Section

 • General

  Denna modul är senast uppdaterad: 18.4.2023

  Materialet i denna modul är gjort med webbtjänsten Widgit Online.

  Har du ett abonnemang för webbtjänsten kan du ladda ner och editera detta material.

  Språk och samspel får understöd av Veikkaus och gör ingen vinst på materialet och det får fritt användas och anpassas enligt behov.

  Läs mera om Widgit Online här.

  SENASTE NYTT:

  sektionen sånger finns nu Blåsippan ute i backarna står.
  I sektionen Årstider och högtider finns ett Vårbingo.

  TIDIGHARE NYTT:

  I sektionen Språklära och under rubriken Sammansatt ord finns nu en ny variant av sammansatta ord. Dessa är gjorda med mallen "sammansatta ord - symbol och text" som finns bland mallar för "Skriva och stava".

  Feedback, tips och idéer kan skickas till: visuellt (@) folkhalsan.fi


  Utvärdera materialsidan

  Du kan beställa vårt nyhetsbrev här. • Open allClose all

 • I den här sektionen samlas råd och tips kring webtjänsten Widgit Online. Observera att filmerna är i sådant format att de inte fungerar i Internet Explorer.

  Instruktionsfilm som visar hur du laddar upp ett dokument från denna materialbank och laddar upp det till ditt Widgit Online-konto:

  Ladda upp dokument från Folkhälsans materialbank.

  Sä här laddar du ner filer du gjort i Widgit Online. Filer som laddas ner sparas separat på din dator och går att dela med andra användare. Delningen kan exempelvis göras så att filen bifogas i ett e-postmeddelande. Kom ihåg reglerna kring sekretess då du delar filer.

  Ladda ner dokument i Widgit Online.

  En fil någon delat med dig, eller som du laddat från Folkhälsans materialsida, skall laddas upp till Widgit Online för att du skall kunna öppna den.
  (Demonstrationsfilmen tar även upp hur du sparar dokumentet från Folkhälsans materialsida.)

  Ladda upp dokument till Widgit Online.

  Så här skapar du ett rutnät med Widgit Online.

  Skapa ett rutnät i Widgit Online.

  Vill du fylla i samma innehåll i fler celler går det bra genom att först markera de celler som skall ha samma innehåll och sedan skriva ordet. På samma sätt kan utseendet för flera celler justeras på en gång.

  Fylla flera celler med samma ord.

  Så här fungerar talsyntesen i Widgit Online

  Så här byter man bild till en symbol, då man skriver i dokumentläge.
  Byta bild på symbol.

  Så här editerar man och väljer visningsalternativ för språken i rutnät som är skapade med tillägget Mallar för två språk.
  Visa och editera språk.

  Så här kan rutnät användas i språkundervisning.
  Ordträning i Widgit online.

   View only 'Topic 1'
  • Aktiviteter

   Naturäventyr 

   I naturen finns det många roliga saker vi kan hitta på. Ta med dig Naturäventyret och rita ett kryss över varje sak du gjort.
   Det går också att använda Naturäventyrtipsen som Bingobricka om ni är flera ut på skogstur.

   I pulkabacken (samtalskarta)

   I pulkabacken (Solfjäder)

   I pulkabacken (Solfjäder, vänd)

   Det här är en samtalskarta som kan användas i pulkabacken.

   Picknick, dokument

   Ett dokument om att gå på picknick och vad man ska komma ihåg då.

   Picknick, diskussionskarta

   En diskussionskarta för en lyckad picknick.
   Material för ridterapi

   Stallregler

   Känslor i stallet

   Leka häst

   Ridterapi, schema

   I ridterapi samarbetar terapeuten med en häst, som är skolad för till sin uppgift. Ridterapi är en målinriktad, individuellt planerad och utförd (re)habiliteringsform som baserar sig på ICF-klassifikationen. I ridterapi kan man ha motoriska, funktionella, pedagogiska och/eller psykologiska målsättningar. Detta bildstöd är utarbetat till stöd för ridterapi men fungerar även inom vanlig stallverksamhet.   Bada bastu och simma

   Bada bastu

   En kommunikationskarta för att diskutera om att bada bastu. En kommunikationskarta för att diskutera om att bada bastu.

   Besöka simhallen (solfjäder)

   Solfjädern kan användas som stöd då man besöker simhallen och vill tala om ämnen kring det. För att göra den hållbar i vattnet, klipp ut fjädrarna och laminera så att det är möjligt att klippa ut dem ca 1 cm från kanten.

   I Simhallen

   En diskussionskarta om ämnen som kan framkomma i simhallen.

   Simma (solfjäder)

   Solfjädern kan användas som stöd under simningen. För att göra den hållbar i vattnet, klipp ut fjädrarna och laminera så att det är möjligt att klippa ut dem ca 1 cm från kanten.


    View only 'Topic 2'
   • Hushåll

    Baka pepparkakor

    Kocka på

    Kocka på 2

    Köttbullar

    Köttbullar är favoritmat för många. Fira köttbullens dag 26.8 och gör egna köttbullar med det här receptet.

    Mjödrecept


    Muffinsrecept

    Ett recept på muffins med frosting. Dokumentet är indelat i vilka ingredienser som behövs till muffinsdegen, vilka ingredienser som behövs till frostingen, vilka redskap som behövs samt instruktioner för hur ingredienserna skall blandas och gräddas för att resultatet skall bli bra.


    Rulltårta

    Den 9.8 är det rulltårtans dag. Med detta recept kan du laga din egen rulltårta med just din favoritfyllning.

    Runebergsmuffins

    Detta recept delades av Optima Telma och fanns ursprungligen som ett upplägg till appen Widgit Go. Nu finns receptet även som ett dokument.

    Våffelrecept

    Ett våffelrecept i form av en tankekarta.
    Vardag

    Tallriksunderlag


     View only 'Topic 3'
    • Kommunikationskartor

     I skolan har jag

     Samtalskarta om att ha mens  

     Turtagning

     Vem är jag

     Symbolstöd för att komma igång med att presentera sig själv och berätta om sig själv.

     Solfjädrar

     Dagissolfjäder

     Dagissolfjäder, vänd

     I Widgit Online finns det mallar för kommunikationsknippor i "solfjäderform". De hittas då man väljer att skapa ett rutnät och väljer mallar för kommunikation.

     Underlag för dagisknippet finns nu i solfjäderform (i båda varianterna) och det är lätt att ta bort eller lägga till ord.

     Obs! Bilderna visar inte innehållet i dagissolfjädrarna. Bilden till vänster visar hur solfjäderna ser ut om man väljer den s.k. vända modellen.


      View only 'Topic 4'
     • Bingo

      I Widgit Online finns en färdig mall med vilken det är lätt att skapa olika bingospel. Mallen är gjord så att man genom att på sid 2 skriva in 15 ord så skapas det automatiskt 10 bingokort.

      Om du vill att det skall gå att täcka över brickorna med matchande bilder skriver du ut fyra kopior av den sida som innehåller korten (sid 2 i mallen). Här finns även extra bilagor; julbingo små bilder utan text och julbingo små bilder med text. De innehåller bilderna i mindre format.

      Julbingo (utan text)  små bilder utan text   Julbingo (med text)
       små bilder med text      Knep och knåp

                


      En ska bort  

      I övningen ”En skall bort” gäller det att på varje rad hitta den symbol som avviker från de andra. Varje sida innehåller ord från en egen kategori och övningen kan också användas för att träna in symboler för ord.

      Para ihop ord och bild

      Para ihop ord och bild, stora bokstäver

      I denna övning gäller det att para ihop ett skrivet ord med rätt symbol.

      Orden i övningen kombinera ord med symbol är tagna ur appen Kors och tvärs (lätta korsord 1-15) och kan användas som komplement till appen.

      Kommunikationskartor för lekar


      Beskriv känslor 

      Fundera tillsammans vilka känslor de olika symbolerna på första sidan (olika känslor) återspeglar. Uppmuntra en i gången att med egen mimik och kropp försöka visa olika känslor. Be övriga gissa vilken känsla som återges. Pekprata under lekens gång och turas om att återge känslorna.
      Med hjälp av diskussionskartan (Var i kroppen känns det?) kan ni samtala om olika känslor, tex. glad, var känns det i din kropp när du är glad? Vad kan ha hänt så att du känner dig glad. Vad vill du göra när du känner dig glad?

      Blåsa såpbubblor

      Med detta enkla bildstöd kan ni blåsa såpbubblor tillsammans, inne eller ute, parvis eller i större grupp. Pekprata om vems tur det är att blåsa samt ”mera” bubblor. Barnen tycker också ofta om att spräcka bubblorna. Ni kan själva hitta på något ord för detta istället för spräcka t.ex. ”poks”. Printa gärna ut bilden i en liten fickversion så är den lätt att ha med i parken.

      Fruktsallad 

      Leken går till så här:
      Deltagarna sätter sig på stolar i en ring. En deltagare är ledare och ställer sig i mitten av ringen. Barnen delas in i grupper enligt olika frukter, till exempel bananer, päron, äpplen och apelsiner. När leken börjar och alla sitter på en plats ropar ledaren: "Alla bananer byter plats". Då ska alla bananer byta plats samtidigt som ledaren ska försöka sätta sig på en stol. När ledaren ropar "Fruktsallad" ska alla byta plats. Om ledaren hittar en ledig stol får den som blir utan plats vara ledare till näst.

      Leken går även att lekas stående i ring, det kan då vara svårare att hålla reda på vilka platser som är lediga.

      Färgleken

      Leken går till så här:

      Barnen ställer sig bredvid varandra på en rad, ungefär 10 meter bort från färgledaren. Färgledaren står med ryggen mot de andra barnen, för att inte kunna se vad de har för färger på sig. Målet är att ta sig fram till färgledaren före de andra barnen. Färgledaren ropar en färg och antal steg. Alla barn som har något klädesplagg i den färgen som ledaren ropat, får ta steg framåt. Färgledaren kan t.ex. ropa: "Alla som har något rött på sig får ta två steg framåt!". Den som först rör i ledaren  får vara ledare nästa omgång. I en svårare version kan man ta med olika sorters steg, t.ex. myrsteg, bamstesteg, hopp. 

      Leken kan lekas som enkel version genom att man bara tar sig framåt med vanliga steg.

      Följa John

      Leken kan förslagsvis gå till så här: Kom överens om vem i gruppen som börjar vara John / ledare. De övriga deltagarna står bakom hen i ett led. John rör på sig enligt egen fantasi och de övriga deltagarna försöker göra exakt likadant. Efter en stund byts John / ledaren till exempel genom att följande i raden blir John. Den som just varit går längst bak i ledet. Deltagarna får använda sin fantasi, röra på sig och alla som vill och kan se bildstödet kan delta i leken.

      Gömma nyckel

      Kom överens om vem som gömmer nyckeln. De övriga deltagarna går i ett annat rum och återvänder då ”gömmaren” ger en signal. ”Gömmaren” instruerar om nyckeln är gömd på fisk, fjäril eller fågelnivå (nära golvet, ögonhöjd eller högre upp). Dessutom informerar hen om det är varmt (nära nyckelgömman) eller kallt (långt ifrån).  Kom överens om vem som är nästa ”gömmare”, tex den som hittade nyckeln. Under lekens gång pekpratar deltagarna på lekkartan så har även de som har svårare att uttrycka sig chans att vara delaktiga.

      Hemlig påse, ute

      Leken går ut på att man i en påse lägger lappar med uppmaningar till barnen. Här är några förslag på uppmaningar och de finns som kort att klippa ut. Hämta...
      • något grönt, • en lång pinne, • en liten sten, • något vackert, • ett tallbarr, • en grankotte
      • något mjukt

      Om i vill kan ni fortsätta med att leka Kims lek med föremålen: Plocka bort ett av föremålen medan barnen blundar. Sedan får de gissa vad som saknas!

      Klädpromenad

      Gå ut på promenad till en plats där det rör sig många människor och förklara för barnen att ni nu ska gå på spaning efter olika klädesplagg.

      Det hela går ut på att ni väljer var sitt klädesplagg som ni ”samlar på”. Det kan vara allt mellan mjuka mössor, randiga jackor och blåa byxor. När någon av er har hittat tre klädesplagg väljer ni ett nytt plagg att samla på.

      Ni kan titta både på människor omkring er och i skyltfönster.

      Kom hem alla mina barn

      Leken går till så här:

      Alla barn står bredvid varandra på en linje i ändan av salen eller parken. Ledaren står i andra ändan och ropar: "Kom hem alla mina barn!". Barnen svarar: "Hur då?" Ledaren bestämmer på vilket sätt barnen ska ta sig över till andra sidan, det kan vara t.ex. hoppande som grodor, baklänges, som apor
      eller hoppande på ett ben.

      Leken kan lekas inomhus eller utomhus. Använd bildstödet för att visa hur barnen ska ta sig till andra ändan. Peka på kartan och visa rörelsen. Börja med att gå igenom  de olika symbolerna med barnen och diskutera hur man t.ex. går som en pingvin eller som en hund. Du kan även låta barnen prova på att vara ledare.

      Kungen befaller 

      En kommunikationskarta för leken Kungen befaller. Vid behov byter man ut befallningar så att exempelvis aktuella aktiviteter ingår.


      Lika och olika djur

      Kartorna innehåller drygt 50 djur och det gäller att lära sig göra jämförelser. Titta på bilderna tillsammans och låt barnen berätta vilka djur de ser på bilderna. Lek sedan en lek med dem genom att ni turvis väljer två djur och berättar för varandra vilka skillnader och likheter de har. Du kan t.ex. börja och säga: ”Jag väljer igelkotten och elefanten. De är lika för att båda har fyra ben. De är olika för att elefanten är stor och igelkotten liten.” Sedan får barnen turvis välja och berätta.

      Pomperipossa

      Leken går till så här:

      Bestäm vem som ska vara häxan Pomperipossa. Häxan behöver en filt och en käpp.  Alla andra barn går runt i rummet och låtsas plocka blommor. Pomperipossa kommer in efter en stund och bankar i golvet med sin käpp. Alla barn blir då förstelnade, kryper ner på knä och blundar. Häxan trollar bort någon genom att lägga filten över ett eller flera av barnen. Då häxan igen bankar med sin käpp bryts förstelningen och alla barn, förutom de under filten, får stiga upp. Tillsammans får barnen sedan försöka fundera ut vem som är borttrollad och ligger under filten.

      Spela musik och låta barnen dansa medan de väntar på Pomperipossa. Om du inte har en käpp kan Pomperipossa klappa i händerna.

      Gissa vem som är borta genom att använda bilderna.

      Pomperipossa går bäst att leka inomhus.

      R-ljudet 1.0

      R-ljudet 2.0

      R-ljudet 3.0

      R-ljudet kan lekas fram på olika sätt. Minns att ni leker med och övar på bokstavens ljud och inte bokstavens namn. R-ljudet uttalas ”rr” och inte ”ärr” och j-ljudet ”jj” - inte ”jii”. Under lekens gång är det värdefullt att du uttalar orden tydligt och särskilt betonar r-ljudet, så att barnet får många möjligheter att lyssna på det.

      I R-kartan 1.0 ingår bilder av en humla och en mygga. Det handlar om hur humlan och myggan låter. Samtidigt som man berättar att ”Humlan säger rrrrr” så kan man föra pekfingret i långa cirklande rörelser i likhet med hur humlan flyger. ”Myggan säger jjjjj” - samtidigt som du snabbt cirklar runt med pekfingret. Gör rörelsen många gånger tillsammans medan du ljudar.

      När barnet med lätthet kan använda r-ljudet kan ni gå vidare till R-jakten 2.0. Nu har humlan och myggan fått sällskap av en mus och en fisk. Vi kommer överens om att musen låter ”iii” och fisken ”ooo”.

      Peka först på myggan och sedan på fisken och säg samtidigt ”j..(paus)..o”. Sedan är det barnets tur att göra lika. För fingret snabbare från den ena bilden till nästa och säg ljuden med kortare paus. Till sist är det så snabb övergång från mus till fisk att det blir ett ”jo”.

      När barnet med lätthet kan säga ro, jo, ri och ji kan ni fortsätta med leken R-jakten 3.0. i kartorna som hör till ”R-jakten, 3.0” ingår ord med begynnelsebokstäverna r och j.

      Börja leka genom att titta på och benämna bilderna. Uttala begynnelsebokstaven tydligt. Peka sedan på en bild i taget och låt barnet berätta vad bilden föreställer. Om det är knepigt för barnet att uttala r-ljudet i orden på ett riktigt sätt kan ni ta upp bilden på humlan och ”flyga runt” med den mellan varven.

      Spegeln

      Leken går till så här: 

      Barnen ställer sig bredvid varandra på en rad. Ett barn är spegel och ställer sig med ryggen mot de andra, ungefär 10 meter framför. De andra barnen ska försöka smyga sig närmare spegeln. Genast då spegeln vänder sig om så ska barnen stå blickstilla. Den som rör på sig och blir träffad av spegelns blick måste gå tillbaka till starten. Den som först lyckas komma fram till spegeln får vara spegel nästa omgång. För att göra leken lite svårare kan spegeln bestämma hur de andra barnen ska gå framåt, det kan vara med myrsteg (mycket små steg), med vanliga steg eller med bamsesteg (stora steg).

      När du använder bildstödet för spegelleken kan du börja med att gå igenom de olika symbolerna med barnen. Bilderna fungerar sedan som förtydligande till lekens regler. Använd dem för att visa när barnen ska stanna eller när de är tvungna att gå tillbaka. Med bilderna kan du även förklara de olika sätten barnen kan ta sig framåt. Du kan både använda bilderna och visa med händerna eller kroppen att t.ex. myrsteg är pyttesmå steg medan bamsesteg är mycket stora steg. Du kan också hitta på andra sätt att ta sig framåt!

      Under örnens vingar

      Leken går till så här:

      Barnen ställer sig bredvid varandra på en rad, dra en linje en bit bort från barnen. Ett av barnen väljs till örn och ställer sig mitt emellan barnen och linjen på andra sidan.

      Örnen ropar sedan: "Under örnens vingar kom!" och barnen svarar: "Vilken färg?"

      Örnen svarar genom att ropa en färg. Alla de barn som har färgen på sina kläder får gå över till andra sidan. De övriga barnen ska försöka ta sig till andra sidan utan att bli fasttagna av örnen. Alla som blir fasttagna blir också örnar och hjälper örnen att fånga de andra under nästa omgång. När alla blivit tagna väljer man en ny örn.      Var finns väl detta?

      Bildkartan har 8 miljöer och 32 föremål. Det gäller att kunna placera föremålen i rätt miljö. T.ex. peka på ”väckarklocka” och att den hör till sovrummet medan snorkel hör till stranden.


      Kommunikationskartor för spel

      Lilla fruktträdgården

      Denna karta kan du använda till spelet Lilla fruktträdgården.

      Little Memo göm med burk   (Kims lek)

      Little Memo göm med duk (Kims lek)

      De här kommunikationskartorna kan du använda med ett minnesspel. Antingen gömmer du figurer med hjälp av en burk eller duk. Alla tittar noga på figurerna. Deltagarna blundar medan du gömmer en figur under en burk eller under en duk. Det gäller för deltagarna att komma på vilken figur som gömts. Uppgiften att gömma figur kan turvis bytas bland deltagarna.
      Tips: Du kan söka egna figurer (i stället för de djur som finns med till spelet), använda ett litet tygstycke att gömma figurerna med och göra ett eget symbolstöd till det här spelet. 


      Meta fisk

      Denna karta kan du använda till ett färdigt metespel eller till andra spel med samma tema.

      Vem där?


       View only 'Topic 5'

      • Finlands presidenter

       Historia, Ståhlberg, Relander, Svinhufvud, Kallio, Ryti, Mannerheim, Paasikivi, Kekkonen, Koivisto, Ahtisaari, Halonen, Niinistö

       Finlands jubileumsår till ära presenterade Folkhälsan ett material om våra presidenter. I materialet ingår en kort historisk blick på hur Finland blev en republik. Det ingår även en kort redovisning över hur presidentval har genomförts i olika tider.

       Observera att materialet är indelat i många filer.


       Flaggdagar i Finland 

       Har det hänt att du funderat på varför flaggan är uppe? I upplägget "Flaggdagar i Finland" går det att läsa om Finlands flagga, flaggningsregler samt om våra officiella och vedertagna flaggdagar. Även flaggdagarna på Åland är medräknade.

       I den senast uppdaterade versionen har nya symboler använts. Likaså är barnkonventionsdagen nu med eftersom den år 2018 hör till våra flaggdagar

       Om att rösta

       I vårt land ordnas presidentval, riksdagsval och kommunalval. Även folkomröstningar kan ordnas. Dokumentet ”Om att rösta” beskriver hur det går till då jag avger min röst.

       Yrken

       "Yrken" tar upp vad olika personer gör. Filen inne håller 14 sidor och yrkena är; frisör, kock, städare, brevbärare, polis, butiksbiträde, brandman, läkare, lärare, pilot, präst, servitör, rektor och tandläkare.        View only 'Topic 6'


       • Corona 

        Corona, rutnät

        Coronatest

        Coronatest, rutnät

        Ett dokument och en diskussionskarta om Coronaviruset. I materialet nämns de vanligaste symptomen samt hur vi kan agera för att minska spridningen av viruset. Coronatest beskriver i korthet hur ett test görs.


        Jag har ett sår 

        Jag har feber

        Jag har snuva 

        En och annan av oss drabbas i dessa tider av snuva eller feber. Det är också lätt hänt att man får ett sår.
        Bildkartorna beskriver med symboler och text hur det är rätt att agera då näsan rinner, man har feber eller har fått ett sår. Dessa bildkartor är de första i serien "Sociala berättelser". Vi hoppas kunna presentera fler inom kort.


         View only 'Topic 7'
        • Kombinera ord

         Kombinera ord

         Kombinera ord är 14 sidor och innehåller följande ordpar; ägg-hona, gaffel-kniv, hår-kam, bil-trafikljus, hammare-spik, dörr-nyckel, hink-spade, sko-fot, tandborste-tänder, fjäril-larv, regn-paraply, sopborste-sopskyffel, hand-vante och kastrull-spis.


         Meningsbyggnad: 

         Meningar 2 ord

         Meningar 3 ord   

         Meningar 4 ord

         Meningar  5 ord (presens)

         Meningar 5 ord (imperfekt)

         Tokiga frågor

         Tokiga meningar

         Symbolkort för meningsbyggnad med 2, 3 , 4 och 5 ord. Du kan arbeta med symbolkorten på till exempel följande sätt för att öva meningsbyggnad och bli bekant med symbolerna:

         Printa ut den sida du vill jobba med.
         Klipp ut meningarna på pappret som de är.
         Klipp ut alla symbolkort och bygg egna tokmeningar.
         Printa ut dubbelt och spela memory.
         Säg vilken mening eleven skall bygga med symbolerna.

         Motsatsord:

         Avsluta meningen

         Avsluta meningen består av meningar med ett givet svar. Även om meningarna har ett givet svar finns det olika sätt att svara på frågorna. Då kan materialet användas som diskussionsunderlag till språkträning kring meningar och ordens betydelse.


         Motsatsord 1

         Motsatsord 2 

         Motsatsord 3

         Motsatsord 4

         Motsatsord 5

         Motsatsord 1 är 14 sidor och innehåller motsatserna; tråkig-rolig, sjuk-frisk, liten-stor, äcklig-god, ledsen-glad och bra-dålig.

         Motsatsord 2 är 14 sidor och innehåller motsatserna; fattig-rik, hungrig-mätt, ren-smutsig, trött-pigg, tjock-smal, låg-hög och svår-enkel.

         Motsatsord 3 är 14 sidor och innehåller motsatserna; vit-svart, vid-trång, hård-mjuk, djup-grund, kall-varm, full-tom och bakom-framför.

         Motsatsord 4 är 14 sidor och innehåller motsatserna; gråta-skratta, på-under, öppen-stängd, lit-mycket, utanför-innanför, lätt-tung och långsam-snabb.

         Motsatsord 5 är 14 sidor och innehåller motsatserna; uppe-nere, rak-krokig, först-sist, börja-sluta, före-efter, sälja-köpa och ge-ta.


         Ordpar

         Ordpar

         Ordpar innehåller 12 sidor och går ut på att välja vilka ord som passar ihop. Ordparen är; hus-tält, stekpanna-kastrull, ambulans-skåpbil, pingvin-kråka, lingon-blåbär, tiger-lejon, cykel-moped, mask-larv, fåtölj-stol, te-kaffe, peppar-salt och spagetti-makaroner.

         Ordpar 2

         Ordpar 2 innehåller 12 sidor och går ut på att välja vilka ord som passar ihop. Ordparen är; bok-tidning, mugg-glas, TV-dator, golv-tak, ko-häst, skjorta-tröja, glasögon-kikare, simbassäng-badkar, hammare-såg, kniv-gaffel, mus-råtta och lampa-stearinljus.

         Ordsök

         Höst - små bokstäver  Vinter - små bokstäver  
         Höst - stora bokstäver  Vinter - stora bokstäver  
         Jul 1 - små bokstäver  Vår - små bokstäver  
         Jul 1 - stora bokstäver  Vår - stora bokstäver  
         Jul 2 - små bokstäver  Vår 2 - små bokstäver  
         Jul 2 - stora bokstäver  Vår 2 - stora bokstäver  
         Påsk - små bokstäver    
         Påsk - stora bokstäver    
         Påsk 2 - små bokstäver    
         Påsk 2 - stora bokstäver             Sagor och språklekar

         De tre bockarna Bruse

         Berätta/ läs sagan om De tre bockarna Bruse. Det finns tre alternativ att välja mellan. Jag kan antingen från början till slut fundera utgående från det jag minns att på riktigt hände i sagan. Men vill jag, så kan jag även skoja till det.

         Väljer jag att ”De tre bockarna Bruse ville gå till ängen för att titta på TV.” går det ju att fundera på vilket tv program det kunde vara. Jag kan låta fantasin skena iväg och sedan vid lämpligt läge återknytas till sagan genom det ”rätta” alternativet. 

         Sagan om Rödluvan och vargen

         Berätta/ läs sagan om Rödluvan och vargen. Det går att välja fel alternativ för att få mera att diskutera ikring eller för att uppmuntra till skoj.

         Sagan, i denna form, skapades i ett projekt på DART, PRAGMA, http://www.dart-gbg.org/fou/genomford_fou/pragma.

         Under Tips & Material på DARTS hemsida (http://www.dart-gbg.org/) finns mera material som gjordes i samband med projektet.

         Sammansatta ord

         Sammansatta ord 1

         Sammansatta ord 2

         Sammansatta ord 3

         Sammansatta ord 4 - yrken

         Sammansatta ord 1 innehåller 7 sidor och orden; tandläkare, bokhylla, fågelbo, snögubbe, ylletröja, busschaufför och polisbil.

         Sammansatta ord 2 innehåller 7 sidor och orden; ringklocka, brandman, spelkort, ostsmörgås, gräsmatta, sjukskötare, köttbullar.

         Sammansatta ord 3 innehåller 10 sidor och orden; segelfartyg, solstrålar, hundvalp, gummistövlar, tandborste, makaronilåda, skidbacke, nyckelpiga, glasspinne och toalettpapper.

         Utseendet på dessa är i stort samma som motsvarande upplägg i appen Widgit Go. 

         Sammansatta ord 1-3 

         Sammansatta ord - yrken

         Sammansatta ord 1-3 och Sammansatt ord-yrken innehåller samma ord som i dokumenten ovanför. Dessa är gjorda enligt mallen "sammansatta ord - symbol och text" som finns bland mallar för "Skriva och stava"

         Språklig medvetenhet 

              

         Meningsrim

         Materialet bygger på språkleken Meningsrim som hittas i Folkhälsans förnyade lekdatabas (folkhalsan.fi/lek). Det finns tre alternativ för hur en mening kunde sluta, ett alternativ rimmar.

         Ord som rimmar

         Det gäller att dra streck mellan de ord som rimmar. Övningen innehåller följande ord:

         Lok-bok, vit-bit, katt-hatt, sol-stol, gran-kran, hand-sand, röd-bröd, ko-bo, mat-fat, låda-båda, kanna-panna, sil-bil, tåg-såg och hus-mus.

         Ord som rimmar, 2

         Det gäller att dra streck mellan de ord som rimmar. Övningen innehåller följande ord:

         Ris-gris, sill-dill, lök-kök, lax-sax, soppa-loppa, fyra-myra, bur-ur, docka-socka, land-tand, troll-boll, nål-hål, råtta-åtta, sko-ro och dal-hal.

         Ord som rimmar, 3

         Det gäller att dra streck mellan de ord som rimmar. Övningen innehåller följande ord:

         Säl-häl, krokodil-pil, cykel-nyckel, väst-häst, tår-får, kravatt-skatt, sten, ben, tomat-lat, elefant-diamant, rund-hund, gunga-sjunga, ägg-skägg, rötter-nötter och rik-spik.

         Ord som rimmar, 4

         Det gäller att dra streck mellan de ord som rimmar. Övningen innehåller följande ord:

         Mönster-fönster, raket-staket, jord-bord, skål-tvål, platt-katt, bred-sked, hörn-björn, baka-haka, flagga-vagga, vas-glas, sticka-dricka, gubbe-stubbe, ropa-skopa och diska-viska

         Rimövning

         En fil som tar upp ord som rimmar. Orden till vilka man skall hitta ett rimpar är; katt, får, mus, gris, gås, ko, häst och råtta. Orden att välja mellan är,  hus, hatt, spis, hår, lås, mat, tält, larv, äta, ro, klotta, mus, sova, spotta, stall och präst.

         Detta är pappersversionen till Widgit Go upplägget ”Rimövning”.


         Synonymer

         Synonymer

         Synonymer är en övning i vilken det gäller att hitta olika symboler för samma ord. Övningen tar upp följande ord; fågel, hund, katt, fisk, buss, tåg, bil, bröd saft, vatten, mat, hjälpa, läsa, skriva, räkna, byxor, skor, jacka, smycken och byxor.          View only 'Topic 8'
         • View only 'Topic 9'
         • TILLÄGGSMATERIAL TILL APPAR

          Kors och tvärs (iOS och Android)

          Kors & Tvärs är en app som syftar till att träna stavning och ordkunskap i korsordsform. Appen innehåller fyra olika programdelar i korsordsstil, var och en i tre olika svårighetsgrader. Det finns 270 korsord att träna på i varje spelform.

          När du skriver så får du höra bokstavsljudet för den bokstav du tryckt på. Appen skiljer på långa och korta vokaler. När du har stavat hela ordet får du höra ordet läsas upp.

          Till korsordsapplikationen Kors och tvärs har vi gjort s.k. kringmaterial. Materialet består av orden som ingår i korsorden. De kan användas som skrivstöd, dvs som modell då man löser korsorden. ”Ordlistorna” finns som listor i två kolumner. Båda varianterna finns med orden skrivna med gemener och med versaler.

          Ordlistorna i blandad form betyder att alla ord som ingår i en grupp av korsord finns uppräknade efter varandra. Ordlistorna med orden ordnade korsordsvis visar alla ord i ett aktuellt korsord.

          Utöver detta finns även de korsordsvisa ordlistorna så att den första bokstaven saknas.

          I detta skede finns materialet för korsord på den lätta nivån.

          Lättnivå:

          Korsord 1-15: 

          Kors och tvärs 1-15, korsordsvis, små bokstäver
          Kors och tvärs 1-15, korsordsvis, stora bokstäver
          Kors och tvärs 1-15, korsordsvis, första bokstaven fattas, små bokstäver
          Kors och tvärs 1-15, korsordsvis, första bokstaven fattas, stora bokstäver
          Kors och tvärs 1-15, blandad ordning, små bokstäver
          Kors och tvärs 1-15, blandad ordning, stora bokstäver

          Korsord 16-30

          Kors och tvärs 16-30, korsordsvis, små bokstäver
          Kors och tvärs 16-30, korsordsvis, stora bokstäver
          Kors och tvärs 16-30, korsordsvis, första bokstaven fattas, små bokstäver

          Kors och tvärs 16-30, korsordsvis, första bokstaven fattas, stora bokstäver
          Kors och tvärs 16-30, blandad ordning, små bokstäver
          Kors och tvärs 16-30, blandad ordning, stora bokstäver

          Korsord 31-45 

          Kors och tvärs 31-45, korsordsvis, små bokstäver
          Kors och tvärs 31-45, korsordsvis, stora bokstäver
          Kors och tvärs 31-45, korsordsvis, första bokstaven fattas, små bokstäver
          Kors och tvärs 31-45, korsordsvis, första bokstaven fattas, stora bokstäver
          Kors och tvärs 31-45, blandad ordning, små bokstäver
          Kors och tvärs 31-45, blandad ordning, stora bokstäver

          Korsord 46-60

          Kors och tvärs 46-60, korsordsvis, små bokstäver
          Kors och tvärs 46-60, korsordsvis, stora bokstäver
          Kors och tvärs 46-60, korsordsvis, första bokstaven fattas, små bokstäver
          Kors och tvärs 46-60, korsordsvis, första bokstaven fattas, stora bokstäver
          Kors och tvärs 46-60, blandad ordning, små bokstäver
          Kors och tvärs 46-60, blandad ordning, stora bokstäver

          Korsord 61-75      

          Kors och tvärs 61-75, korsordsvis, små bokstäver
          Kors och tvärs 61-75, korsordsvis, stora bokstäver
          Kors och tvärs 61-75, korsordsvis, första bokstaven fattas, små bokstäver
          Kors och tvärs 61-75, korsordsvis, första bokstaven fattas, stora bokstäver
          Kors och tvärs 61-75, blandad ordning, små bokstäver
          Kors och tvärs 61-75, blandad ordning, stora bokstäver

          Korsord 76-90

          Kors och tvärs 76-90, korsordsvis, små bokstäver
          Kors och tvärs 76-90, korsordsvis, stora bokstäver
          Kors och tvärs 76-90, korsordsvis, första bokstaven fattas, små bokstäver
          Kors och tvärs 76-90, korsordsvis, första bokstaven fattas, stora bokstäver
          Kors och tvärs 76-90, blandad ordning, små bokstäver
          Kors och tvärs 76-90, blandad ordning, stora bokstäver

           
           

           View only 'Topic 10'
          •  Högtider och specialdagar

           Påsk

           Påsk (utan ord och symboler som direkt hör till religion)

           Måla påskägg

           Vappen

           (Symbolerna för plockmat, mjöd och struvor är ARASAAC-symboler: Sergio Palao CATEDU (http://catedu.es/arasaac) publicerade under Creative Commons licensen.

           Midsommar, a

           Midsommar, b

           Kräftskiva

           Villaavslutning / Venezianskafton

           På höstlovet

           Halloween

           Advent

           På jullovet

           Födelsedagskalas 

           Veckoslut

           Temadagar

           4.1 Punktskriftens dag

           Den 4.1 är det Punktskriftens dag. 2019 beslutade FN:s generalförsamling att dagen är FN:s officiella punkskriftsdag. Punktskriften utvecklades av Louis Braille men det var först efter hans död 1852 som punktskriften blev accepterad.

           15.1 Tulpanens dag

           I januari firar vi Tulpanens dag. Här får du tips så att du kan njuta längre av din tulpanbukett.

           21.1 Kramens dag 

           Forskning har visat att kramar är som hälsopiller. Den 21.1 är det Kramens dag. I dokumentet framkommer också att alla inte vill kramas och att det skall respekteras även då vi firar kramens dag.

           5.2 Runebergsdagen

           Dokumentet Runebergsdagen berättar om vår nationalskald Johan Ludvig Runeberg. I dokumentet framkommer hans intresse för friluftsliv och jakt. Även lördagssällskapet tas upp.

           Runebergsdagen 2

           I dokumentet Fredrika Runeberg framkommer det att hon var vår första kvinnliga tidningsredaktör som kunde svenska, tyska, franska och engelska. Hon gjorde viktiga insatser för samhället och strävade till att höja kvinnornas bildningsnivå.  Hennes arbete har ofta fallit i Johan Ludvig Runebergs skugga.

           6.2 Samernas nationaldag

           Samer är ursprungsbefolkningen i Sameland, ett område i norra Finland, Sverige och Norge samt på Kolahalvön i Ryssland. Samerna har en egen nationaldag och den firas den 6. Februari.

           12.2 Teckenspråkets dag

           Teckenspråkets dag instiftades för att hylla våra nationella teckenspråk, det finska och det finlandssvenska teckenspråket. Teckenspråksdagen firas årligen den 12 februari.

           13.2 Tandborstbytardagen

           4-6 gånger per år skall vi byta tandborste. 13.2, dagen före vändagen är det den officiella tandborstbytardagen. Nu finns ett kort dokument om dagen.

           14.2 Vändagen, vänskap är att

           En diskussionskarta som ger förslag på vad vänskap kan vara.

           28.2 Kalevaladagen

           Kalevaladagen, eller den finska kulturens dag firas den 28 februari. Dagen är en officiell flaggdag.

           8.3 Internationella kvinnodagen

           Kvinnodagen uppmärksammar vikten av jämlikhet. Dokumentet tar bl.a. upp hur Finland var bland de första länderna där kvinnorna fick rösträtt.

           19.3 Minna Canth-dagen     

           Minna Canth-dagen firas som jämlikhetens dag. Minna Canth var en författare som skrev ur arbetarnas, kvinnornas, de fattigas och de förtrycktas perspektiv. 

           21.3 Rocka sockorna -pdf

           21.3 Rocka sockorna, rutnät

           Genom att ta på dig omaka strumpor hyllar du olikheter och slår ett slag för alla människors lika värde och rättigheter.
           I samarbete med Svenska Downföreningen och Symbolbruket kan Språk och samspel presentera ett symbolstöd till sången Rocka sockorna. Materialet är framtaget av Symbolbruket.

           25.3 Våffelrecept (Våffeldagen

           Ett våffelrecept i form av en tankekarta.

           9.4 Mikael Agricoladagen

           Mikael Agricoladagen firas som det finska skriftspråkets dag.

           27.4 Nationella veterandagen

           Den nationella veterandagen firas den 27.4. Dagen firas för att minnas och hedra krigsveteranerna.

           1.5 Valborg – Det finländska arbetetsdag

           Valborg är det finländska arbetetsdag men också vårens fest.

           9.5 Europadagen

           Den 9.5 firas Europadagen, för att uppmärksamma freden och gemenskapen i Europa.

           2:a söndagen i maj Morsdagen

           Den andra söndagen i maj firar vi morsdag.

           12.5 Snellmansdagen

           Snellmansdagen, eller finskhetens dag, firas den 12.5. Snellman hörde till dem som lyfte fram det finska språket.

           3:e söndagen i maj – De stupades dag

           Vi hedrar och minns de som stupade i krigen 1939–1945

           28.5 Den internationella dagen för lätt språk (pdf)

           28.5 Den internationella dagen för lätt språk

           Den internationella dagen för lätt språk firas för andra gången den 28 maj. Här finns tips på hur du kan skriva på lätt språk.

           4 juni – försvarets fanfest

           Finska armén fanfest är en festdag för det finländska försvaret.

           Lördag 20-26.6 Midsommardagen - Finlands flaggas dag

           Midsommardagen, eller Finlands flaggas dag infaller på lördagen mellan den 20 och 26 juni.

           6.7 Eino Leino-dagen, diktens- och sommarensdag

           Den 6 juli firas diktens och sommarens dag. Det är diktaren Eino Leinos födelsedag och även en flaggdag.

           23.9 Internationella teckenspråksdagen

           1.10 Relexdagen

           Den första oktober är det reflexdagen. Reflexen är en livförsäkring. I mörkret syns vi bättre om vi använder en reflex.

           10.10 Aleksis Kividagen – den finska litteraturens dag

           Den 10.10 flaggar vi för att fira Aleksis Kividagen, den finska litteraturens dag. Aleksis Kivi kallas den finska litteraturens fader.

           11.10 Internationella flickdagen

           I december 2011 stiftades den internationella flickdagen som en av FN:s internationella daga. Dagen firas den 11.10 för att uppmärksamma flickors rättigheter och situation i världen.

           15.10 Den vita käppens dag

           Den 15.10 är det den vita käppens dag. Vita käppens dag firas årligen för att uppmärksamma betydelsen av en fungerande stads- och trafikplanering ur synskadades synvinkel.

           24.10 FN-dagen

           FN grundades 1948, efter andra världskriget och strävan är att trygga de mänskliga rättigheterna.

           6.11 Svenska dagen

           Svenska dagen firas för att bevara det svenska kulturarvet.

           2.a söndagen i november - Farsdag

           Den andra söndagen i november firar vi farsdag.

           20.11 Barnkonventionens dag

           I år har det gått 30 år sedan FN:s konvention om barnets rättigheter antogs. I år har det gått 30 år sedan FN:s konvention om barnets rättigheter antogs.

           I materialet står det kort om de viktigaste artiklarna.

           6.12 Självständighetsdagen

           Finland blev självständigt år n1917 och försvarade sin självständighet i krigen 1939–1945.

           8.12 Sibeliusdagen – den finska musikens dag

           Jean Sibelius är Finlands mest kända kompositör och hans födelsedag firas som den finska musikens dag.           Årstider

           Vår (temakarta)
            
           Vårbingo

           Sommar (temakarta)

           Höst (temakarta)

           Vinter (temakarta)            View only 'Topic 11'
           • De olika temahelheterna hittar du på Lärums hemsida, www.larum.fi.

            Till några delar finns material med symbolstöd. Detta material har tagits fram i ett samarbete mellan Folkhälsan och Lärum.

            Texten är av Maria Sjöblom och Johanna Pipping-Arrakoski medan Carina Frondén fungerat som redaktör.

            Texten med symbolstöd har samma namn som kapitlen skilt. Korta kapitel har slagits ihop, vilket framkommer i filnamnet.

            Beslutet om vilka delar som skall symbol-sättas görs av Lärum.


            JAG SOM MÄNNISKA
            Hälsa Din Hälsa
                Ångest
            Den viktiga maten
            Matens väg genom kroppen
            Hygien
            Sömn och Motion 
            När du blir sjuk
            Kroppen Kroppen
            Skelettet
            Musklerna
            Nerverna
            Hjärnan
            Lungorna
            Hjärtat
            Sinnen   Mina sinnen
                Synsinnet
                Hörselsinnet
                Luktsinnet
                Smaksinnet
                Känselsinnet
            Känslor Känslor och Positiva och negativa känslor
            Styr ditt beteende
            Identitet
            Människans livscykel
            Människans livscykel
            Förökning
            Människans förökning
            Puberteten
                 Könsorgan
                 Fostrets utveckling

            TRYGG VARDAG
            Trafiken
            Trafiken
            Trafikmärken
            Cykel
            Cykelsäkerhet
             Mobbning
              Mobbning
                 Arbeta mot mobbning
            Första hjälpen Första hjälpen - Sår
            Blödning
            Stukad fot
            Brännskada
            Brandsäkerhet Brandsäkerhet
            Rädda dig undan en brand
            Att ringa nödcentralen
            Elsäkerhet
            Om en elapparat börjar brinna
            IKT Vad är IKT och Var vänlig
            Var försiktig
            Var kritisk
            Farliga ämnen Farliga ämnen
            Förgiftning
            Rusmedel Rusmedel
            Alkohol
            Tobak
            Narkotika

            NATUREN OMKRING OSS
            Naturen Naturen
            Växtens delar och Frön
            Att samla växter och Artkunskap
            Allemansrätten


             View only 'Topic 12'
            • I den här sektionen delar Optima med sig av material som de skapat.

             Direkt ur Optima TELMAS läroplan går det att plocka delar kring; stärkandet av den yrkesinriktade funktionsförmågan. stärkande av studiefärdigheter, förberedelse för arbetslivet samt fritt valbara (närmast rehabilitering och annat som stöder vuxenliv, vidare studier och välmående).

             Optimas teamledare för TELMA utbildningen tog sig an TELMAs utbildningsgrunder och formade samtalskartor. Vad är TELMA? Vad kan jag studera vid TELMA?
             Samtalskartorna ger studerande en möjlighet till att mera aktivt ta del av upplägget och innehållet av studierna och läraren/assistenten får ett arbetsverktyg vid dessa viktiga diskussionstillfällen.

             Till de olika ”tema kartorna” görs olika ”detalj kartor” för att öka delaktigheten och förståelsen för helheten.

             Diskussionskarta, Telma

             Diskussionskarta, Studiefärdigheter

             Diskussionskarta, Arbetslivsfärdigheter

             Diskussionskarta, Funktionsförmågan

             Diskussionskarta, Valbart


              View only 'Topic 13'