Section

 • Denna modul är senast uppdaterad: 6.5.2020 

  Materialet i denna modul är gjort med programmet SymWriter 2. Programmet använder sig av Widgitsymboler. Har du tillgång till programmet kan du ladda ner och editera detta material.

  Språk och samspel får understöd av Veikkaus och gör ingen vinst på materialet och det får fritt användas och anpassas enligt behov.

  SENASTE NYTT:

  Dokument om följande flaggdagar; Europadagen, Morsdagen och Snellmansdagen finns i kategorin Årstider och högtider och under rubriken Temadagar.

  Feedback, tips och idéer kan skickas till akk (@) folkhalsan.fi  Utvärdera materialsidan

 • Open allClose all

 • View only 'Topic 1'

  Instruktionsfilmer

  I den här sektionen samlas instruktioner, tips, idéer och anant nyttigt kring programmet SymWriter2. Observera att filmerna är i sådant format att de inte fungerar i Internet Explorer.

  Så här laddar du upp ett SymWriter dokument från denna materialbank.

  Så här använder du dig av inramning av ord/symbol då du skrive rmed SymWriter2.


  SymWriter 2, del 1: Att skriva i SymWriter, välja symbol samt växla mellan att visa symboler och dölja dem.

  Demonstrationsfilm om Skrivmiljöer i SymWriter2

  Demonstrationsfilm om talsyntesen i SymWriter2

  • View only 'Topic 2'

   Hushåll och vardag

   Runebergsmuffins

   Detta recept delades av Optima Telma och fanns ursprungligen som ett upplägg till appen Widgit Go. Nu finns receptet även som ett dokument.


   • View only 'Topic 3'

    Lek och lär

    Kommunikationskartor för lekar

    Fruktsalald

    Leken går till så här:

    Deltagarna sätter sig på stolar i en ring. En deltagare är ledare och ställer sig i mitten av ringen. Barnen delas in i grupper enligt olika frukter, till exempel bananer, päron, äpplen och apelsiner. När leken börjar och alla sitter på en plats ropar ledaren: "Alla bananer byter plats". Då ska alla bananer byta plats samtidigt som ledaren ska försöka sätta sig på en stol. När ledaren ropar "Fruktsallad" ska alla byta plats. Om ledaren hittar en ledig stol får den som blir utan plats vara ledare till näst.

    Leken går även att lekas stående i ring, det kan då vara svårare att hålla reda på vilka platser som är lediga.

    Färgleken

    Leken går till så här:

    Barnen ställer sig bredvid varandra på en rad, ungefär 10 meter bort från färgledaren. Färgledaren står med ryggen mot de andra barnen, för att inte kunna se vad de har för färger på sig. Målet är att ta sig fram till färgledaren före de andra barnen. Färgledaren ropar en färg och antal steg. Alla barn som har något klädesplagg i den färgen som ledaren ropat, får ta steg framåt. Färgledaren kan t.ex. ropa: "Alla som har något rött på sig får ta två steg framåt!". Den som först rör i ledaren  får vara ledare nästa omgång. I en svårare version kan man ta med olika sorters steg, t.ex. myrsteg, bamstesteg, hopp. 

    Leken kan lekas som enkel version genom att man bara tar sig framåt med vanliga steg.

    Gissa vem?

    Kom hem alla mina barn

    Leken går till så här:

    Alla barn står bredvid varandra på en linje i ändan av salen eller parken. Ledaren står i andra ändan och ropar: "Kom hem alla mina barn!". Barnen svarar: "Hur då?" Ledaren bestämmer på vilket sätt barnen ska ta sig över till andra sidan, det kan vara t.ex. hoppande som grodor, baklänges, som apor eller hoppande på ett ben.

    Leken kan lekas inomhus eller utomhus. Använd bildstödet för att visa hur barnen ska ta sig till andra ändan. Peka på kartan och visa rörelsen. Börja med att gå igenom de olika symbolerna med barnen och diskutera hur man t.ex. går som en pingvin eller som en hund. Du kan även låta barnen prova på att vara ledare!

    Pomperipossa

    Leken går till så här:

    Bestäm vem som ska vara häxan Pomperipossa. Häxan behöver en filt och en käpp. Alla andra barn går runt i rummet och låtsas plocka blommor. Pomperipossa kommer in efter en stund och bankar i golvet med sin käpp. Alla barn blir då förstelnade, kryper ner på knä och blundar. Häxan trollar bort någon genom att lägga filten över ett eller flera av barnen. Då häxan igen bankar med sin käpp bryts förstelningen och alla barn, förutom de under filten, får stiga upp. Tillsammans får barnen sedan försöka fundera ut vem som är borttrollad och ligger under filten spela musik och låta barnen dansa medan de väntar på Pomperipossa. Om du inte har en käpp kan Pomperipossa klappa i händerna. gissa vem som är borta genom att använda bilderna.

    Pomperipossa går bäst att leka inomhus. Istället för att låtsas plocka blommor kan man även 

    Som tillägg till bildstödet som finns här kan man även ha bilder på alla barn som är med i leken och låta barnen

    Spegeln

    Leken går till så här:

    Barnen ställer sig bredvid varandra på en rad. Ett barn är spegel och ställer sig med ryggen mot de andra, ungefär 10 meter framför. De andra barnen ska försöka smyga sig närmare spegeln. Genast då spegeln vänder sig om så ska barnen stå blickstilla. Den som rör på sig och blir träffad av spegelns blick måste gå tillbaka till starten. Den som först lyckas komma fram till spegeln får vara spegel nästa omgång. För att göra leken lite svårare kan spegeln bestämma hur de andra barnen ska gå framåt, det kan vara med myrsteg (mycket små steg), med vanliga steg eller med bamsesteg (stora steg).

    När du använder bildstödet för spegelleken kan du börja med att gå igenom de olika symbolerna med barnen. Bilderna fungerar sedan som förtydligande till lekens regler. Använd dem för att visa när barnen ska stanna eller när de är tvungna att gå tillbaka. Med bilderna kan du även förklara de olika sätten barnen kan ta sig framåt. Du kan både använda bilderna och visa med händerna eller kroppen att t.ex. myrsteg är pyttesmå steg medan bamsesteg är mycket stora steg. Du kan också hitta på andra sätt att ta sig framåt!

    Under örnens vingar

    Leken går till så här:

    Barnen ställer sig bredvid varandra på en rad, dra en linje en bit bort från barnen. En av barnen väljs till örn och ställer sig mitt emellan barnen och linjen på andra sidan.  Örnen ropar sedan: "Under örnens vingar kom!" och barnen svarar: "Vilken färg?" Örnen svarar genom att ropa en färg. Alla de barn som har färgen på sina kläder får gå över till andra sidan. De övriga barnen ska försöka ta sig till andra sidan utan att bli fasttagna av örnen. Alla som blir fasttagna blir också örnar och hjälper örnen att fånga de andra under nästa omgång. När alla blivit tagna väljer man en ny örn.


    • View only 'Topic 4'

     Samhällskunskap

     Barnkonventionen

     I år har det gått 30 år sedan FN:s konvention om barnets rättigheter antogs. I år har det gått 30 år sedan FN:s konvention om barnets rättigheter antogs.

     I materialet står det kort om de viktigaste artiklarna.


     Finlands presidenter

     Historia, Ståhlberg, Relander, Svinhufvud, Kallio, Ryti, Mannerheim, Paasikivi, Kekkonen, Koivisto, Ahtisaari, Halonen, Niinistö

     Finlands jubileumsår till ära presenterade Folkhälsan ett material om våra presidenter. I materialet ingår en kort historisk blick på hur Finland blev en republik. Det ingår även en kort redovisning över hur presidentval har genomförts i olika tider.

     Observera att materialet är indelat i många filer.


     Flaggdagar i Finland 

     Har det hänt att du funderat på varför flaggan är uppe? I upplägget "Flaggdagar i Finland" går det att läsa om Finlands flagga, flaggningsregler samt om våra officiella och vedertagna flaggdagar. Även flaggdagarna på Åland är medräknade.

     I den senast uppdaterade versionen har nya symboler använts. Likaså är barnkonventionsdagen nu med eftersom den år 2018 hör till våra flaggdagar'

     Om att rösta

     I vårt land ordnas presidentval, riksdagsval och kommunalval. Även folkomröstningar kan ordnas. Dokumentet ”Om att rösta” beskriver hur det går till då jag avger min röst.

     Yrken

     "Yrken" tar upp vad olika personer gör. Filen inne håller 14 sidor och yrkena är; frisör, kock, städare, brevbärare, polis, butiksbiträde, brandman, läkare, lärare, pilot, präst, servitör, rektor och tandläkare.


     • View only 'Topic 5'

      Skrivmiljöer

      I den här sektionen samlas olika skrivmiljöer som fungerar med SymWriter2.

      Spara filerna på din dator. Öppna programmet SymWriter2 och välj att öppna en skrivmiljö. Öppna sedan önskad skrivmiljö.

      För att det skall fungera optimalt gäller det att under fliken "tal" i verktygsfältet välja "Tal på". Det gäller dock att välja "inget tal för bokstav" och se till att varken "tala ord" eller "tala mening" är aktiverat.

      Så här fungerar en skrivmiljö.


      Kombinera ord

      I kombinera ord gäller det att hitta ordpar. Följande ordpar ingår; ägg-hona, gaffel-kniv, hår-kam, bil-trafikljus, hammare-spik, dörr-nyckel, hink-spade, sko-fot, tandborste-tänder, fjäril-larv, regn-paraply, sopborste-sopskyffel, hand-vante och kastrull-spis.


      Motsatsord 1

      Motsatsord 2

      Motsatsord 1 innehåller motsatserna; tråkig-rolig, glad-ledsen, frisk-sjuk, lång-kort, dålig-bra, god-äcklig och liten-stor.

      Motsatsord 2 innehåller motsatserna; fattig-rik, hungrig-mätt, ren-smutsig, trött-pigg, tjock-smal, låg-hög och svår-enkel.

      Ordpar

      Ordpar är en skrivmiljö i vilken det gäller att välja vilka ord som ”passar ihop” som ett par. Ordparen är; hus-tält, stekpanna-kastrull, ambulans-skåpbil, pingvin-kråka, lingon-blåbär, tiger-lejon, cykel-moped, mask-larv, fåtölj-stol, te-kaffe, peppar-salt och spagetti-makaroner.

      Övningen innehåller följande sammansatta ord; tandläkare, bokhylla, fågelbo, snögubbe, ylletröja, busschaufför, polisbil, ringklocka, brandman, spelkort, ostsmörgås, gräsmatta, sjukskötare och köttbullar.

      Sammansatta ord

      Övningen innehåller följande sammansatta ord; tandläkare, bokhylla, fågelbo, snögubbe, ylletröja, busschaufför, polisbil, ringklocka, brandman, spelkort, ostsmörgås, gräsmatta, sjukskötare och köttbullar.

      Yrken

      Vad gör en servitör? I skrivmiljön ”Yrken” går det att på en lätt nivå  bekanta sig med olika yrken. 14 yrken ingår i skrivmiljön.

      Yrkena är; frisör, kock, städare, brevbärare, polis, butiksbiträde, brandman, läkare, lärare, pilot, präst, servitör, rektor och tandläkare.      • View only 'Topic 6'

       Sociala berättelser

       Jag har ett sår

       Jag har feber

       Jag har snuva

       Tvätta händerna


       En och annan av oss drabbas i dessa tider av snuva eller feber. Det är också lätt hänt att man får ett sår eller behöver tvätta händerna.
       Bildkartorna beskriver med symboler och text hur det är rätt att agera då näsan rinner, man har feber eller har fått ett sår. Dessa bildkartor är de första i serien "Sociala berättelser". Vi hoppas kunna presentera fler inom kort.


       • View only 'Topic 7'

        Språklära

        Kombinera ord:

        Kombinera ord

        Kombinera ord är 14 sidor och innehåller följande ordpar; ägg-hona, gaffel-kniv, hår-kam, bil-

        trafikljus, hammare-spik, dörr-nyckel, hink-spade, sko-fot, tandborste-tänder, fjäril-larv, regn-paraply, sopborste-sopskyffel, hand-vante och kastrull-spis.

        Motsatsord

        Motsatsord A

        Motsatsord B

        Motsatsord A är 14 sidor och innehåller motsatserna; tråkig-rolig, sjuk-frisk, liten-stor, äcklig-god, ledsen-glad och bra-dålig.

        Motsatsord B är 14 sidor och innehåller motsatserna; fattig-rik, hungrig-mätt, ren-smutsig, trött-pigg, tjock-smal, låg-hög och svår-enkel.

        Ordpar

        Ordpar

        Ordpar innehåller 12 sidor och går ut på att välja vilka ord som passar ihop. Ordparen är; hus-tält, stekpanna-kastrull, ambulans-skåpbil, pingvin-kråka, lingon-blåbär, tiger-lejon, cykel-moped, mask-larv, fåtölj-stol, te-kaffe, peppar-salt och spagetti-makaroner.

        Sammansatta ord

        Sammansatta ord 1

        Sammansatta ord 2

        Sammansatta ord 1 innehåller 7 sidor och orden; tandläkare, bokhylla, fågelbo, snögubbe, ylletröja, busschaufför och polisbil.

        Sammansatta ord 2 innehåller 7 sidor och orden; ringklocka, brandman, spelkort, ostsmörgås, gräsmatta, sjukskötare, köttbullar.

        Synonymer

        Synonymer

        Synonymer är en övning i vilken det gäller att hitta olika symboler för samma ord. Övningen tar upp följande ord; fågel, hund, katt, fisk, buss, tåg, bil, bröd saft, vatten, mat, hjälpa, läsa, skriva, räkna, byxor, skor, jacka, smycken och byxor.        • View only 'Topic 8'
        • View only 'Topic 9'

         Årstider och högtider

         Högtider och specialdagar

         Påsk

         Midsommar

         Kräftskiva

         Villaavslutning / Venezianskafton

         På höstlovet

         Halloween

         Advent

         Självständighetsdagen

         Luciadagen

         På jullovet

         Födelsedagskalas

         Veckoslut

         Temadagar

         Kramens dag  

         Forskning har visat att kramar är som hälsopiller. Den 21.1 är det Kramens dag. I dokumentet framkommer också att alla inte vill kramas och att det skall respekteras även då vi firar kramens dag.

         Runebergsdagen

         Ett dokument om vår nationalskald Johan Ludvig Runeberg. I dokumentet framkommer hans intresse för friluftsliv och jakt. Även lördagssällskapet tas upp.

         Samernas nationaldag

         Samer är ursprungsbefolkningen i Sameland, ett område i norra Finland, Sverige och Norge samt på Kolahalvön i Ryssland. Samerna har en egen nationaldag och den firas den 6. Februari.

         Tandborstbytardagen (13.2)

         4-6 gånger per år skall vi byta tandborste. 13.2, dagen före vändagen är det den officiella tandborstbytardagen. Nu finns ett kort dokument om dagen.

         Kalevaladagen, 28.2

         Kalevaladagen, eller den finska kulturens dag firas den 28 februari. Dagen är en officiell flaggdag.

         Internationella kvinnodagen, 8.3

         Kvinnodagen uppmärksammar vikten av jämlikhet. Dokumentet tar bl.a. upp hur Finland var bland de första länderna där kvinnorna fick rösträtt.

         Minna Canth-dagen, 19.3

         Minna Canth-dagen firas som jämlikhetens dag. Minna Canth var en författare som skrev ur arbetarnas, kvinnornas, de fattigas och de förtrycktas perspektiv.

         Mikael Agricoladagen (9.4)

         Mikael Agricoladagen firas som det finska skriftspråkets dag.

         Nationella veterandagen 27.4

         Den nationella veterandagen firas den 27.4. Dagen firas för att minnas och hedra krigsveteranerna.

         Europadagen, 9.5

         Den 9.5 firas Europadagen, för att uppmärksamma freden och gemenskapen i Europa.

         Morsdagen, 2:a söndagen i maj

         Den andra söndagen i maj firar vi morsdag.

         Snellmansdagen, 12.5

         Snellmansdagen, eller finskhetens dag, firas den 12.5. Snellman hörde till dem som lyfte fram det finska språket.


         Årstider

         Vår

         Sommar

         Höst

         Vinter


         • View only 'Topic 10'

          Lärum och Folkhälsan / Solklart

          Lärums läromedel Solklart består av sex olika temahelheter.

          Läromedlet följer den nya läroplanen och är en uppdatering av den äldre versionen av Solklart. Läromedlet är planerat för elever inom specialundervisningen och kan användas flexibelt i årskurserna 3-6.

          Läromedlet är ett grundmaterial i lättläst form och innehåller två läsnivåer med uppgifter.

          De olika temahelheterna hittar du på Lärums hemsida.

          Till några delar finns det redan material med bildstöd, både text och övningsuppgifter. Detta material har tagits fram i ett samarbete mellan Folkhälsan och Lärum.

          Texten är av Maria Sjöblom och Johanna Pipping-Arrakoski medan Carina Frondén fungerat som redaktör.

          Brandsäkerhet

          Hur kan jag göra min vardag trygg? Vad innebär "brandsäkerhet"?


          Farliga ämnen

          Läs om farliga ämnen samt vad man ska föra om man får i sig ett giftigt ämne.

          Hälsa 1

          Innehåller: Din hälsa, Psykisk hälsa, Ångest och Den viktiga maten

          Hälsa 2

          Innehåller: Matens väg genom kroppen, Munhålan, Magsäcken, Tunntarmen, Tjocktarmen, Ändtarmen, Sömn och motion

          Hälsa 3

          Innehåller: Din hygien, Tvätta händerna, Duscha, Borsta tänderna, När du blir sjuk, Virus och bakterier, Immunsystemet, Vaccination, Förkylning och magsjuka


          Rusmedel

          Vilka ämnen räknas till rusmedel? Vad händer i kroppen då man använder rusmedel?

          Trafiken