Section

 • Denna modul är senast uppdaterad: 29.1.2020 

  Materialet i denna modul är gjort med webbtjänsten Widgit Online.

  Har du ett abonnemang för webbtjänsten kan du ladda ner och editera detta material.

  Språk och samspel får understöd av Veikkaus och gör ingen vinst på materialet och det får fritt användas och anpassas enligt behov.

  Läs mera om Widgit Online här.


  Senaste nytt:

  I sektionen Årstider och högtider och rubriken Temadagar finns material om Runebergsdagen och Samernas nationaldag.

  Aktuellt

  Runebergsdagen

  Ett dokument om vår nationalskald Johan Ludvig Runeberg. I dokumentet framkommer hans intresse för friluftsliv och jakt. Även lördagssällskapet tas upp.

  Samernas nationaldag

  Samer är ursprungsbefolkningen i Sameland, ett område i norra Finland, Sverige och Norge samt på Kolahalvön i Ryssland. Samerna har en egen nationaldag och den firas den 6. Februari.

  Feedback, tips och idéer kan skickas till akk (@) folkhalsan.fi


  Utvärdera materialsidan • Open allClose all

 • View only 'Topic 1'

  Instruktionsfilmer

  I den här sektionen samlas råd och tips kring webtjänsten Widgit Online. Observera att filmerna är i sådant format att de inte fungerar i Internet Explorer.

  Instruktionsfilm som visar hur du laddar upp ett dokument från denna materialbank och laddar upp det till ditt Widgit Online-konto:

  Sä här laddar du ner filer du gjort i Widgit Online. Filer som laddas ner sparas separat på din dator och går att dela med andra användare. Delningen kan exempelvis göras så att filen bifogas i ett e-postmeddelande. Kom ihåg reglerna kring sekretess då du delar filer.

  En fil någon delat med dig, eller som du laddat från Folkhälsans materialsida, skall laddas upp till Widgit Online för att du skall kunna öppna den.
  (Demonstrationsfilmen tar även upp hur du sparar dokumentet från Folkhälsans materialsida.)

  Så här skapar du ett rutnät med Widgit Online.

  Vill du fylla i samma innehåll i fler celler går det bra genom att först markera de celler som skall ha samma innehåll och sedan skriva ordet. På samma sätt kan utseendet för flera celler justeras på en gång.

  Så här fungerar talsyntesen i Widgit Online


  Så här byter man bild till en symbol, då man skriver i dokumentläge.

  Så här editerar man och väljer visningsalternativ för språken i rutnät som är skapade med tillägget Mallar för två språk.

  Så här kan rutnät användas i språkundervisning.

  • View only 'Topic 2'

   Aktiviteter

   Material för ridterapi

   Stallregler

   Känslor i stallet

   Leka häst

   Ridterapi, schema

   I ridterapi samarbetar terapeuten med en häst, som är skolad för till sin uppgift. Ridterapi är en målinriktad, individuellt planerad och utförd (re)habiliteringsform som baserar sig på ICF-klassifikationen. I ridterapi kan man ha motoriska, funktionella, pedagogiska och/eller psykologiska målsättningar. Detta bildstöd är utarbetat till stöd för ridterapi men fungerar även inom vanlig stallverksamhet.


   • View only 'Topic 3'

    Hushåll och vardag

    Hushåll

    Baka pepparkakor

    Runebergsmuffins

    Detta recept delades av Optima Telma och fanns ursprungligen som ett upplägg till appen Widgit Go. Nu finns receptet även som ett dokument.

    Mjödrecept    Vardag

    Tallriksunderlag


    • View only 'Topic 4'

     Kommunikation

     Kommunikationskartor

     Hur känner du dig?

     I skolan har jag

     Startpärm, svenska

     Startpärm, svenska "med ram"

     Startpärm, finska

     Startpärm, finska "med ram"

     Startpärm, finska svenska

     Startpärm, finska svenska "med ram" 

     Här är översättningen och uppdateringen till Tietoteekkis "Esikansio" (d.v.s. startpärm). I Widgit Online finns det en svensk, en finsk och en tvåspråkig (finsk/svensk) version.

     Idén med startpärmen är att erbjuda ett verktyg för att bekanta sig med bildkommunikation med kommunikationskartor. Man kan pekprata (d.v.s. peka ut de centrala orden i det man berättar), öva på att bygga små meningar eller använda den till att förklara vad som kommer att hända näst. Tanken är att den ska vara lätt att ta i bruk och enkel att ta med sig. I dagens läge har den 12 sidor och täcker ämnen som ofta kommer upp i vardagen, som matsituationer, lekar och olika platser. Pärmen använder en liknande struktursom de flesta större kommunikationspärmarna och de nordiska Bliss-färgerna.

     Pärmarna finns även med färgade kantlinjer istället för färgad bakgrund.

     Turtagning

     Knippor

     Föräldraknippet 

     Dagisknippet

     Bildknippan är lätt att göra, lätt att använda och du kan bära med dig den under dagen. Det finns en version som är anpassad till hemmet och en till dagis. Du kan lägga till fler symboler om du så önskar.

     Knippet skapar du så här:

     1. Printa ut bilderna.

     2. Klipp ut bilderna så att det på varje ark finns fyra symboler.

     3. Limma ihop alla ark två och två så att de bildar kort med symboler på vardera sidorna.

     4. Laminera efter det här alla kort.

     5. Gör ett hål i övre kanten av alla kort.

     6. Fäst korten med en ring så att de hålls ihop.

     7. Klar att använda!

     Solfjädrar

     Dagissolfjäder

     Dagissolfjäder, vänd

     I Widgit Online finns det mallar för kommunikationsknippor i "solfjäderform". De hittas då man väljer att skapa ett rutnät och väljer mallar för kommunikation.

     Underlag för dagisknippet finns nu i solfjäderform (i båda varianterna) och det är lätt att ta bort eller lägga till ord.

     Obs! Bilderna visar inte innehållet i dagissolfjädrarna. Bilden till vänster visar hur solfjäderna ser ut om man väljer den s.k. vända modellen.


     • View only 'Topic 5'

      Lek och lär

      Kommunikationskartor

      Rimövning

      En fil som tar upp ord som rimmar. Orden till vilka man skall hitta ett rimpar är; katt, får, mus, gris, gås, ko, häst och råtta. Orden att välja mellan är,  hus, hatt, spis, hår, lås, mat, tält, larv, äta, ro, klotta, mus, sova, spotta, stall och präst.

      Den ursprungliga idén till upplägget är obekant. Sannolikt är detta något som härstammar från projektet PRAGMA. (Läs mera under Sagan om Rödluvan och vargen).

      Sagan om Rödluvan och vargen 

      Berätta / läs sagan om Rödluvan och vargen. Det går att välja fel alternativ för att få mera att diskutera ikring eller för att uppmuntra till skoj.

      Sagan, i denna form, skapades i ett projekt på DART, PRAGMA, http://www.dart-gbg.org/fou/genomford_fou/pragma

      Under Tips & Material på DARTS hemsida (http://www.dart-gbg.org/) finns mera material som gjordes i samband med projektet.


      Kommunikationskartor för lekar

      Fruktsallad

      Leken går till så här:
      Deltagarna sätter sig på stolar i en ring. En deltagare är ledare och ställer sig i mitten av ringen. Barnen delas in i grupper enligt olika frukter, till exempel bananer, päron, äpplen och apelsiner. När leken börjar och alla sitter på en plats ropar ledaren: "Alla bananer byter plats". Då ska alla bananer byta plats samtidigt som ledaren ska försöka sätta sig på en stol. När ledaren ropar "Fruktsallad" ska alla byta plats. Om ledaren hittar en ledig stol får den som blir utan plats vara ledare till näst.

      Leken går även att lekas stående i ring, det kan då vara svårare att hålla reda på vilka platser som är lediga.

      Färgleken

      Leken går till så här:

      Barnen ställer sig bredvid varandra på en rad, ungefär 10 meter bort från färgledaren. Färgledaren står med ryggen mot de andra barnen, för att inte kunna se vad de har för färger på sig. Målet är att ta sig fram till färgledaren före de andra barnen. Färgledaren ropar en färg och antal steg. Alla barn som har något klädesplagg i den färgen som ledaren ropat, får ta steg framåt. Färgledaren kan t.ex. ropa: "Alla som har något rött på sig får ta två steg framåt!". Den som först rör i ledaren  får vara ledare nästa omgång. I en svårare version kan man ta med olika sorters steg, t.ex. myrsteg, bamstesteg, hopp. 

      Leken kan lekas som enkel version genom att man bara tar sig framåt med vanliga steg.

      Gissa vem?

      Kom hem alla mina barn

      Leken går till så här:

      Alla barn står bredvid varandra på en linje i ändan av salen eller parken. Ledaren står i andra ändan och ropar: "Kom hem alla mina barn!". Barnen svarar: "Hur då?" Ledaren bestämmer på vilket sätt barnen ska ta sig över till andra sidan, det kan vara t.ex. hoppande som grodor, baklänges, som apor
      eller hoppande på ett ben.

      Leken kan lekas inomhus eller utomhus. Använd bildstödet för att visa hur barnen ska ta sig till andra ändan. Peka på kartan och visa rörelsen. Börja med att gå igenom  de olika symbolerna med barnen och diskutera hur man t.ex. går som en pingvin eller som en hund. Du kan även låta barnen prova på att vara ledare.

      Kungen befaller 

      En kommunikationskarta för leken Kungen befaller. Vid behov byter man ut befallningar så att exempelvis aktuella aktiviteter ingår.


      Pomperipossa

      Leken går till så här:

      Bestäm vem som ska vara häxan Pomperipossa. Häxan behöver en filt och en käpp.  Alla andra barn går runt i rummet och låtsas plocka blommor. Pomperipossa kommer in efter en stund och bankar i golvet med sin käpp. Alla barn blir då förstelnade, kryper ner på knä och blundar. Häxan trollar bort någon genom att lägga filten över ett eller flera av barnen. Då häxan igen bankar med sin käpp bryts förstelningen och alla barn, förutom de under filten, får stiga upp. Tillsammans får barnen sedan försöka fundera ut vem som är borttrollad och ligger under filten.

      Spela musik och låta barnen dansa medan de väntar på Pomperipossa. Om du inte har en käpp kan Pomperipossa klappa i händerna.

      Gissa vem som är borta genom att använda bilderna.

      Pomperipossa går bäst att leka inomhus.

      Spegeln

      Leken går till så här: 

      Barnen ställer sig bredvid varandra på en rad. Ett barn är spegel och ställer sig med ryggen mot de andra, ungefär 10 meter framför. De andra barnen ska försöka smyga sig närmare spegeln. Genast då spegeln vänder sig om så ska barnen stå blickstilla. Den som rör på sig och blir träffad av spegelns blick måste gå tillbaka till starten. Den som först lyckas komma fram till spegeln får vara spegel nästa omgång. För att göra leken lite svårare kan spegeln bestämma hur de andra barnen ska gå framåt, det kan vara med myrsteg (mycket små steg), med vanliga steg eller med bamsesteg (stora steg).

      När du använder bildstödet för spegelleken kan du börja med att gå igenom de olika symbolerna med barnen. Bilderna fungerar sedan som förtydligande till lekens regler. Använd dem för att visa när barnen ska stanna eller när de är tvungna att gå tillbaka. Med bilderna kan du även förklara de olika sätten barnen kan ta sig framåt. Du kan både använda bilderna och visa med händerna eller kroppen att t.ex. myrsteg är pyttesmå steg medan bamsesteg är mycket stora steg. Du kan också hitta på andra sätt att ta sig framåt!

      Under örnens vingar

      Leken går till så här:

      Barnen ställer sig bredvid varandra på en rad, dra en linje en bit bort från barnen. Ett av barnen väljs till örn och ställer sig mitt emellan barnen och linjen på andra sidan.

      Örnen ropar sedan: "Under örnens vingar kom!" och barnen svarar: "Vilken färg?"

      Örnen svarar genom att ropa en färg. Alla de barn som har färgen på sina kläder får gå över till andra sidan. De övriga barnen ska försöka ta sig till andra sidan utan att bli fasttagna av örnen. Alla som blir fasttagna blir också örnar och hjälper örnen att fånga de andra under nästa omgång. När alla blivit tagna väljer man en ny örn.      • View only 'Topic 6'

       Samhällskunskap

       Barnkonventationen

       I år har det gått 30 år sedan FN:s konvention om barnets rättigheter antogs. I år har det gått 30 år sedan FN:s konvention om barnets rättigheter antogs.

       I materialet står det kort om de viktigaste artiklarna.

       Historia, Ståhlberg, Relander, Svinhufvud, Kallio, Ryti, Mannerheim, Paasikivi, Kekkonen, Koivisto, Ahtisaari, Halonen, Niinistö

       Finlands jubileumsår till ära presenterade Folkhälsan ett material om våra presidenter. I materialet ingår en kort historisk blick på hur Finland blev en republik. Det ingår även en kort redovisning över hur presidentval har genomförts i olika tider.

       Observera att materialet är indelat i många filer.


       Flaggdagar i Finland 

       Har det hänt att du funderat på varför flaggan är uppe? I upplägget "Flaggdagar i Finland" går det att läsa om Finlands flagga, flaggningsregler samt om våra officiella och vedertagna flaggdagar. Även flaggdagarna på Åland är medräknade.

       I den senast uppdaterade versionen har nya symboler använts. Likaså är barnkonventionsdagen nu med eftersom den år 2018 hör till våra flaggdagar

       Om att rösta

       I vårt land ordnas presidentval, riksdagsval och kommunalval. Även folkomröstningar kan ordnas. Dokumentet ”Om att rösta” beskriver hur det går till då jag avger min röst.

       Yrken

       "Yrken" tar upp vad olika personer gör. Filen inne håller 14 sidor och yrkena är; frisör, kock, städare, brevbärare, polis, butiksbiträde, brandman, läkare, lärare, pilot, präst, servitör, rektor och tandläkare.       • View only 'Topic 7'

        Sociala berättelser

        Jag har ett sår 

        Jag har feber

        Jag har snuva 

        Tvätta händerna

        En och annan av oss drabbas i dessa tider av snuva eller feber. Det är också lätt hänt att man får ett sår eller behöver tvätta händerna.
        Bildkartorna beskriver med symboler och text hur det är rätt att agera då näsan rinner, man har feber eller har fått ett sår. Dessa bildkartor är de första i serien "Sociala berättelser". Vi hoppas kunna presentera fler inom kort.


        • View only 'Topic 8'

         Språklära

         Kombinera ord

         Kombinera ord

         Kombinera ord är 14 sidor och innehåller följande ordpar; ägg-hona, gaffel-kniv, hår-kam, bil-trafikljus, hammare-spik, dörr-nyckel, hink-spade, sko-fot, tandborste-tänder, fjäril-larv, regn-paraply, sopborste-sopskyffel, hand-vante och kastrull-spis.

         Meningsuppbyggnad:

         Meningar 2 ord

         Meningar 3 ord

         Meningar 4 ord

         Symbolkort för meningsbyggnad med 2, 3 och 4 ord. Du kan arbeta med symbolkorten på till exempel följande sätt för att öva meningsbyggnad och bli bekant med symbolerna. Printa ut den sida du vill jobba med. Klipp ut meningarna på pappret som de är. Klipp ut alla symbolkort och bygg egna tokmeningar. Printa ut dubbelt och spela memory. Säg vilken mening eleven skall bygga med symbolerna.

         Motsatsord:

         Motsatsord 1

         Motsatsord 2 

         Motsatsord 3

         Motsatsord 4

         Motsatsord 5

         Motsatsord 1 är 14 sidor och innehåller motsatserna; tråkig-rolig, sjuk-frisk, liten-stor, äcklig-god, ledsen-glad och bra-dålig.

         Motsatsord 2 är 14 sidor och innehåller motsatserna; fattig-rik, hungrig-mätt, ren-smutsig, trött-pigg, tjock-smal, låg-hög och svår-enkel.

         Motsatsord 3 är 14 sidor och innehåller motsatserna; vit-svart, vid-trång, hård-mjuk, djup-grund, kall-varm, full-tom och bakom-framför.

         Motsatsord 4 är 14 sidor och innehåller motsatserna; gråta-skratta, på-under, öppen-stängd, lit-mycket, utanför-innanför, lätt-tung och långsam-snabb.

         Motsatsord 5 är 14 sidor och innehåller motsatserna; uppe-nere, rak-krokig, först-sist, börja-sluta, före-efter, sälja-köpa och ge-ta.


         Ordpar

         Ordpar

         Ordpar innehåller 12 sidor och går ut på att välja vilka ord som passar ihop. Ordparen är; hus-tält, stekpanna-kastrull, ambulans-skåpbil, pingvin-kråka, lingon-blåbär, tiger-lejon, cykel-moped, mask-larv, fåtölj-stol, te-kaffe, peppar-salt och spagetti-makaroner.

         Sammansatta ord

         Sammansatta ord 1

         Sammansatta ord 2

         Sammansatta ord 3

         Sammansatta ord 4 - yrken

         Sammansatta ord 1 innehåller 7 sidor och orden; tandläkare, bokhylla, fågelbo, snögubbe, ylletröja, busschaufför och polisbil.

         Sammansatta ord 2 innehåller 7 sidor och orden; ringklocka, brandman, spelkort, ostsmörgås, gräsmatta, sjukskötare, köttbullar.

         Sammansatta ord 3 innehåller 10 sidor och orden; segelfartyg, solstrålar, hundvalp, gummistövlar, tandborste, makaronilåda, skidbacke, nyckelpiga, glasspinne och toalettpapper.

         Synonymer

         Synonymer

         Synonymer är en övning i vilken det gäller att hitta olika symboler för samma ord. Övningen tar upp följande ord; fågel, hund, katt, fisk, buss, tåg, bil, bröd saft, vatten, mat, hjälpa, läsa, skriva, räkna, byxor, skor, jacka, smycken och byxor.         • View only 'Topic 9'
         • View only 'Topic 10'

          Årstider och högtider

          Högtider och specialdagar

          Påsk

          Vappen

          (Symbolerna för plockmat, mjöd och struvor är ARASAAC-symboler: Sergio Palao CATEDU (http://catedu.es/arasaac) publicerade under Creative Commons licensen.

          Midsommar

          Kräftskiva

          Villaavslutning / Venezianskafton

          På höstlovet

          Halloween

          Advent

          Självständighetsdagen

          Luciadagen

          På jullovet

          Födelsedagskalas 

          Veckoslut

          Ordpussel

          Påsk - små bokstäver

          Påsk - stora bokstäver

          Höst - små bokstäver

          Höst - stora bokstäver

          Vinter - små bokstäver

          Vinter - stora bokstäver

          Till årstider och högtider finns också ordpussel. De är gjorda med den färdiga "ordpusselmalen". Den hittas i Widgit Online bland mallarna för arbetsblad.

          Temadagar

          Kramens dag 

          Forskning har visat att kramar är som hälsopiller. Den 21.1 är det Kramens dag. I dokumentet framkommer också att alla inte vill kramas och att det skall respekteras även då vi firar kramens dag.

          Runebergsdagen

          Ett dokument om vår nationalskald Johan Ludvig Runeberg. I dokumentet framkommer hans intresse för friluftsliv och jakt. Även lördagssällskapet tas upp.

          Samernas nationaldag

          Samer är ursprungsbefolkningen i Sameland, ett område i norra Finland, Sverige och Norge samt på Kolahalvön i Ryssland. Samerna har en egen nationaldag och den firas den 6. Februari.

          Vändagen, vänskap är att

          En diskussionskarta som ger förslag på vad vänskap kan vara.

          Vår

          Sommar

          Höst

          Vinter          • View only 'Topic 11'

           Lärum och Folkhälsan / Solklart

           Läromedlet följer den nya läroplanen och är en uppdatering av den äldre versionen av Solklart. Läromedlet är planerat för elever inom specialundervisningen och kan användas flexibelt i årskurserna 3-6.

           Läromedlet är ett grundmaterial i lättläst form och innehåller två läsnivåer med uppgifter.

           De olika temahelheterna hittar du på Lärums hemsida.

           Till några delar finns det redan material med bildstöd, både text och övningsuppgifter. Detta material har tagits fram i ett samarbete mellan Folkhälsan och Lärum.

           Texten är av Maria Sjöblom och Johanna Pipping-Arrakoski medan Carina Frondén fungerat som redaktör.

           Brandsäkerhet

           Hur kan jag göra min vardag trygg? Vad innebär "brandsäkerhet"?

           Farliga ämnen

           Läs om farliga ämnen samt vad man ska föra om man får i sig ett giftigt ämne.

           Hälsa 1

           Innehåller: Din hälsa, Psykisk hälsa, Ångest och Den viktiga maten

           Hälsa 2

           Innehåller: Matens väg genom kroppen, Munhålan, Magsäcken, Tunntarmen, Tjocktarmen, Ändtarmen, Sömn och motion

           Hälsa 3

           Innehåller: Din hygien, Tvätta händerna, Duscha, Borsta tänderna, När du blir sjuk, Virus och bakterier, Immunsystemet, Vaccination, Förkylning och magsjuka


           Rusmedel

           Vilka ämnen räknas till rusmedel? Vad händer i kroppen då man använder rusmedel?

           Trafiken

           Upplägget behandlar trafiken och de mest elementära reglerna som gäller i trafiken.           • View only 'Topic 12'

            Optima Telma (Borgå och Helsingfors)

            I den här sektionen delar Optima med sig av material som de skapat.

            Direkt ur Optima TELMAS läroplan går det att plocka delar kring; stärkandet av den yrkesinriktade funktionsförmågan. stärkande av studiefärdigheter, förberedelse för arbetslivet samt fritt valbara (närmast rehabilitering och annat som stöder vuxenliv, vidare studier och välmående).

            Optimas teamledare för TELMA utbildningen tog sig an TELMAs utbildningsgrunder och formade samtalskartor. Vad är TELMA? Vad kan jag studera vid TELMA?
            Samtalskartorna ger studerande en möjlighet till att mera aktivt ta del av upplägget och innehållet av studierna och läraren/assistenten får ett arbetsverktyg vid dessa viktiga diskussionstillfällen.

            Till de olika ”tema kartorna” görs olika ”detalj kartor” för att öka delaktigheten och förståelsen för helheten.

            Diskussionskarta, Telma

            Diskussionskarta, Studiefärdigheter

            Diskussionskarta, Arbetslivsfärdigheter

            Diskussionskarta, Funktionsförmågan

            Diskussionskarta, Valbart