• General

  Denna modul är senast uppdaterad: 8.12.2020


  Materialet i denna modul är gjort med appen Widgit Go SE. I appen ingår widgitsymbolerna. Har du tillgång till appen kan du ladda ner uppläggen och anpassa dem enligt behov.

  Språk och samspel får understöd av Veikkaus och gör ingen vinst på materialet och det får fritt användas och anpassas enligt behov.

  SENASTE NYTT:

  I sektionen Samhällskunskap finns en uppdaterad version av upplägget Flaggdagar i Finland.

  I sektionen Årstider och högtider under rubriken Kalender 2021 finns nu kalenderuppläggen månadsvis.

  (Hela året i ett upplägg fungerade bra med cirka 400 foton och med en storlek på 28 Mb. Då fotomängden närmade sig 500 kraschade appen och upplägget försvann. Antagligen skulle upplägget ha klarat av mera foton men iPadens arbetsminne kom väl emot eftersom jag gjorde stora editeringar utan att stänga appen eller iPaden. Vill man använda kalender upplägget med alla tolv månader i ett och samma upplägg och fyller det med många fotografier gäller det att följa med uppläggets storlek.)

  TIDIGARE NYTT:

  I sektionen Språklära finns nu en ny rubrik: Kategorisera. Där finns nu upplägg som handlar om att välja mellan frukt eller grönsak.

  I sektionen Språklära under rubriken Motsatsord, finns en övning som heter Avsluta meningen. Även om meningarna har ett givet svar finns det olika sätt att svara på frågorna. Då kan materialet användas som diskussionsunderlag till språkträning kring meningar och ordens betydelse. 

  Feedback, tips och idéer kan skickas till akk (@) folkhalsan.fi


  Utvärdera materialsidan

  Du kan beställa vårt nyhetsbrev här.
 • Språklära

  I den här sektionen finns olika upplägg med vilka man kan träna kommunikation samt språklära.

  Kategorisera  

  Vilken är en frukt?

  Vilken är en frukt? b

  Övningarna innehåller frukterna: apelsin, banan, kiwi, mango, melon, päron och äpple. I ”Vilken är en frukt?” gäller det att hitta frukten mellan två alternativ. I ”Vilken är en frukt? b” finns tre alternativ av vilka ett är rätt.

  Vilken är en grönsak?

  Vilken är en grönsak? B

  Övningarna innehåller grönsakerna: blomkål, bönor, broccoli, purjolök, sallad, spenat och ärter. I ”Vilken är en grönsak?” gäller det att hitta grönsaken mellan två alternativ. I ”Vilken är en frukt? b” finns tre alternativ av vilka ett är rätt.

  Grönsak eller frukt?

  Grönsak eller frukt? b

  Övningarna innehåller samma grönsaker och frukter som i de tidigare övningarna, men nu gäller det att turvis välja grönsak och frukt. i övning b finns igen tre alternativ.

  Kombinera ord

  Kombinera ord

  Kombinera ord, demo.

  Kombinera innehåller följande ordpar; ägg-höna, gaffel-kniv, hår-kam, bil-trafikljus, hammare-spik, dörr-nyckel, hink-spade, sko-fot, tandborste-tänder, fjäril-larv, regn-paraply, sopborste-sopskyffel, hand-vante och kastrull-spis.

  Meningsbyggnad

  Meningsbyggnad, 2 ord modell A

  Meningsbyggnad, 2 ord modell B

  Meningsbyggnad, 3 ord modell A

  Meningsbyggnad, 4 ord modell A

  Meningsbyggnad, 4 ord modell B

  Med dessa upplägg går det att öva meningsbyggnad. Det är frågan om meningsbyggnad med 2-, 3- och 4-ord.

  Uppläggen finns i två versioner. I modell B är orden ordnade ordklassvis så att i 3- och 4-ordsmeningarna är det en ordklass per tavla.

  I uppläggen går det lätt att variera övningen genom att blanda orden.

  Detta övar både användningen av Widgit Go , men ger även en träning i meningsbyggnad.


  3-ords meningar

  Lyssna och skriv

  Prepositioner

  Frågetecknet (de gråa cellerna) läser ut en mening och med symbolerna gäller det att bygga samma mening.

  Tokiga frågor

  Tokiga frågor 2

  Tokiga meningar

  Tokiga meningar 2

  Dessa upplägg är gjorda på Folkhälsan i samarbete med talterapeut Kati Joronen på Folkhälsans mottagning för barn, unga och familjer. Upplägget är gjort som ett komplement till ett bildmaterial. Övningen går ut på att välja

  ett blått, ett rött och ett gult kort. Korten bildar en mening som ofta är något tokig. Kring den tokiga meningen går det sedan att diskutera.

  I Widgit Go går övningen till så att man först väljer en blå, en röd och en gul ruta. Vid tryck läses ett ord upp. På nästa sida finns orden som bilder och det gäller att bygga upp rätt mening, så att man sedan kan diskutera vad meningen betyder, hur den är tokig och hur den egentligen kunde vara.

  I "Tokiga meningar 2" är det fem rader med ord och bilder på varje sida. Orden är i stort samma som i "Tokiga meningar"

  I "Tokiga frågor" och "Tokiga frågor2" har orden bytt plats. Fortfarande så att man först bygger en tokig fråga med endast uppläsning, sedan gäller det att minnas frågan och bygga den med symboler.

  Övningarna finns även som In Print-filer.

  Motsatsord

  Avsluta meningen

  Avsluta meningen består av meningar med ett givet svar. Även om meningarna har ett givet svar finns det olika sätt att svara på frågorna. Då kan materialet användas som diskussionsunderlag till språkträning kring meningar och ordens betydelse.

  Avsluta meningen, demo. 

  Motsatsord 1

  Motsatsord 2

  Motsatsord 3

  Motsatsord 4

  Motsatsord 5

  Motsatsord 1 är 14 sidor och innehåller motsatserna; tråkig-rolig, sjuk-frisk, liten-stor, äcklig-god, ledsen-glad och bra-dålig.

  Motsatsord 2 är 14 sidor och innehåller motsatserna; fattig-rik, hungrig-mätt, ren-smutsig, trött-pigg, tjock-smal, låg-hög och svår-enkel.

  Motsatsord 3 är 14 sidor och innehåller motsatserna; vit-svart, vid-trång, hård-mjuk, djup-grund, kall-varm, full-tom och bakom-framför

  Motsatsord 4 är 14 sidor och innehåller motsatserna; gråta-skratta, på-under, öppen-stängd, lit-mycket, utanför-innanför, lätt-tung och långsam-snabb

  Motsatsord 5 är 14 sidor och innehåller motsatserna; uppe-nere, rak-krokig, först-sist, börja-sluta, före-efter, sälja-köpa och ge-ta.

  Ordpar

  Ordpar

  "Ordpar" går ut på att välja vilka ord som passar ihop. Ordparen är; hus-tält, stekpanna-kastrull, ambulans-skåpbil, pingvin-kråka, lingon-blåbär, tiger-lejon, cykel-moped, mask-larv, fåtölj-stol, te-kaffe, peppar-salt och spagetti-makaroner.

  Ordpar 2 

  Ordpar 2 innehåller 12 sidor och går ut på att välja vilka ord som passar ihop. Ordparen är; bok-tidning, mugg-glas, TV-dator, golv-tak, ko-häst, skjorta-tröja, glasögon-kikare, simbassäng-badkar, hammare-såg, kniv-gaffel, mus-råtta och lampa-stearinljus.

  Då man väljer rätt svar finns det färdigt inbyggt två alternativ. Det förhandsvalda säger t.ex. att ”En bok och en tidning kam man läsa.” Vill jag istället välja alternativet ”Bok och tidning är innehållskusiner” måste jag aktivera alternativet för annan text.

  Så här fungerar upplägget.

  Sagor och språklekar

  De tre bockarna Bruse

  Berätta/ läs sagan om De tre bockarna Bruse. Det finns tre alternativ att välja mellan. Jag kan antingen från början till slut fundera utgående från det jag minns att på riktigt hände i sagan. Men vill jag, så kan jag även skoja till det.

  Väljer jag att ”De tre bockarna Bruse ville gå till ängen för att titta på TV.” går det ju att fundera på vilket tv program det kunde vara. Jag kan låta fantasin skena iväg och sedan vid lämpligt läge återknytas till sagan genom det ”rätta” alternativet. 

  Rimövning

  Ett upplägg med vilket man kan öva på lätta rim. I detta skede innehåller upplägget åtta undertavlor. Den ursprungliga idén till upplägget är obekant. Sannolikt är detta något som härstammar från projektet PRAGMA. (Läs mera under Sagan om Rödluvan och vargen.).

  Sagan om Rödluvan och vargen

  Berätta / läs sagan om Rödluvan och vargen. Det går att välja fel alternativ för att få mera att diskutera ikring eller för att uppmuntra till skoj.

  Pappersversionen finns inom kort som InPrint-fil. Sagan, i denna form, skapades i ett projekt på DART, PRAGMA, http://www.dart-gbg.org/fou/genomford_fou/pragma.

  Under Tips & Material på DARTS hemsida (http://www.dart-gbg.org/) finns mera material som gjordes i samband med projektet

  Sammansatta ord

  Sammansatta ord 1

  Sammansatta ord 2

  Sammansatta ord 1 innehåller orden; tandläkare, bokhylla, fågelbo, snögubbe, ylletröja, busschaufför, polisbil, ringklocka, brandman, spelkort, ostsmörgås, gräsmatta, sjukskötare och köttbullar.

  Sammansatta ord 2 innehåller orden; segelfartyg, solstrålar, hundvalp, gummistövlar, tandborste, makaronilåda, skidbacke, nyckelpiga, glasspinne och toalettpapper.

  Sammansatta ord, yrken

  Sammansatta ord, yrken är ett upplägg som innehåller följande yrken; bokbindare, bilmekaniker, skomakare, nyhetsuppläsare, skidinstruktör, lokförare, fönstertvätare och forvårdare.
  Eftersom det även går att kombinera exempelvis "bil" och "förare" så visas de "rätta2 kombinationerna på den första tavlan.

  Sammansatt ord, demo.

  Språklig medvetenhet

  Meningsrim

  Materialet bygger på språkleken Meningsrim som hittas i Folkhälsans förnyade lekdatabas (folkhalsan.fi/lek). Det finns tre alternativ för hur en mening kunde sluta, ett alternativ rimmar.

  Meningsrim, demo.

  Ord som rimmar

  Det gäller att välja vilket ord som rimmar med det givna ordet. Övningen innehåller följande ord:

  Lok-bok, vit-bit, katt-hatt, sol-stol, gran-kran, hand-sand, röd-bröd, ko-bo, mat-fat, låda-båda, kanna-panna, sil-bil, tåg-såg och hus-mus.

  Ord som rimmar, 2

  Det gäller att välja vilket ord som rimmar med det givna ordet. Övningen innehåller följande ord:

  Ris-gris, sill-dill, lök-kök, lax-sax, soppa-loppa, fyra-myra, bur-ur, docka-socka, land-tand, troll-boll, nål-hål, råtta-åtta, sko-ro och dal-hal.

  Ord som rimmar, 3

  Det gäller att välja vilket ord som rimmar med det givna ordet. Övningen innehåller följande ord:

  Säl-häl, krokodil-pil, cykel-nyckel, väst-häst, tår-får, kravatt-skatt, sten, ben, tomat-lat, elefant-diamant, rund-hund, gunga-sjunga, ägg-skägg, rötter-nötter och rik-spik.

  Ord som rimmar, 4

  Det gäller att välja vilket ord som rimmar med det givna ordet. Övningen innehåller följande ord:

  Mönster-fönster, raket-staket, jord-bord, skål-tvål, platt-katt, bred-sked, hörn-björn, baka-haka, flagga-vagga, vas-glas, sticka-dricka, gubbe-stubbe, ropa-skopa och diska-viska


  Synonymer

  Synonymer

  "Synonymer" är en övning i vilken det gäller att hitta olika symboler för samma ord. Övningen tar upp följande ord; fågel, hund, katt, fisk, buss, tåg, bil, bröd, saft, vatten, mat, hjälpa, läsa, skriva, räkna, byxor, skor, jacka, smycken och byxor.


  Sociala berättelserÅrstider och högtider