamlingsrubrik" finns "Smarta verktyg". I den kategorin finns användbara appar som kan användas till väldigt många olika ändamål.

  Senaste nytt:

  Instruktionsfilm om hur man alddar ner röster till appen Claro Speak+ Svenska (sektionen Tidsenliga verktyg)
  Instruktionsfilm om inställningar i appen Claro Speak+ Svenska

  Feedback, tips och idéer kan skickas till akk (@) folkhalsan.fi
 • Trycka/Hända

  Coloring Farm / gratis /

  Det gäller att färglägga bilder genom att trycka på dem. En del nya objekt kommer till bilden då den färgläggs.  Demonstrationsvideo:  Video Touch – Djur / $2,99

  Video Touch – Fordon / $2,99

  Video Touch - Vilda djur / $2,99

  Video Touch – Fåglar / 22,00 kr

  Video Touch – Musik / 22 kr

  Video touch - Insekter / 3,49 €

  Alla video-Touch apparna fungerar lika:

  Apparna består av 12 bilder inom de olika kategorierna och till varje bild är fyra videosnuttar kopplade. Tryck t.ex. på brandbilen och en videsnutt spelas upp. Tryck en gång till för att komma till bildgalleriet.
  Har man fler kategorier så kan man växla mellan dem utan att behöva gå ut från appen.I appens inställningar går det bland annat att välja språk samt om man vill få höra vad bilden föreställer.
  Med fördel kan man ha utprintade bildkort eller bildkartor som man använder tillsammans med appen. Då kan man t.ex. först välja ett kort och sedan söka upp samma på skärmen.
  Här finns filer med bildkartor till de olika kategorierna.  Bildkartorna gjorda i InPrint 3 och i Widgit Online kräver att man har en licens för at tman skall kunna använda dem.

  Bildkartor i InPrint 3

  Bildkartor i Widgit Online

  Bildkarta i PowerPoint  Demonstrationsfilm: Demonstrationsfilm:
  Baby's Musical Hands / $0,99

  Skärmen är indelad i femton rutor. Varje ruta ger ifrån sig ett ljud.
  Hippi 1 / 22 kr

  Hippi 1 består av sex olika sorters ”trycka – hända” övningar. Appen avser att skapa ett intresse av vad som händer på skärmen, träna uppmärksamhet, förstå orsak och verkan samt öva användandet av surfplatta. Bilderna är tydliga och appen vänder sig till yngre såväl som äldre användare som står på tidig nivå.

  Demonstrationsvideo:  SoundTouch / 4,99$ (finns i lite version, dvs gratis)

  Appen är indelad i sex olika kategorier med tolv olika bilder och ljud till dem. Kategorierna är djur, vilda djur, vilda fåglar, fordon, instrument och hushåll.

  Tryck på en bild, och en verklig bild av objektet dyker upp, tillsammans med ljudet den gör. Tryck på nytt någonstans på bilden och den försvinner.


  Sound touch 2 / 19 kr

  Ljud indelade i fyra kategorier; Människoljud (skratt, gråt, snarkning, nysning, osv.), natur & väder (vattenfall, hav, regn, eld, osv.), yrken (läkare, dansare, brandman, kock, osv.),fler djur (Noshörning, flodhäst, räv, bin, osv.).


  Demonstrationsvideo:


  Petting zoo – animal animations / $1,99

  Enkla trycka hända. Se om man får respons av barnen, reagerar de på ljudet/bilden. Habbens ergoterapeuter rekommenderar.

  En interaktiv bilderbok med 21 djur. Tryck på djuren och se vad som händer.

  Demonstartionsvideo:


  SoundPrism / Gratis

  Med SoundPrism skapar du musik med ”trycka/hända-principen”. Dra med fingret över skärmen för att skapa musik.  Demonstrationsvideo:


  Happenings / 30 kr

  Happenings är ett "trycka - bygga" program som lämpar sig för barn och ungdomar på tidig nivå. Happenings stimulerar upptäckarglädjen samtidigt som det tränar uppmärksamhet på detaljer.
  Spelet består av 4 olika kategorier: yrken, musik, sport och djur. I varje kategori finns 8 olika miljöer att bygga upp. När en miljö är uppbyggd hörs musik eller ljudillustrationer.

  Demonstrationsvideo:


  Touch Trainer / 3,99€

  Trycka - hända  Baby Finger / Gratis

  Trycka - hända
  Random Touch / 0,99 $

  Trycka – hända. Tryck på skärmen med så många fingrar som du vill och få fram slumpmässigt valda föremål. Och höra slumpmässigt valda ljud. Det går att dra runt föremålen på skärmen. När skärmen är full töms den så att det finns utrymme för fler bilder. Det går att tömma skärmen även genom att skaka iPaden.


  Vem där? / 0,79€

  Vem där? är en animerad pekbok/bilderbok som syftar att underhålla och överraska! Den vänder sig till personer som befinner sig på en tidig nivå. Passar från 2 år och upp och innehåller 38 olika händelser.
  Detta är en ”trycka -hända” app med bilder gjorda av Kristina Grundström, känd barnboksillustratör. Den fungerar så att ett tryck var som helst på skärmen startar en animation. Den tränar därför orsak -verkan på en tidig nivå. Appen startar med en menyskärm med musik. Därefter visas en svart skärm med ett ”titthål” på övningen. Med ett tryck var som helst på skärmen får man se bilden och ytterligare ett tryck startar animationen. Tonsättare Victoria Borisova- Ollas har gjort en del av musiken.
  Passar alla språk!

  Music Color / gratis - köp inuti app

  "Music color" kombinerar färginlärning med igenkännandet av klassisk musik och appen är väldigt enkel att använda.
  Aktiviteten startar direkt när du öppnar appen. Den är uppdelad i 12 kategorier, som visas på skärmen i form av färgade knappar. Tryck på en knapp för att öppna kategorin som är förenad med färgen.
  På varje sida visas tecknade bilder med 9 stycken föremål som är sammankopplade med kategorins färg. Tryck på en bild, och ett riktigt foto på föremålet poppar upp, ackompanjerat av det ljud som är kopplat till föremålet. Tryck varsomhelst på fotot, och det försvinner.
  Varje färgkategori är även kopplad till varsin klassisk kompositör. När man är inne i en kategori spelas kompositörens musik. I appen finns kända verk av 12 kompositörer: Bach, Beethoven, Mozart, Tjajkovskij, Brahms, Strauss, Bizet, Grieg, Rimskij-Korsakov, De Falla, Holst and Saint-Saëns.
  I varje kategori finns också ett enkelt spel som går ut på att välja rätt färg.

  PeekaBoo Barn / 1,99$

  Trycka – hända. Inne i den studsande ladan gömmer sig ett djur. Lätet hörs svagt. Genom att trycka på dörren öppnas den, djuret blir synligt och lätet hörs tydligt. En röst berättar vad det är för djur. Det går att välja mellan bl.a. engelska, spanska, franska och svenska.  Man kan även spela in eget tal.


  Här finns bildkartor som kan användas tillsammans med appen:

  Bildkarta i InPRint3

  Bildkarta i Widgit Online


   My First App Vehicles / 1,99$

  Tre spel med fortskaffningsmedel som tema. Pussla ihop 2,3,4 eller 9 pusselbitar till ett fordon. Bitarna kan ligga rätt vägg eller vara roterade.

  I ”rullspelet” gäller det att hitta vilka bitar som hör ihop. Bygg din bil genom att matcha fram och bak.  Magic Coloring Picture Book / gratis 

  Genom att dra med fingret på skärmen växer en bild fram.
  OBS! i appen går det att abonnera full version. Abonnemanget förnyas sedan automatiskt ifall man inte i iPadens inställningar väljer bort den funktionen.  Lek och lär (tidig nivå)