Section

 • Denna modul är senast uppdaterad: 27.5.2020 

  Materialet i denna modul är gjort med webbtjänsten Widgit Online.

  Har du ett abonnemang för webbtjänsten kan du ladda ner och editera detta material.

  Språk och samspel får understöd av Veikkaus och gör ingen vinst på materialet och det får fritt användas och anpassas enligt behov.

  Läs mera om Widgit Online här.

  SENASTE NYTT:

  En samtalskarta om att ha mens. Hittas i sektionen Kommunikation under rubriken Kommunikationskartor.

   TIDIGARE NYTT:

  Känsloanalys – en lek om att bjuda på sig själv och låta känslorna spridas till andra, finns i sektionen Lek och lär. I samma sektion finns "Regnväder", som är en stämningsskapande och samlande övning.

  Nu finns det en ny sektion som heter ”Tilläggsmaterial till appar”. I den sektionen samlar vi material som kan användas tillsammans med en app. Vi börjar med att presentera ett digert material som kan användas tillsammans med appen Kors och tvärs. Vi hoppas att materialet kan vara till nytta i samband med tidig läs- och skrivträning.

  I sektionen Lek och lär hittas symbolstöd till leken Beskriv känslor. 

  Dokument om följande flaggdagar; Europadagen, Morsdagen och Snellmansdagen finns i kategorin Årstider och högtider och under rubriken Temadagar.

  Ett dokument och en diskussionskarta om att gå på picknick och vad man ska komma ihåg då finns i kategorin Aktiviteter.

  Feedback, tips och idéer kan skickas till akk (@) folkhalsan.fi


  Utvärdera materialsidan • Open allClose all

 • View only 'Topic 1'

  Instruktionsfilmer

  I den här sektionen samlas råd och tips kring webtjänsten Widgit Online. Observera att filmerna är i sådant format att de inte fungerar i Internet Explorer.

  Instruktionsfilm som visar hur du laddar upp ett dokument från denna materialbank och laddar upp det till ditt Widgit Online-konto:

  Sä här laddar du ner filer du gjort i Widgit Online. Filer som laddas ner sparas separat på din dator och går att dela med andra användare. Delningen kan exempelvis göras så att filen bifogas i ett e-postmeddelande. Kom ihåg reglerna kring sekretess då du delar filer.

  En fil någon delat med dig, eller som du laddat från Folkhälsans materialsida, skall laddas upp till Widgit Online för att du skall kunna öppna den.
  (Demonstrationsfilmen tar även upp hur du sparar dokumentet från Folkhälsans materialsida.)

  Så här skapar du ett rutnät med Widgit Online.

  Vill du fylla i samma innehåll i fler celler går det bra genom att först markera de celler som skall ha samma innehåll och sedan skriva ordet. På samma sätt kan utseendet för flera celler justeras på en gång.

  Så här fungerar talsyntesen i Widgit Online


  Så här byter man bild till en symbol, då man skriver i dokumentläge.

  Så här editerar man och väljer visningsalternativ för språken i rutnät som är skapade med tillägget Mallar för två språk.

  Så här kan rutnät användas i språkundervisning.

  • View only 'Topic 2'

   Aktiviteter

   Material för ridterapi

   Stallregler

   Känslor i stallet

   Leka häst

   Ridterapi, schema

   I ridterapi samarbetar terapeuten med en häst, som är skolad för till sin uppgift. Ridterapi är en målinriktad, individuellt planerad och utförd (re)habiliteringsform som baserar sig på ICF-klassifikationen. I ridterapi kan man ha motoriska, funktionella, pedagogiska och/eller psykologiska målsättningar. Detta bildstöd är utarbetat till stöd för ridterapi men fungerar även inom vanlig stallverksamhet.

   I pulkabacken (samtalskarta)

   I pulkabacken (Solfjäder)

   I pulkabacken (Solfjäder, vänd)

   Det här är en samtalskarta som kan användas i pulkabacken.

   Picknick, dokument

   Ett dokument om att gå på picknick och vad man ska komma ihåg då.

   Picknick, diskussionskarta

   En diskussionskarta för en lyckad picknick.


   • View only 'Topic 3'

    Hushåll och vardag

    Hushåll

    Baka pepparkakor

    Mjödrecept


    Muffinsrecept

    Ett recept på muffins med frosting. Dokumentet är indelat i vilka ingredienser som behövs till muffinsdegen, vilka ingredienser som behövs till frostingen, vilka redskap som behövs samt instruktioner för hur ingredienserna skall blandas och gräddas för att resultatet skall bli bra.


    Runebergsmuffins

    Detta recept delades av Optima Telma och fanns ursprungligen som ett upplägg till appen Widgit Go. Nu finns receptet även som ett dokument.

    Våffelrecept

    Ett våffelrecept i form av en tankekarta.
    Vardag

    Tallriksunderlag


    • View only 'Topic 4'

     Kommunikation

     Kommunikationskartor

     Hur känner du dig?

     I skolan har jag

     Samtalskarta om att ha mens  

     Startpärm, svenska

     Startpärm, svenska "med ram"

     Startpärm, finska

     Startpärm, finska "med ram"

     Startpärm, finska svenska

     Startpärm, finska svenska "med ram"  

     Här är översättningen och uppdateringen till Tietoteekkis "Esikansio" (d.v.s. startpärm). I Widgit Online finns det en svensk, en finsk och en tvåspråkig (finsk/svensk) version.

     Idén med startpärmen är att erbjuda ett verktyg för att bekanta sig med bildkommunikation med kommunikationskartor. Man kan pekprata (d.v.s. peka ut de centrala orden i det man berättar), öva på att bygga små meningar eller använda den till att förklara vad som kommer att hända näst. Tanken är att den ska vara lätt att ta i bruk och enkel att ta med sig. I dagens läge har den 12 sidor och täcker ämnen som ofta kommer upp i vardagen, som matsituationer, lekar och olika platser. Pärmen använder en liknande struktursom de flesta större kommunikationspärmarna och de nordiska Bliss-färgerna.

     Pärmarna finns även med färgade kantlinjer istället för färgad bakgrund.

     Turtagning

     Knippor

     Föräldraknippet 

     Dagisknippet

     Bildknippan är lätt att göra, lätt att använda och du kan bära med dig den under dagen. Det finns en version som är anpassad till hemmet och en till dagis. Du kan lägga till fler symboler om du så önskar.

     Knippet skapar du så här:

     1. Printa ut bilderna.

     2. Klipp ut bilderna så att det på varje ark finns fyra symboler.

     3. Limma ihop alla ark två och två så att de bildar kort med symboler på vardera sidorna.

     4. Laminera efter det här alla kort.

     5. Gör ett hål i övre kanten av alla kort.

     6. Fäst korten med en ring så att de hålls ihop.

     7. Klar att använda!

     Solfjädrar

     Dagissolfjäder

     Dagissolfjäder, vänd

     I Widgit Online finns det mallar för kommunikationsknippor i "solfjäderform". De hittas då man väljer att skapa ett rutnät och väljer mallar för kommunikation.

     Underlag för dagisknippet finns nu i solfjäderform (i båda varianterna) och det är lätt att ta bort eller lägga till ord.

     Obs! Bilderna visar inte innehållet i dagissolfjädrarna. Bilden till vänster visar hur solfjäderna ser ut om man väljer den s.k. vända modellen.


     • View only 'Topic 5'

      Lek och lär

      Kommunikationskartor för lekar

      Beskriv känslor 

      Fundera tillsammans vilka känslor de olika symbolerna på första sidan (olika känslor) återspeglar. Uppmuntra en i gången att med egen mimik och kropp försöka visa olika känslor. Be övriga gissa vilken känsla som återges. Pekprata under lekens gång och turas om att återge känslorna.
      Med hjälp av diskussionskartan (Var i kroppen känns det?) kan ni samtala om olika känslor, tex. glad, var känns det i din kropp när du är glad? Vad kan ha hänt så att du känner dig glad. Vad vill du göra när du känner dig glad?


      Fruktsallad 

      Leken går till så här:
      Deltagarna sätter sig på stolar i en ring. En deltagare är ledare och ställer sig i mitten av ringen. Barnen delas in i grupper enligt olika frukter, till exempel bananer, päron, äpplen och apelsiner. När leken börjar och alla sitter på en plats ropar ledaren: "Alla bananer byter plats". Då ska alla bananer byta plats samtidigt som ledaren ska försöka sätta sig på en stol. När ledaren ropar "Fruktsallad" ska alla byta plats. Om ledaren hittar en ledig stol får den som blir utan plats vara ledare till näst.

      Leken går även att lekas stående i ring, det kan då vara svårare att hålla reda på vilka platser som är lediga.

      Färgleken

      Leken går till så här:

      Barnen ställer sig bredvid varandra på en rad, ungefär 10 meter bort från färgledaren. Färgledaren står med ryggen mot de andra barnen, för att inte kunna se vad de har för färger på sig. Målet är att ta sig fram till färgledaren före de andra barnen. Färgledaren ropar en färg och antal steg. Alla barn som har något klädesplagg i den färgen som ledaren ropat, får ta steg framåt. Färgledaren kan t.ex. ropa: "Alla som har något rött på sig får ta två steg framåt!". Den som först rör i ledaren  får vara ledare nästa omgång. I en svårare version kan man ta med olika sorters steg, t.ex. myrsteg, bamstesteg, hopp. 

      Leken kan lekas som enkel version genom att man bara tar sig framåt med vanliga steg.

      Kom hem alla mina barn

      Leken går till så här:

      Alla barn står bredvid varandra på en linje i ändan av salen eller parken. Ledaren står i andra ändan och ropar: "Kom hem alla mina barn!". Barnen svarar: "Hur då?" Ledaren bestämmer på vilket sätt barnen ska ta sig över till andra sidan, det kan vara t.ex. hoppande som grodor, baklänges, som apor
      eller hoppande på ett ben.

      Leken kan lekas inomhus eller utomhus. Använd bildstödet för att visa hur barnen ska ta sig till andra ändan. Peka på kartan och visa rörelsen. Börja med att gå igenom  de olika symbolerna med barnen och diskutera hur man t.ex. går som en pingvin eller som en hund. Du kan även låta barnen prova på att vara ledare.

      Kungen befaller 

      En kommunikationskarta för leken Kungen befaller. Vid behov byter man ut befallningar så att exempelvis aktuella aktiviteter ingår.


      Känsloanalys

      En lek om att bjuda på sig själv och låta känslorna spridas till andra. Det här är en samarbetsövning där deltagarna tillsammans får öva på att uttrycka känslor. Övningen kan göras i en stor grupp, men det kan vara enklare att börja med små grupper med 6–10 personer per grupp. Instruktioner finns här: https://lekar.folkhalsan.fi/vanskapslekar/kansloanalys

      Pomperipossa

      Leken går till så här:

      Bestäm vem som ska vara häxan Pomperipossa. Häxan behöver en filt och en käpp.  Alla andra barn går runt i rummet och låtsas plocka blommor. Pomperipossa kommer in efter en stund och bankar i golvet med sin käpp. Alla barn blir då förstelnade, kryper ner på knä och blundar. Häxan trollar bort någon genom att lägga filten över ett eller flera av barnen. Då häxan igen bankar med sin käpp bryts förstelningen och alla barn, förutom de under filten, får stiga upp. Tillsammans får barnen sedan försöka fundera ut vem som är borttrollad och ligger under filten.

      Spela musik och låta barnen dansa medan de väntar på Pomperipossa. Om du inte har en käpp kan Pomperipossa klappa i händerna.

      Gissa vem som är borta genom att använda bilderna.

      Pomperipossa går bäst att leka inomhus.

      Regnväder

      Regnväder är en stämningsskapande och samlande övning. Instruktioner finns här: https://lekar.folkhalsan.fi/vanskapslekar/regnvader

      Spegeln

      Leken går till så här: 

      Barnen ställer sig bredvid varandra på en rad. Ett barn är spegel och ställer sig med ryggen mot de andra, ungefär 10 meter framför. De andra barnen ska försöka smyga sig närmare spegeln. Genast då spegeln vänder sig om så ska barnen stå blickstilla. Den som rör på sig och blir träffad av spegelns blick måste gå tillbaka till starten. Den som först lyckas komma fram till spegeln får vara spegel nästa omgång. För att göra leken lite svårare kan spegeln bestämma hur de andra barnen ska gå framåt, det kan vara med myrsteg (mycket små steg), med vanliga steg eller med bamsesteg (stora steg).

      När du använder bildstödet för spegelleken kan du börja med att gå igenom de olika symbolerna med barnen. Bilderna fungerar sedan som förtydligande till lekens regler. Använd dem för att visa när barnen ska stanna eller när de är tvungna att gå tillbaka. Med bilderna kan du även förklara de olika sätten barnen kan ta sig framåt. Du kan både använda bilderna och visa med händerna eller kroppen att t.ex. myrsteg är pyttesmå steg medan bamsesteg är mycket stora steg. Du kan också hitta på andra sätt att ta sig framåt!

      Under örnens vingar

      Leken går till så här:

      Barnen ställer sig bredvid varandra på en rad, dra en linje en bit bort från barnen. Ett av barnen väljs till örn och ställer sig mitt emellan barnen och linjen på andra sidan.

      Örnen ropar sedan: "Under örnens vingar kom!" och barnen svarar: "Vilken färg?"

      Örnen svarar genom att ropa en färg. Alla de barn som har färgen på sina kläder får gå över till andra sidan. De övriga barnen ska försöka ta sig till andra sidan utan att bli fasttagna av örnen. Alla som blir fasttagna blir också örnar och hjälper örnen att fånga de andra under nästa omgång. När alla blivit tagna väljer man en ny örn.      Kommunikationskartor för pussel och lek

      Bondgårdsdjur, lätt

      Bondgårdsdjur, svår

      Kommunikationskartorna kan användas till ett ljudpussel eller när ni leker en djurlek tillsammans med olika bondgårdsdjur.

      Butiklek, lätt

      Butikslek, svår

      Dessa kommunikationskartor kan ni använda när ni leker butik. Tips! Som tillägg kan ni göra en egen ny karta med varor.

      Docklek - Dockan badar, lätt

      Docklek - Dockan badar, svår

      Docklek - Dockan hos läakren, lätt

      Docklek - Dockan hos läkaren, svår

      Docklek – Sköta dockan, lätt

      Docklek – Sköta dockan, svår

      Dessa kommunikationskartor kan ni använda när ni leker med dockor. Det finns olika kartor för att mata dockan, bada dockan och för att undersöka och sköta dockan hos läkaren.

      Fordon, lätt

      Fordon, svår

      Kommunikationskartorna kan användas till ett fordonspussel, med eller utan ljud, eller när ni leker med bilar.

      Räddningsfordon, lätt 

      Räddningsfordon, svår

      Kommunikationskartorna kan användas till ett pussel eller när ni leker med bilar.

      Verktygslådan, lätt

      Verktygslådan, svår

      Kommunikationskartorna kan du använda när ni bygger och leker med olika verktyg.

      Kommunikationskartor för spel

      Badharen, lätt

      Badharen, svår

      Dessa kartor kan du använda till spelet Badharen.

      Lilla fruktträdgården, lätt

      Lilla fruktträdgården, svår

      Denna karta kan du använda till spelet Lilla fruktträdgården.

      Little Memo göm med burk  

      Little Memo göm med duk

      De här kommunikationskartorna kan du använda med ett minnesspel. Antingen gömmer du figurer med hjälp av en burk eller duk. Alla tittar noga på figurerna. Deltagarna blundar medan du gömmer en figur under en burk eller under en duk. Det gäller för deltagarna att komma på vilken figur som gömts. Uppgiften att gömma figur kan turvis bytas bland deltagarna.
      Tips: Du kan söka egna figurer (i stället för de djur som finns med till spelet), använda ett litet tygstycke att gömma figurerna med och göra ett eget symbolstöd till det här spelet.

      Meta fisk, lätt 

      Meta fisk, svår

      Denna karta kan du använda till ett färdigt metespel eller till andra spel med samma tema.

      Vem där?


      • View only 'Topic 6'

       Samhällskunskap

       Barnkonventationen

       I år har det gått 30 år sedan FN:s konvention om barnets rättigheter antogs. I år har det gått 30 år sedan FN:s konvention om barnets rättigheter antogs.

       I materialet står det kort om de viktigaste artiklarna.

       Historia, Ståhlberg, Relander, Svinhufvud, Kallio, Ryti, Mannerheim, Paasikivi, Kekkonen, Koivisto, Ahtisaari, Halonen, Niinistö

       Finlands jubileumsår till ära presenterade Folkhälsan ett material om våra presidenter. I materialet ingår en kort historisk blick på hur Finland blev en republik. Det ingår även en kort redovisning över hur presidentval har genomförts i olika tider.

       Observera att materialet är indelat i många filer.


       Flaggdagar i Finland 

       Har det hänt att du funderat på varför flaggan är uppe? I upplägget "Flaggdagar i Finland" går det att läsa om Finlands flagga, flaggningsregler samt om våra officiella och vedertagna flaggdagar. Även flaggdagarna på Åland är medräknade.

       I den senast uppdaterade versionen har nya symboler använts. Likaså är barnkonventionsdagen nu med eftersom den år 2018 hör till våra flaggdagar

       Om att rösta

       I vårt land ordnas presidentval, riksdagsval och kommunalval. Även folkomröstningar kan ordnas. Dokumentet ”Om att rösta” beskriver hur det går till då jag avger min röst.

       Yrken

       "Yrken" tar upp vad olika personer gör. Filen inne håller 14 sidor och yrkena är; frisör, kock, städare, brevbärare, polis, butiksbiträde, brandman, läkare, lärare, pilot, präst, servitör, rektor och tandläkare.       • View only 'Topic 7'

        Sociala berättelser

        Jag har ett sår 

        Jag har feber

        Jag har snuva 

        Tvätta händerna

        En och annan av oss drabbas i dessa tider av snuva eller feber. Det är också lätt hänt att man får ett sår eller behöver tvätta händerna.
        Bildkartorna beskriver med symboler och text hur det är rätt att agera då näsan rinner, man har feber eller har fått ett sår. Dessa bildkartor är de första i serien "Sociala berättelser". Vi hoppas kunna presentera fler inom kort.


        • View only 'Topic 8'

         Språklära

         Kombinera ord

         Kombinera ord

         Kombinera ord är 14 sidor och innehåller följande ordpar; ägg-hona, gaffel-kniv, hår-kam, bil-trafikljus, hammare-spik, dörr-nyckel, hink-spade, sko-fot, tandborste-tänder, fjäril-larv, regn-paraply, sopborste-sopskyffel, hand-vante och kastrull-spis.

         Meningsuppbyggnad:

         Meningar 2 ord

         Meningar 3 ord

         Meningar 4 ord

         Symbolkort för meningsbyggnad med 2, 3 och 4 ord. Du kan arbeta med symbolkorten på till exempel följande sätt för att öva meningsbyggnad och bli bekant med symbolerna. Printa ut den sida du vill jobba med. Klipp ut meningarna på pappret som de är. Klipp ut alla symbolkort och bygg egna tokmeningar. Printa ut dubbelt och spela memory. Säg vilken mening eleven skall bygga med symbolerna.

         Motsatsord:

         Motsatsord 1

         Motsatsord 2 

         Motsatsord 3

         Motsatsord 4

         Motsatsord 5

         Motsatsord 1 är 14 sidor och innehåller motsatserna; tråkig-rolig, sjuk-frisk, liten-stor, äcklig-god, ledsen-glad och bra-dålig.

         Motsatsord 2 är 14 sidor och innehåller motsatserna; fattig-rik, hungrig-mätt, ren-smutsig, trött-pigg, tjock-smal, låg-hög och svår-enkel.

         Motsatsord 3 är 14 sidor och innehåller motsatserna; vit-svart, vid-trång, hård-mjuk, djup-grund, kall-varm, full-tom och bakom-framför.

         Motsatsord 4 är 14 sidor och innehåller motsatserna; gråta-skratta, på-under, öppen-stängd, lit-mycket, utanför-innanför, lätt-tung och långsam-snabb.

         Motsatsord 5 är 14 sidor och innehåller motsatserna; uppe-nere, rak-krokig, först-sist, börja-sluta, före-efter, sälja-köpa och ge-ta.


         Ordpar

         Ordpar

         Ordpar innehåller 12 sidor och går ut på att välja vilka ord som passar ihop. Ordparen är; hus-tält, stekpanna-kastrull, ambulans-skåpbil, pingvin-kråka, lingon-blåbär, tiger-lejon, cykel-moped, mask-larv, fåtölj-stol, te-kaffe, peppar-salt och spagetti-makaroner.

         Ordpar 2

         Ordpar 2 innehåller 12 sidor och går ut på att välja vilka ord som passar ihop. Ordparen är; bok-tidning, mugg-glas, TV-dator, golv-tak, ko-häst, skjorta-tröja, glasögon-kikare, simbassäng-badkar, hammare-såg, kniv-gaffel, mus-råtta och lampa-stearinljus.


         Sagor och språklekar

         De tre bockarna Bruse.

         Berätta/ läs sagan om De tre bockarna Bruse. Det finns tre alternativ att välja mellan. Jag kan antingen från början till slut fundera utgående från det jag minns att på riktigt hände i sagan. Men vill jag, så kan jag även skoja till det.

         Väljer jag att ”De tre bockarna Bruse ville gå till ängen för att titta på TV.” går det ju att fundera på vilket tv program det kunde vara. Jag kan låta fantasin skena iväg och sedan vid lämpligt läge återknytas till sagan genom det ”rätta” alternativet. 

         Rimövning

         En fil som tar upp ord som rimmar. Orden till vilka man skall hitta ett rimpar är; katt, får, mus, gris, gås, ko, häst och råtta. Orden att välja mellan är,  hus, hatt, spis, hår, lås, mat, tält, larv, äta, ro, klotta, mus, sova, spotta, stall och präst.

         Detta är pappersversionen till Widgit Go upplägget ”Rimövning”.

         Den ursprungliga idén till materialet är obekant, men sannolikt härstammar detta från projektet PRAGMA. (Läs mera under Sagan om Rödluvan och vargen).

         Sagan om Rödluvan och vargen

         Berätta/ läs sagan om Rödluvan och vargen. Det går att välja fel alternativ för att få mera att diskutera ikring eller för att uppmuntra till skoj.

         Sagan, i denna form, skapades i ett projekt på DART, PRAGMA, http://www.dart-gbg.org/fou/genomford_fou/pragma.

         Under Tips & Material på DARTS hemsida (http://www.dart-gbg.org/) finns mera material som gjordes i samband med projektet.

         Sammansatta ord

         Sammansatta ord 1

         Sammansatta ord 2

         Sammansatta ord 3

         Sammansatta ord 4 - yrken

         Sammansatta ord 1 innehåller 7 sidor och orden; tandläkare, bokhylla, fågelbo, snögubbe, ylletröja, busschaufför och polisbil.

         Sammansatta ord 2 innehåller 7 sidor och orden; ringklocka, brandman, spelkort, ostsmörgås, gräsmatta, sjukskötare, köttbullar.

         Sammansatta ord 3 innehåller 10 sidor och orden; segelfartyg, solstrålar, hundvalp, gummistövlar, tandborste, makaronilåda, skidbacke, nyckelpiga, glasspinne och toalettpapper.

         Språklig medvetenhet

         Ord som rimmar

         Det gäller att dra streck mellan de ord som rimmar. Övningen innehåller följande ord:

         Lok-bok, vit-bit, katt-hatt, sol-stol, gran-kran, hand-sand, röd-bröd, ko-bo, mat-fat, låda-båda, kanna-panna, sil-bil, tåg-såg och hus-mus.

         Ord som rimmar, 2

         Det gäller att dra streck mellan de ord som rimmar. Övningen innehåller följande ord:

         Ris-gris, sill-dill, lök-kök, lax-sax, soppa-loppa, fyra-myra, bur-ur, docka-socka, land-tand, troll-boll, nål-hål, råtta-åtta, sko-ro och dal-hal.

         Ord som rimmar, 3

         Det gäller att dra streck mellan de ord som rimmar. Övningen innehåller följande ord:

         Säl-häl, krokodil-pil, cykel-nyckel, väst-häst, tår-får, kravatt-skatt, sten, ben, tomat-lat, elefant-diamant, rund-hund, gunga-sjunga, ägg-skägg, rötter-nötter och rik-spik.

         Ord som rimmar, 4

         Det gäller att dra streck mellan de ord som rimmar. Övningen innehåller följande ord:

         Mönster-fönster, raket-staket, jord-bord, skål-tvål, platt-katt, bred-sked, hörn-björn, baka-haka, flagga-vagga, vas-glas, sticka-dricka, gubbe-stubbe, ropa-skopa och diska-viska


         Synonymer

         Synonymer

         Synonymer är en övning i vilken det gäller att hitta olika symboler för samma ord. Övningen tar upp följande ord; fågel, hund, katt, fisk, buss, tåg, bil, bröd saft, vatten, mat, hjälpa, läsa, skriva, räkna, byxor, skor, jacka, smycken och byxor.         • View only 'Topic 9'
         • View only 'Topic 10'

          Tilläggsmaterial till appar

          TILLÄGGSMATERIAL TILL APPAR

          Kors och tvärs (iOS och Android)

          Kors & Tvärs är en app som syftar till att träna stavning och ordkunskap i korsordsform. Appen innehåller fyra olika programdelar i korsordsstil, var och en i tre olika svårighetsgrader. Det finns 270 korsord att träna på i varje spelform.

          När du skriver så får du höra bokstavsljudet för den bokstav du tryckt på. Appen skiljer på långa och korta vokaler. När du har stavat hela ordet får du höra ordet läsas upp.

          Till korsordsapplikationen Kors och tvärs har vi gjort s.k. kringmaterial. Materialet består av orden som ingår i korsorden. De kan användas som skrivstöd, dvs som modell då man löser korsorden. ”Ordlistorna” finns som listor i två kolumner. Båda varianterna finns med orden skrivna med gemener och med versaler.

          Ordlistorna i blandad form betyder att alla ord som ingår i en grupp av korsord finns uppräknade efter varandra. Ordlistorna med orden ordnade korsordsvis visar alla ord i ett aktuellt korsord.

          Utöver detta finns även de korsordsvisa ordlistorna så att den första bokstaven saknas.

          I detta skede finns materialet för korsord på den lätta nivån.

          Lättnivå:

          Korsord 1-15: 

          Kors och tvärs 1-15, korsordsvis, små bokstäver
          Kors och tvärs 1-15, korsordsvis, stora bokstäver
          Kors och tvärs 1-15, korsordsvis, första bokstaven fattas, små bokstäver
          Kors och tvärs 1-15, korsordsvis, första bokstaven fattas, stora bokstäver
          Kors och tvärs 1-15, blandad ordning, små bokstäver
          Kors och tvärs 1-15, blandad ordning, stora bokstäver

          Korsord 16-30

          Kors och tvärs 16-30, korsordsvis, små bokstäver
          Kors och tvärs 16-30, korsordsvis, stora bokstäver
          Kors och tvärs 16-30, korsordsvis, första bokstaven fattas, små bokstäver

          Kors och tvärs 16-30, korsordsvis, första bokstaven fattas, stora bokstäver
          Kors och tvärs 16-30, blandad ordning, små bokstäver
          Kors och tvärs 16-30, blandad ordning, stora bokstäver

          Korsord 31-45 

          Kors och tvärs 31-45, korsordsvis, små bokstäver
          Kors och tvärs 31-45, korsordsvis, stora bokstäver
          Kors och tvärs 31-45, korsordsvis, första bokstaven fattas, små bokstäver
          Kors och tvärs 31-45, korsordsvis, första bokstaven fattas, stora bokstäver
          Kors och tvärs 31-45, blandad ordning, små bokstäver
          Kors och tvärs 31-45, blandad ordning, stora bokstäver

          Korsord 46-60

          Kors och tvärs 46-60, korsordsvis, små bokstäver
          Kors och tvärs 46-60, korsordsvis, stora bokstäver
          Kors och tvärs 46-60, korsordsvis, första bokstaven fattas, små bokstäver
          Kors och tvärs 46-60, korsordsvis, första bokstaven fattas, stora bokstäver
          Kors och tvärs 46-60, blandad ordning, små bokstäver
          Kors och tvärs 46-60, blandad ordning, stora bokstäver

          Korsord 61-75      

          Kors och tvärs 61-75, korsordsvis, små bokstäver
          Kors och tvärs 61-75, korsordsvis, stora bokstäver
          Kors och tvärs 61-75, korsordsvis, första bokstaven fattas, små bokstäver
          Kors och tvärs 61-75, korsordsvis, första bokstaven fattas, stora bokstäver
          Kors och tvärs 61-75, blandad ordning, små bokstäver
          Kors och tvärs 61-75, blandad ordning, stora bokstäver

          Korsord 76-90

          Kors och tvärs 76-90, korsordsvis, små bokstäver
          Kors och tvärs 76-90, korsordsvis, stora bokstäver
          Kors och tvärs 76-90, korsordsvis, första bokstaven fattas, små bokstäver
          Kors och tvärs 76-90, korsordsvis, första bokstaven fattas, stora bokstäver
          Kors och tvärs 76-90, blandad ordning, små bokstäver
          Kors och tvärs 76-90, blandad ordning, stora bokstäver

           
           

          • View only 'Topic 11'

           Årstider och högtider

           Högtider och specialdagar

           Påsk

           Vappen

           (Symbolerna för plockmat, mjöd och struvor är ARASAAC-symboler: Sergio Palao CATEDU (http://catedu.es/arasaac) publicerade under Creative Commons licensen.

           Midsommar

           Kräftskiva

           Villaavslutning / Venezianskafton

           På höstlovet

           Halloween

           Advent

           Självständighetsdagen

           Luciadagen

           På jullovet

           Födelsedagskalas 

           Veckoslut

           Ordsök

           Påsk - små bokstäver

           Påsk - stora bokstäver

           Påsk 2 - små bokstäver

           Påsk 2 - stora bokstäver

           Höst - små bokstäver

           Höst - stora bokstäver

           Vinter - små bokstäver

           Vinter - stora bokstäver

           Vår - små bokstäver

           Vår - stora bokstäver

           Vår 2 - små bokstäver

           Vår 2 - stora bokstäver

           Övningarna är gjorda med den färdiga "ordsöksmallen". Den hittas i Widgit Online bland mallarna för arbetsblad.

           Temadagar

           Kramens dag 

           Forskning har visat att kramar är som hälsopiller. Den 21.1 är det Kramens dag. I dokumentet framkommer också att alla inte vill kramas och att det skall respekteras även då vi firar kramens dag.

           Runebergsdagen

           Ett dokument om vår nationalskald Johan Ludvig Runeberg. I dokumentet framkommer hans intresse för friluftsliv och jakt. Även lördagssällskapet tas upp.

           Samernas nationaldag

           Samer är ursprungsbefolkningen i Sameland, ett område i norra Finland, Sverige och Norge samt på Kolahalvön i Ryssland. Samerna har en egen nationaldag och den firas den 6. Februari.

           Tandborstbytardagen (13.2)

           4-6 gånger per år skall vi byta tandborste. 13.2, dagen före vändagen är det den officiella tandborstbytardagen. Nu finns ett kort dokument om dagen.

           Vändagen, vänskap är att

           En diskussionskarta som ger förslag på vad vänskap kan vara.

           Kalevaladagen, 28.2

           Kalevaladagen, eller den finska kulturens dag firas den 28 februari. Dagen är en officiell flaggdag.

           Internationella kvinnodagen, 8.3

           Kvinnodagen uppmärksammar vikten av jämlikhet. Dokumentet tar bl.a. upp hur Finland var bland de första länderna där kvinnorna fick rösträtt.

           Minna Canth-dagen, 19.3     

           Minna Canth-dagen firas som jämlikhetens dag. Minna Canth var en författare som skrev ur arbetarnas, kvinnornas, de fattigas och de förtrycktas perspektiv. 

           Våffelrecept (Våffeldagen 25.3)

           Ett våffelrecept i form av en tankekarta.

           Mikael Agricoladagen (9.4)

           Mikael Agricoladagen firas som det finska skriftspråkets dag.

           Nationella veterandagen 27.4

           Den nationella veterandagen firas den 27.4. Dagen firas för att minnas och hedra krigsveteranerna.

           Europadagen, 9.5

           Den 9.5 firas Europadagen, för att uppmärksamma freden och gemenskapen i Europa.

           Morsdagen, 2:a söndagen i maj

           Den andra söndagen i maj firar vi morsdag.

           Snellmansdagen, 12.5

           Snellmansdagen, eller finskhetens dag, firas den 12.5. Snellman hörde till dem som lyfte fram det finska språket.


           Årstider

           Vår

           Sommar

           Höst

           Vinter           • View only 'Topic 12'

            Lärum och Folkhälsan / Solklart

            Läromedlet följer den nya läroplanen och är en uppdatering av den äldre versionen av Solklart. Läromedlet är planerat för elever inom specialundervisningen och kan användas flexibelt i årskurserna 3-6.

            Läromedlet är ett grundmaterial i lättläst form och innehåller två läsnivåer med uppgifter.

            De olika temahelheterna hittar du på Lärums hemsida.

            Till några delar finns det redan material med bildstöd, både text och övningsuppgifter. Detta material har tagits fram i ett samarbete mellan Folkhälsan och Lärum.

            Texten är av Maria Sjöblom och Johanna Pipping-Arrakoski medan Carina Frondén fungerat som redaktör.

            Brandsäkerhet

            Hur kan jag göra min vardag trygg? Vad innebär "brandsäkerhet"?

            Farliga ämnen

            Läs om farliga ämnen samt vad man ska föra om man får i sig ett giftigt ämne.

            Hälsa 1

            Innehåller: Din hälsa, Psykisk hälsa, Ångest och Den viktiga maten

            Hälsa 2

            Innehåller: Matens väg genom kroppen, Munhålan, Magsäcken, Tunntarmen, Tjocktarmen, Ändtarmen, Sömn och motion

            Hälsa 3

            Innehåller: Din hygien, Tvätta händerna, Duscha, Borsta tänderna, När du blir sjuk, Virus och bakterier, Immunsystemet, Vaccination, Förkylning och magsjuka


            Rusmedel

            Vilka ämnen räknas till rusmedel? Vad händer i kroppen då man använder rusmedel?

            Trafiken

            Upplägget behandlar trafiken och de mest elementära reglerna som gäller i trafiken.            • View only 'Topic 13'

             Optima Telma (Borgå och Helsingfors)

             I den här sektionen delar Optima med sig av material som de skapat.

             Direkt ur Optima TELMAS läroplan går det att plocka delar kring; stärkandet av den yrkesinriktade funktionsförmågan. stärkande av studiefärdigheter, förberedelse för arbetslivet samt fritt valbara (närmast rehabilitering och annat som stöder vuxenliv, vidare studier och välmående).

             Optimas teamledare för TELMA utbildningen tog sig an TELMAs utbildningsgrunder och formade samtalskartor. Vad är TELMA? Vad kan jag studera vid TELMA?
             Samtalskartorna ger studerande en möjlighet till att mera aktivt ta del av upplägget och innehållet av studierna och läraren/assistenten får ett arbetsverktyg vid dessa viktiga diskussionstillfällen.

             Till de olika ”tema kartorna” görs olika ”detalj kartor” för att öka delaktigheten och förståelsen för helheten.

             Diskussionskarta, Telma

             Diskussionskarta, Studiefärdigheter

             Diskussionskarta, Arbetslivsfärdigheter

             Diskussionskarta, Funktionsförmågan

             Diskussionskarta, Valbart