Section

 • General

  Denna modul är senast uppdaterad: 30.9.2021 

  Materialet i denna modul är gjort med programmet SymWriter 2. Programmet använder sig av Widgitsymboler. Har du tillgång till programmet kan du ladda ner och editera detta material.

  Språk och samspel får understöd av Veikkaus och gör ingen vinst på materialet och det får fritt användas och anpassas enligt behov.

  SENASTE NYTT:

  Den första oktober är det reflexdagen. Reflexen är en livförsäkring. I mörkret syns vi bättre om vi använder en reflex. I sektionen Årstider och högtider under rubriken temadagar finns ett dokument om reflexdagen.

  TIDIGARE NYTT:

  Köttbullar är favoritmat för många. Fira köttbullens dag 26.8 och gör egna köttbullar med det här receptet.

  Fedback, tips och idéer kan skickas till akk (@) folkhalsan.fi  Utvärdera materialsidan

  Du kan beställa vårt nyhetsbrev här.


 • Open allClose all

 • View only 'Topic 1'
 • Köttbullar

  Köttbullar är favoritmat för många. Fira köttbullens dag 26.8 och gör egna köttbullar med det här receptet.

  Runebergsmuffins

  Detta recept delades av Optima Telma och fanns ursprungligen som ett upplägg till appen Widgit Go. Nu finns receptet även som ett dokument.


   View only 'Topic 2'
  • Kommunikationskartor för lekar

   Fruktsalald

   Leken går till så här:

   Deltagarna sätter sig på stolar i en ring. En deltagare är ledare och ställer sig i mitten av ringen. Barnen delas in i grupper enligt olika frukter, till exempel bananer, päron, äpplen och apelsiner. När leken börjar och alla sitter på en plats ropar ledaren: "Alla bananer byter plats". Då ska alla bananer byta plats samtidigt som ledaren ska försöka sätta sig på en stol. När ledaren ropar "Fruktsallad" ska alla byta plats. Om ledaren hittar en ledig stol får den som blir utan plats vara ledare till näst.

   Leken går även att lekas stående i ring, det kan då vara svårare att hålla reda på vilka platser som är lediga.

   Färgleken

   Leken går till så här:

   Barnen ställer sig bredvid varandra på en rad, ungefär 10 meter bort från färgledaren. Färgledaren står med ryggen mot de andra barnen, för att inte kunna se vad de har för färger på sig. Målet är att ta sig fram till färgledaren före de andra barnen. Färgledaren ropar en färg och antal steg. Alla barn som har något klädesplagg i den färgen som ledaren ropat, får ta steg framåt. Färgledaren kan t.ex. ropa: "Alla som har något rött på sig får ta två steg framåt!". Den som först rör i ledaren  får vara ledare nästa omgång. I en svårare version kan man ta med olika sorters steg, t.ex. myrsteg, bamstesteg, hopp. 

   Leken kan lekas som enkel version genom att man bara tar sig framåt med vanliga steg.

   Kom hem alla mina barn 

   Leken går till så här:

   Alla barn står bredvid varandra på en linje i ändan av salen eller parken. Ledaren står i andra ändan och ropar: "Kom hem alla mina barn!". Barnen svarar: "Hur då?" Ledaren bestämmer på vilket sätt barnen ska ta sig över till andra sidan, det kan vara t.ex. hoppande som grodor, baklänges, som apor eller hoppande på ett ben.

   Leken kan lekas inomhus eller utomhus. Använd bildstödet för att visa hur barnen ska ta sig till andra ändan. Peka på kartan och visa rörelsen. Börja med att gå igenom de olika symbolerna med barnen och diskutera hur man t.ex. går som en pingvin eller som en hund. Du kan även låta barnen prova på att vara ledare!

   Pomperipossa

   Leken går till så här:

   Bestäm vem som ska vara häxan Pomperipossa. Häxan behöver en filt och en käpp. Alla andra barn går runt i rummet och låtsas plocka blommor. Pomperipossa kommer in efter en stund och bankar i golvet med sin käpp. Alla barn blir då förstelnade, kryper ner på knä och blundar. Häxan trollar bort någon genom att lägga filten över ett eller flera av barnen. Då häxan igen bankar med sin käpp bryts förstelningen och alla barn, förutom de under filten, får stiga upp. Tillsammans får barnen sedan försöka fundera ut vem som är borttrollad och ligger under filten spela musik och låta barnen dansa medan de väntar på Pomperipossa. Om du inte har en käpp kan Pomperipossa klappa i händerna. gissa vem som är borta genom att använda bilderna.

   Pomperipossa går bäst att leka inomhus. Istället för att låtsas plocka blommor kan man även 

   Som tillägg till bildstödet som finns här kan man även ha bilder på alla barn som är med i leken och låta barnen

   Spegeln

   Leken går till så här:

   Barnen ställer sig bredvid varandra på en rad. Ett barn är spegel och ställer sig med ryggen mot de andra, ungefär 10 meter framför. De andra barnen ska försöka smyga sig närmare spegeln. Genast då spegeln vänder sig om så ska barnen stå blickstilla. Den som rör på sig och blir träffad av spegelns blick måste gå tillbaka till starten. Den som först lyckas komma fram till spegeln får vara spegel nästa omgång. För att göra leken lite svårare kan spegeln bestämma hur de andra barnen ska gå framåt, det kan vara med myrsteg (mycket små steg), med vanliga steg eller med bamsesteg (stora steg).

   När du använder bildstödet för spegelleken kan du börja med att gå igenom de olika symbolerna med barnen. Bilderna fungerar sedan som förtydligande till lekens regler. Använd dem för att visa när barnen ska stanna eller när de är tvungna att gå tillbaka. Med bilderna kan du även förklara de olika sätten barnen kan ta sig framåt. Du kan både använda bilderna och visa med händerna eller kroppen att t.ex. myrsteg är pyttesmå steg medan bamsesteg är mycket stora steg. Du kan också hitta på andra sätt att ta sig framåt!

   Under örnens vingar

   Leken går till så här:

   Barnen ställer sig bredvid varandra på en rad, dra en linje en bit bort från barnen. En av barnen väljs till örn och ställer sig mitt emellan barnen och linjen på andra sidan.  Örnen ropar sedan: "Under örnens vingar kom!" och barnen svarar: "Vilken färg?" Örnen svarar genom att ropa en färg. Alla de barn som har färgen på sina kläder får gå över till andra sidan. De övriga barnen ska försöka ta sig till andra sidan utan att bli fasttagna av örnen. Alla som blir fasttagna blir också örnar och hjälper örnen att fånga de andra under nästa omgång. När alla blivit tagna väljer man en ny örn.

   Vem där?

    View only 'Topic 3'
   • Finlands presidenter

    Historia, Ståhlberg, Relander, Svinhufvud, Kallio, Ryti, Mannerheim, Paasikivi, Kekkonen, Koivisto, Ahtisaari, Halonen, Niinistö

    Finlands jubileumsår till ära presenterade Folkhälsan ett material om våra presidenter. I materialet ingår en kort historisk blick på hur Finland blev en republik. Det ingår även en kort redovisning över hur presidentval har genomförts i olika tider.

    Observera att materialet är indelat i många filer.


    Flaggdagar i Finland 

    Har det hänt att du funderat på varför flaggan är uppe? I upplägget "Flaggdagar i Finland" går det att läsa om Finlands flagga, flaggningsregler samt om våra officiella och vedertagna flaggdagar. Även flaggdagarna på Åland är medräknade.

    I den senast uppdaterade versionen har nya symboler använts. Likaså är barnkonventionsdagen nu med eftersom den år 2018 hör till våra flaggdagar'

    Om att rösta

    I vårt land ordnas presidentval, riksdagsval och kommunalval. Även folkomröstningar kan ordnas. Dokumentet ”Om att rösta” beskriver hur det går till då jag avger min röst.

    Yrken

    "Yrken" tar upp vad olika personer gör. Filen inne håller 14 sidor och yrkena är; frisör, kock, städare, brevbärare, polis, butiksbiträde, brandman, läkare, lärare, pilot, präst, servitör, rektor och tandläkare.


     View only 'Topic 4'
    • I den här sektionen samlas olika skrivmiljöer som fungerar med SymWriter2.

     Spara filerna på din dator. Öppna programmet SymWriter2 och välj att öppna en skrivmiljö. Öppna sedan önskad skrivmiljö.

     För att det skall fungera optimalt gäller det att under fliken "tal" i verktygsfältet välja "Tal på". Det gäller dock att välja "inget tal för bokstav" och se till att varken "tala ord" eller "tala mening" är aktiverat.

     Så här fungerar en skrivmiljö. 

     Kombinera ord

     I kombinera ord gäller det att hitta ordpar. Följande ordpar ingår; ägg-hona, gaffel-kniv, hår-kam, bil-trafikljus, hammare-spik, dörr-nyckel, hink-spade, sko-fot, tandborste-tänder, fjäril-larv, regn-paraply, sopborste-sopskyffel, hand-vante och kastrull-spis.


     Motsatsord 1

     Motsatsord 2

     Motsatsord 1 innehåller motsatserna; tråkig-rolig, glad-ledsen, frisk-sjuk, lång-kort, dålig-bra, god-äcklig och liten-stor.

     Motsatsord 2 innehåller motsatserna; fattig-rik, hungrig-mätt, ren-smutsig, trött-pigg, tjock-smal, låg-hög och svår-enkel.

     Ordpar

     Ordpar är en skrivmiljö i vilken det gäller att välja vilka ord som ”passar ihop” som ett par. Ordparen är; hus-tält, stekpanna-kastrull, ambulans-skåpbil, pingvin-kråka, lingon-blåbär, tiger-lejon, cykel-moped, mask-larv, fåtölj-stol, te-kaffe, peppar-salt och spagetti-makaroner.

     Övningen innehåller följande sammansatta ord; tandläkare, bokhylla, fågelbo, snögubbe, ylletröja, busschaufför, polisbil, ringklocka, brandman, spelkort, ostsmörgås, gräsmatta, sjukskötare och köttbullar.

     Sammansatta ord

     Övningen innehåller följande sammansatta ord; tandläkare, bokhylla, fågelbo, snögubbe, ylletröja, busschaufför, polisbil, ringklocka, brandman, spelkort, ostsmörgås, gräsmatta, sjukskötare och köttbullar.

     Yrken

     Vad gör en servitör? I skrivmiljön ”Yrken” går det att på en lätt nivå  bekanta sig med olika yrken. 14 yrken ingår i skrivmiljön.

     Yrkena är; frisör, kock, städare, brevbärare, polis, butiksbiträde, brandman, läkare, lärare, pilot, präst, servitör, rektor och tandläkare.      View only 'Topic 5'

     • Corona

      Coronatest

      Ett dokument om Coronaviruset. Dokumentet räknar upp de vanligaste symptomen samt hur vi kan agera för att minska spridningen av viruset. Coronatest beskriver i korthet hur ett test görs.

      Jag har ett sår

      Jag har feber

      Jag har snuva

      En och annan av oss drabbas i dessa tider av snuva eller feber. Det är också lätt hänt att man får ett sår.
      Bildkartorna beskriver med symboler och text hur det är rätt att agera då näsan rinner, man har feber eller har fått ett sår. Dessa bildkartor är de första i serien "Sociala berättelser". Vi hoppas kunna presentera fler inom kort.


       View only 'Topic 6'
      • Kombinera ord:

       Kombinera ord

       Kombinera ord är 14 sidor och innehåller följande ordpar; ägg-hona, gaffel-kniv, hår-kam, bil-

       trafikljus, hammare-spik, dörr-nyckel, hink-spade, sko-fot, tandborste-tänder, fjäril-larv, regn-paraply, sopborste-sopskyffel, hand-vante och kastrull-spis.

       Motsatsord

       Motsatsord A

       Motsatsord B

       Motsatsord A är 14 sidor och innehåller motsatserna; tråkig-rolig, sjuk-frisk, liten-stor, äcklig-god, ledsen-glad och bra-dålig.

       Motsatsord B är 14 sidor och innehåller motsatserna; fattig-rik, hungrig-mätt, ren-smutsig, trött-pigg, tjock-smal, låg-hög och svår-enkel.

       Ordpar

       Ordpar

       Ordpar innehåller 12 sidor och går ut på att välja vilka ord som passar ihop. Ordparen är; hus-tält, stekpanna-kastrull, ambulans-skåpbil, pingvin-kråka, lingon-blåbär, tiger-lejon, cykel-moped, mask-larv, fåtölj-stol, te-kaffe, peppar-salt och spagetti-makaroner.

       Sammansatta ord

       Sammansatta ord 1

       Sammansatta ord 2

       Sammansatta ord 1 innehåller 7 sidor och orden; tandläkare, bokhylla, fågelbo, snögubbe, ylletröja, busschaufför och polisbil.

       Sammansatta ord 2 innehåller 7 sidor och orden; ringklocka, brandman, spelkort, ostsmörgås, gräsmatta, sjukskötare, köttbullar.

       Synonymer

       Synonymer

       Synonymer är en övning i vilken det gäller att hitta olika symboler för samma ord. Övningen tar upp följande ord; fågel, hund, katt, fisk, buss, tåg, bil, bröd saft, vatten, mat, hjälpa, läsa, skriva, räkna, byxor, skor, jacka, smycken och byxor.        View only 'Topic 7'
       • View only 'Topic 8'
       • Högtider och specialdagar

        Påsk

        Midsommar

        Kräftskiva

        Villaavslutning / Venezianskafton

        På höstlovet

        Halloween

        Advent

        På jullovet

        Födelsedagskalas

        Veckoslut

        Temadagar

        4.1 Punktskriftens dag

        Den 4.1 är det Punktskriftens dag. 2019 beslutade FN:s generalförsamling att dagen är FN:s officiella punkskriftsdag. Punktskriften utvecklades av Louis Braille men det var först efter hans död 1852 som punktskriften blev accepterad.

        15.1 Tulpanens dag

        I januari firar vi Tulpanens dag. Här får du tips så att du kan njuta längre av din tulpanbukett.

        21.1 Kramens dag  

        Forskning har visat att kramar är som hälsopiller. Den 21.1 är det Kramens dag. I dokumentet framkommer också att alla inte vill kramas och att det skall respekteras även då vi firar kramens dag.

        5.2 Runebergsdagen

        Ett dokument om vår nationalskald Johan Ludvig Runeberg. I dokumentet framkommer hans intresse för friluftsliv och jakt. Även lördagssällskapet tas upp.

        6.2 Samernas nationaldag

        Samer är ursprungsbefolkningen i Sameland, ett område i norra Finland, Sverige och Norge samt på Kolahalvön i Ryssland. Samerna har en egen nationaldag och den firas den 6. Februari.

        12.2 Teckenspråkets dag

        Teckenspråkets dag instiftades för att hylla våra nationella teckenspråk, det finska och det finlandssvenska teckenspråket. Teckenspråksdagen firas den 12 februari.

        13.2 Tandborstbytardagen

        4-6 gånger per år skall vi byta tandborste. 13.2, dagen före vändagen är det den officiella tandborstbytardagen. Nu finns ett kort dokument om dagen.

        28.2 Kalevaladagen

        Kalevaladagen, eller den finska kulturens dag firas den 28 februari. Dagen är en officiell flaggdag.

        8.3 Internationella kvinnodagen

        Kvinnodagen uppmärksammar vikten av jämlikhet. Dokumentet tar bl.a. upp hur Finland var bland de första länderna där kvinnorna fick rösträtt.

        19.3 Minna Canth-dagen

        Minna Canth-dagen firas som jämlikhetens dag. Minna Canth var en författare som skrev ur arbetarnas, kvinnornas, de fattigas och de förtrycktas perspektiv.

        21.3 Rocka sockorna

        Genom att ta på dig omaka strumpor hyllar du olikheter och slår ett slag för alla människors lika värde och rättigheter.
        I samarbete med Svenska Downföreningen och Symbolbruket kan Språk och samspel presentera ett symbolstöd till sången Rocka sockorna. Materialet är framtaget av Symbolbruket.

        9.4 Mikael Agricoladagen

        Mikael Agricoladagen firas som det finska skriftspråkets dag.

        27.4 Nationella veterandagen

        Den nationella veterandagen firas den 27.4. Dagen firas för att minnas och hedra krigsveteranerna.

        1.5 Valborg – Det finländska arbetetsdag

        Valborg är det finländska arbetetsdag men också vårens fest.

        9.5 Europadagen

        Den 9.5 firas Europadagen, för att uppmärksamma freden och gemenskapen i Europa.

        2:a söndagen i maj Morsdagen

        Den andra söndagen i maj firar vi morsdag.

        12.5 Snellmansdagen

        Snellmansdagen, eller finskhetens dag, firas den 12.5. Snellman hörde till dem som lyfte fram det finska språket.

        3:e söndagen i maj – De stupades dag

        Vi hedrar och minns de som stupade i krigen 1939–1945

        28.5 Den internationella dagen för lätt språk (pdf)

        28.5 Den internationella dagen för lätt språk

        Den internationella dagen för lätt språk firas för andra gången den 28 maj. Här finns tips på hur du kan skriva på lätt språk.

        4 juni – försvarets fanfest

        Finska armén fanfest är en festdag för det finländska försvaret.

        Lördag 20-26.6 Midsommardagen - Finlands flaggas dag

        Midsommardagen, eller Finlands flaggas dag infaller på lördagen mellan den 20 och 26 juni.

        6.7 Eino Leino-dagen, diktens- och sommarensdag

        Den 6 juli firas diktens- och sommarens dag. Det är diktaren Eino Leinos födelsedag och även en flaggdag.

        23.9 Internationella teckenspråksdagen

        1.10 Relexdagen

        Den första oktober är det reflexdagen. Reflexen är en livförsäkring. I mörkret syns vi bättre om vi använder en reflex.

        10.10 Aleksis Kividagen – den finska litteraturens dag

        Den 10.10 flaggar vi för att fira Aleksis Kividagen, den finska litteraturens dag. Aleksis Kivi kallas den finska litteraturens fader.

        11.10 Internationella flickdagen

        I december 2011 stiftades den internationella flickdagen som en av FN:s internationella daga. Dagen firas den 11.10 för att uppmärksamma flickors rättigheter och situation i världen.

        15.10 Den vita käppens dag

        Den 15.10 är det den vita käppens dag. Vita käppens dag firas årligen för att uppmärksamma betydelsen av en fungerande stads- och trafikplanering ur synskadades synvinkel.

        24.10 FN-dagen

        FN grundades 1948, efter andra världskriget och strävan är att trygga de mänskliga rättigheterna.

        6.11 Svenska dagen

        Svenska dagen firas för att bevara det svenska kulturarvet.

        2.a söndagen i november - Farsdag

        Den andra söndagen i november firar vi farsdag.

        20.11 Barnkonventionens dag

        I år (2019) har det gått 30 år sedan FN:s konvention om barnets rättigheter antogs. I år har det gått 30 år sedan FN:s konvention om barnets rättigheter antogs.

        I materialet står det kort om de viktigaste artiklarna.

        6.12 Självständighetsdagen

        Finland blev självständigt år n1917 och försvarade sin självständighet i krigen 1939–1945.

        8.12 Sibeliusdagen – den finska musikens dag

        Jean Sibelius är Finlands mest kända kompositör och hans födelsedag firas som den finska musikens dag.


        Årstider

        Vår

        Sommar

        Höst

        Vinter


         View only 'Topic 9'
        •  Läromedlet följer den nya läroplanen och är en uppdatering av den äldre versionen av Solklart. Läromedlet är planerat för elever inom specialundervisningen och kan användas flexibelt i årskurserna 3-6.

         Läromedlet är ett grundmaterial i lättläst form och innehåller två läsnivåer med uppgifter.

         De olika temahelheterna hittar du på Lärums hemsida, www.larum.fi.

         Till några delar finns material med symbolstöd. Detta material har tagits fram i ett samarbete mellan Folkhälsan och Lärum.

         Texten är av Maria Sjöblom och Johanna Pipping-Arrakoski medan Carina Frondén fungerat som redaktör.

         Texten med symbolstöd har samma namn som kapitlen skilt. Korta kapitel har slagits ihop, vilket framkommer i filnamnet.

         Beslutet om vilka delar som skall symbol-sättas görs av Lärum.

         JAG SOM MÄNNISKA  

         Hälsa

         Hälsa

         Den viktiga maten

         Matens väg genom kroppen

         Hygien

         Sömn och Motion

         När du blir sjuk

         Kroppen

         Kroppen

         Skelettet

         Musklerna

         Nerverna

         Hjärnan

         Lungorna

         Hjärtat

         Känslor

         Känslor och Positiva och negativa känslor

         Styr ditt beteende

         Identitet

         TRYGG VARDAG  

         Trafiken

         Trafiken

         Trafikmärken

         Cykel

         Cykelsäkerhet

         Första hjälpen  

         Första hjälpen - Sår

         Blödning

         Stukad fot

         Brännskada

         Brandsäkerhet

         Brandsäkerhet

         Rädda dig undan en brand

         Att ringa nödcentralen

         Elsäkerhet   

         Om en elapparat börjar brinna

         IKT

         Vad är IKT och Var vänlig

         Var försiktig

         Var kritisk

         Farliga ämnen  

         Farliga ämnen

         Förgiftning

         Rusmedel

         Rusmedel

         Alkohol

         Tobak

         Narkotika

         NATUREN OMKRING OSS  

         Naturen

         Naturen

         Växtens delar och Frön

         Att samla växter och Artkunskap

         Allemansrätten          View only 'Topic 10'