Section

 • Denna modul är senast uppdaterad: 29.1.2019

  Materialet i denna modul är gjort med layoutprogrammet InPrint 3. Programmet använder sig av Widgitsymboler. Har du tillgång till programmet kan du ladda ner och editera detta material.

  Läs mera om InPrint 3 här.

   

  Språk och samspel får understöd av Veikkaus och gör ingen vinst på materialet och det får fritt användas och anpassas enligt behov.

   

  Senaste nytt:

  I sektionen Årstider och högtider och rubriken Temadagar finns material om Runebergsdagen och Samernas nationaldag.

  Aktuellt

  Runebergsdagen

  Ett dokument om vår nationalskald Johan Ludvig Runeberg. I dokumentet framkommer hans intresse för friluftsliv och jakt. Även lördagssällskapet tas upp.

  Samernas nationaldag

  Samer är ursprungsbefolkningen i Sameland, ett område i norra Finland, Sverige och Norge samt på Kolahalvön i Ryssland. Samerna har en egen nationaldag och den firas den 6. Februari.

   

  Övrigt:

  Umeå kommun har åren 2017-2018 genomfört ett större projekt; Visualisera mera. i projektet spelade programmet InPrint 3 en central roll.

  Läs mera om projektet här.

  I samband med projektet gjordes fina instruktionsfilmer.  Feedback, tips och idéer kan skickas till akk (@) folkhalsan.fi

  Utvärdera materialsidan


 • Open allClose all

 • View only 'Topic 1'

  Instruktionsfilmer

   I den här sektionen samlas råd och tips kring programmet InPrint3. Observera att videofilmerna är i ett sådant format att de inte fungerar i Internet Explorer.

  Instruktionsfilm som visar hur du laddar ner en fil från denna materialbank och öppnar den med programmet InPrint3:


  Att skapa ett nytt rutnät i InPrint3


  En titt på gränssnittet i programmet InPrint3.

  Så här sammanfogar du celler och ändrar linje- och kantfärg samt justerar linjetjockleken och hörnradien.


  Så här lägger du till/tar bort kolumner och rader i ett rutnät som skapats med InPrint3.

  • View only 'Topic 2'

   Aktiviteter

   Material för ridterapi

   Stallregler

   Känslor i stallet

   Leka häst

   Ridterapi, schema

   I ridterapi samarbetar terapeuten med en häst, som är skolad för till sin uppgift. Ridterapi är en målinriktad, individuellt planerad och utförd (re)habiliteringsform som baserar sig på ICF-klassifikationen. I ridterapi kan man ha motoriska, funktionella, pedagogiska och/eller psykologiska målsättningar. Detta bildstöd är utarbetat till stöd för ridterapi men fungerar även inom vanlig stallverksamhet.


   • View only 'Topic 3'
   • View only 'Topic 4'

    Kommunikation

    Kommunikationskartor

    Hur känner du dig?

    I skolan har jag

    Känslokarta 1

    Känslokarta 2

    Ritunderlag

    Startpärm, svenska

    Startpärm svenska, "med ram" 

    Startpärm, finska

    Startpärm, finska, "med ram"

    Turtagning

    Knippor

    Dagisknippet

    Föräldraknippet

    Bildknippan är lätt att göra, lätt att använda och du kan bära med dig den under dagen. Det finns en version som är anpassad till hemmet och en till dagis. Du kan lägga till fler symboler om du så önskar.

    Knippet skapar du så här:

    1. Printa ut bilderna.

    2. Klipp ut bilderna så att det på varje ark finns fyra symboler.

    3. Limma ihop alla ark två och två så att de bildar kort med symboler på vardera sidorna.

    4. Laminera efter det här alla kort.

    5. Gör ett hål i övre kanten av alla kort.

    6. Fäst korten med en ring så att de hålls ihop.

    7. Klar att använda!

    Solfjädrar

    Dagissolfjäder

    I InPrint 3 finns en mall för kommunikationsknippor i "solfjäderform". Den hittas under mallar och kommunikation.

    Underlaget för dagisknippet finns nu i solfjäderform och det är lätt att ta bort eller lägga till ord.

    Obs. Bilden visar inte innehåpllet i dagissolfjädern, det är endast en bild som visar hur en solfjäder kan se ut.    • View only 'Topic 5'

     Lek och lär

     Kommunikationskartor 

     Lekkarta för billek 1

     Lekkarta för billek 2

     Lekkarta för tåglek

     Rimövning

     En fil som tar upp ord som rimmar. Orden till vilka man skall hitta ett rimpar är; katt, får, mus, gris, gås, ko, häst och råtta. Orden att välja mellan är,  hus, hatt, spis, hår, lås, mat, tält, larv, äta, ro, klotta, mus, sova, spotta, stall och präst.

     Detta är pappersversionen till Widgit Go upplägget ”Rimövning”.

     Den ursprungliga idén till materialet är obekant, men sannolikt härstammar detta från projektet PRAGMA. (Läs mera under Sagan om Rödluvan och vargen).

     Sagan om Rödluvan och vargen

     Berätta/ läs sagan om Rödluvan och vargen. Det går att välja fel alternativ för att få mera att diskutera ikring eller för att uppmuntra till skoj.

     Sagan, i denna form, skapades i ett projekt på DART, PRAGMA, http://www.dart-gbg.org/fou/genomford_fou/pragma.

     Under Tips & Material på DARTS hemsida (http://www.dart-gbg.org/) finns mera material som gjordes i samband med projektet.


     Spelkartor för lekar

     Fruktsallad 

     Leken går till så här:

     Deltagarna sätter sig på stolar i en ring. En deltagare är ledare och ställer sig i mitten av ringen. Barnen delas in i grupper enligt olika frukter, till exempel bananer, päron, äpplen och apelsiner. När leken börjar och alla sitter på en plats ropar ledaren: "Alla bananer byter plats".Då ska alla bananer byta plats samtidigt som ledaren ska försöka sätta sig på en stol. När ledaren ropar "Fruktsallad" ska alla byta plats. Om ledaren hittar en ledig stol får den som blir utan plats vara ledare till näst. Leken går även att lekas stående i ring, det kan då vara svårare att hålla reda på vilka platser som är lediga.

     Färgleken 

     Leken går till så här:

     Barnen ställer sig bredvid varandra på en rad, ungefär 10 meter bort från färgledaren. Färgledaren står med ryggen mot de andra barnen, för att inte kunna se vad de har för färger på sig. Målet är att ta sig fram till färgledaren före de andra barnen. Färgledaren ropar en färg och antal steg. Alla barn som har något klädesplagg i den färgen som ledaren ropat, får ta steg framåt. Färgledaren kan t.ex. ropa: "Alla som har något rött på sig får ta två steg framåt!". Den som först rör i ledaren får vara ledare nästa omgång.

     Leken kan lekas som enkel version genom att man bara tar sig framåt med vanliga steg. I en svårare version kan man ta med olika sorters steg, t.ex. myrsteg, bamsesteg, hopp. 

     ”Gissa vem?

     Kom hem alla mina barn!

     Leken går till så här:

     Alla barn står bredvid varandra på en linje i ändan av salen eller parken. Ledaren står i andra ändan och ropar: "Kom hem alla mina barn!". Barnen svarar: "Hur då?” Ledaren bestämmer på vilket sätt barnen ska ta sig över till andra sidan, det kan vara t.ex. hoppande som grodor, baklänges, som apor eller hoppande på ett ben. Leken kan lekas inomhus eller utomhus. Använd bildstödet för att visa hur barnenska ta sig till andra ändan. Peka på kartan och visa rörelsen. Börja med att gå igenom de olika symbolerna med barnen och diskutera hur man t.ex. går som en pingvin eller som en hund. Du kan även låta barnen prova på att vara ledare!

     Kungen befaller 

     En kommunikationskarta för leken Kungen befaller. Vid behov byter man ut befallningar så att exempelvis aktuella aktiviteter ingår.


     Pomperipossa

     Leken går till så här:

     Bestäm vem som ska vara häxan Pomperipossa. Häxan behöver en filt och en käpp. Alla andra barn går runt i rummet och låtsas plocka blommor. Pomperipossa kommer in efter en stund och bankar i golvet med sin käpp. Alla barn blir då förstelnade, kryper ner på knä och blundar. Häxan trollar bort någon genom att lägga filten över ett eller flera av barnen. Då häxan igen bankar med sin käpp bryts förstelningen och alla barn, förutom de under filten, får stiga upp. Tillsammans får barnen sedan försöka fundera ut vem som är borttrollad och ligger under filten.

     Pomperipossa går bäst att leka inomhus. Istället för att låtsas plocka blommor kan man även spela musik och låta barnen dansa medan de väntar på Pomperipossa. Om du inte har en käpp kan Pomperipossa klappa i händerna. 

     Som tillägg till bildstödet som finns här kan man även ha bilder på alla barn som är med i leken och låta barnen gissa vem som är borta genom att använda bilderna. 

     Spegeln

     Leken går till så här:

     Barnen ställer sig bredvid varandra på en rad. Ett barn är spegel och ställer sig med ryggen mot de andra, ungefär 10 meter framför. De andra barnen ska försöka smyga sig närmare spegeln. Genast då spegeln vänder sig om så ska barnen stå blickstilla. Den som rör på sig och blir träffad av spegelns blick måste gå tillbaka till starten. Den som först lyckas komma fram till spegeln får vara spegel nästa omgång.

     För att göra leken lite svårare kan spegeln bestämma  hur  de andra barnen ska gå framåt, det kan vara med myrsteg (mycket små steg), med vanliga steg ellermed bamsesteg (stora steg).

     När du använder bildstödet för spegelleken kan du börja med att gå igenom de olika symbolerna med barnen. Bilderna fungerar sedan som förtydligande till lekens regler. Använd dem för att visa när barnen ska stanna eller när de är tvungna att gå tillbaka. Med bilderna kan du även förklara de olika sätten barnen kan ta sig framåt. Du kan både använda bilderna och visa med händerna eller kroppen att t.ex. myrsteg är pyttesmå steg medan bamsesteg är mycket stora steg. Du kan också hitta på andra sätt att ta sig framåt!

     Under örnens vingar

     Leken går till så här: 

     en ställer sig bredvid varandra på en rad, dra en linje en bit bort från barnen. En av barnen väljs till örn och ställer sig mitt emellan barnen och linjen på andra sidan.

     Örnen ropar sedan: "Under örnens vingar, kom!" och barnen svarar: "Vilken färg?"

     Örnen svarar genom att ropa en färg. Alla de barn som har färgen på sina kläder får gå över till andra sidan. De övriga barnen ska försöka ta sig till andra sidan utan att bli fasttagna av örnen. Alla som blir fasttagna blir också örnar och hjälper örnen att fånga de andra under nästa omgång. När alla blivit tagna väljer man en ny örn.     • View only 'Topic 6'

      Samhällskunsap

      Barnkonventionen 

      I år (2019) har det gått 30 år sedan FN:s konvention om barnets rättigheter antogs. I år har det gått 30 år sedan FN:s konvention om barnets rättigheter antogs.

      I materialet står det kort om de viktigaste artiklarna.

      Finlands flagga och regler

      Flaggdagar i Finland

      Flaggdagar på Åland

      Har det hänt att du funderat på varför flaggan är uppe? I upplägget "Flaggdagar i Finland" går det att läsa om Finlands flagga, flaggningsregler samt om våra officiella och vedertagna flaggdagar. Även flaggdagarna på

      I den senast uppdaterade versionen har nya symboler använts. Likaså är barnkonventionsdagen nu med eftersom den år 2018 hör till våra flaggdagar.

      Runebergsdagen

      Ett dokument om vår nationalskald Johan Ludvig Runeberg. I dokumentet framkommer hans intresse för friluftsliv och jakt. Även lördagssällskapet tas upp.

      Yrken

      Yrken tar upp vad olika personer gör. Filen inne håller 14 sidor och yrkena är; frisör, kock, städare, brevbärare, polis, butiksbiträde, brandman, läkare, lärare, pilot, präst, servitör, rektor och tandläkare.      • View only 'Topic 7'

       Sociala berättelser

       En och annan av oss drabbas i dessa tider av snuva eller feber. Det är också lätt hänt att man får ett sår eller behöver tvätta händerna.
       Bildkartorna beskriver med symboler och text hur det är rätt att agera då näsan rinner, man har feber eller har fått ett sår. Dessa bildkartor är de första i serien "Sociala berättelser".

       Jag har ett sår 

       Jag har feber

       Jag har snuva

       Tvätta händerna


       • View only 'Topic 8'

        Språklära

        Kombinera ord:

        Kombinera ord

        Kombinera ord är 14 sidor och innehåller följande ordpar; ägg-hona, gaffel-kniv, hår-kam, bil-trafikljus, hammare-spik, dörr-nyckel, hink-spade, sko-fot, tandborste-tänder, fjäril-larv, regn-paraply, sopborste-sopskyffel, hand-vante och kastrull-spis.

        Meningsbyggnad:

        Meningar, 2 ord

        Meningar, 3 ord

        Meningar, 4 ord

        Tokiga frågor 

        Tokiga meningar

        Symbolkort för meningsbyggnad med 2, 3 och 4 ord. Du kan arbeta med symbolkorten på till exempel följande sätt för att öva meningsbyggnad och bli bekant med symbolerna:

        Printa ut den sida du vill jobba med.
        Klipp ut meningarna på pappret som de är.
        Klipp ut alla symbolkort och bygg egna tokmeningar.
        Printa ut dubbelt och spela memory.
        Säg vilken mening eleven skall bygga med symbolerna.
        Arbeta parallellt med samma uppgift på Widgit Go.

        Motsatsord

        Motsatsord 1 

        Motsatsord 2

        Motsatsord 3

        Motsatsord 4

        Motsatsord 5


        Motsatsord 1 är 14 sidor och innehåller motsatserna; tråkig-rolig, sjuk-frisk, liten-stor, äcklig-god, ledsen-glad och bra-dålig.

        Motsatsord 2 är 14 sidor och innehåller motsatserna; fattig-rik, hungrig-mätt, ren-smutsig, trött-pigg, tjock-smal, låg-hög och svår-enkel.

        Motsatsord 3 är 14 sidor och innehåller motsatserna; vit-svart, vid-trång, hård-mjuk, djup-grund, kall-varm, full-tom och bakom-framför

        Motsatsord 4 är 14 sidor och innehåller motsatserna; gråta-skratta, på-under, öppen-stängd, lit-mycket, utanför-innanför, lätt-tung och långsam-snabb

        Motsatsord 5 är 14 sidor och innehåller motsatserna;uppe-nere, rak-krokig, först-sist, börja-sluta, före-efter, sälja-köpa och ge-ta.

        Ordpar

        Ordpar

        Ordpar innehåller 12 sidor och går ut på att välja vilka ord som passar ihop. Ordparen är; hus-tält, stekpanna-kastrull, ambulans-skåpbil, pingvin-kråka, lingon-blåbär, tiger-lejon, cykel-moped, mask-larv, fåtölj-stol, te-kaffe, peppar-salt och spagetti-makaroner.


        Sammansatta ord

        Sammansatta ord 1

        Sammansatta ord 2

        Sammansatta ord 3

        Sammansatta ord 4-yrken

        Sammansatta ord 1 innehåller 7 sidor och orden; tandläkare, bokhylla, fågelbo, snögubbe, ylletröja, busschaufför och polisbil.

        Sammansatta ord 2 innehåller 7 sidor och orden; ringklocka, brandman, spelkort, ostsmörgås, gräsmatta, sjukskötare, köttbullar.

        Sammansatta ord 3 innehåller 10 sidor och orden; segelfartyg, solstrålar, hundvalp, gummistövlar, tandborste, makaronilåda, skidbacke, nyckelpiga, glasspinne och toalettpapper.

        Synonymer

        Synonymer

        ”Synonymer” är en övning i vilken det gäller att hitta olika symboler för samma ord. Övningen tar upp följande ord; fågel, hund, katt, fisk, buss, tåg, bil, bröd saft, vatten, mat, hjälpa, läsa, skriva, räkna, byxor, skor, jacka, smycken och byxor.

        • View only 'Topic 9'
        • View only 'Topic 10'

         Årstider och högtider

         Högtider och specialdagar

         Påsk

         Vappen

         (Symbolerna för plockmat, mjöd och struvor är ARASAAC-symboler: Sergio Palao CATEDU (http://catedu.es/arasaac) publicerade under Creative Commons licensen.

         Midsommar

         Kräftskiva

         Villaavslutning / Venezianskafton

         På höstlovet

         Halloween   

         Advent

         Självständighetsdagen

         Luciadagen

         På jullovet

         Födelsedag 

         Veckoslutet

         Temadagar

         Kramens dag 

         Forskning har visat att kramar är som hälsopiller. Den 21.1 är det Kramens dag. I dokumentet framkommer också att alla inte vill kramas och att det skall respekteras även då vi firar kramens dag.

         Runebergsdagen

         Ett dokument om vår nationalskald Johan Ludvig Runeberg. I dokumentet framkommer hans intresse för friluftsliv och jakt. Även lördagssällskapet tas upp.

         Samernas nationaldag

         Samer är ursprungsbefolkningen i Sameland, ett område i norra Finland, Sverige och Norge samt på Kolahalvön i Ryssland. Samerna har en egen nationaldag och den firas den 6. Februari.

         Vändagen, vänskap är att

         En diskussionskarta som ger förslag på vad vänskap kan vara.

         Årstider

         Vår

         Sommar

         Höst

         Vinter