• General

  Denna modul är senast uppdaterad: 8.12.2020


  Materialet i denna modul är gjort med appen Widgit Go SE. I appen ingår widgitsymbolerna. Har du tillgång till appen kan du ladda ner uppläggen och anpassa dem enligt behov.

  Språk och samspel får understöd av Veikkaus och gör ingen vinst på materialet och det får fritt användas och anpassas enligt behov.

  SENASTE NYTT:

  I sektionen Samhällskunskap finns en uppdaterad version av upplägget Flaggdagar i Finland.

  I sektionen Årstider och högtider under rubriken Kalender 2021 finns nu kalenderuppläggen månadsvis.

  (Hela året i ett upplägg fungerade bra med cirka 400 foton och med en storlek på 28 Mb. Då fotomängden närmade sig 500 kraschade appen och upplägget försvann. Antagligen skulle upplägget ha klarat av mera foton men iPadens arbetsminne kom väl emot eftersom jag gjorde stora editeringar utan att stänga appen eller iPaden. Vill man använda kalender upplägget med alla tolv månader i ett och samma upplägg och fyller det med många fotografier gäller det att följa med uppläggets storlek.)

  TIDIGARE NYTT:

  I sektionen Språklära finns nu en ny rubrik: Kategorisera. Där finns nu upplägg som handlar om att välja mellan frukt eller grönsak.

  I sektionen Språklära under rubriken Motsatsord, finns en övning som heter Avsluta meningen. Även om meningarna har ett givet svar finns det olika sätt att svara på frågorna. Då kan materialet användas som diskussionsunderlag till språkträning kring meningar och ordens betydelse. 

  Feedback, tips och idéer kan skickas till akk (@) folkhalsan.fi


  Utvärdera materialsidan

  Du kan beställa vårt nyhetsbrev här.
 • Samhällskunskap

  Finlands presidenter

  Finlands jubileumsår till ära presenteras här ett upplägg om våra presidenter. I upplägget ingår en kort historisk blick på hur Finland blev en republik. Det ingår även en kort redovisning över hur presidentval har genomförts i olika tider.


  Flaggdagar i Finland 

  Har det hänt att du funderat på varför flaggan är uppe? I upplägget "Flaggdagar i Finland" går det att läsa om Finlands flagga, flaggningsregler samt om våra officiella och vedertagna flaggdagar. Även flaggdagarna på Åland är medräknade.
  I den senast uppdaterade versionen har nya symboler använts. Likaså är barnkonventionsdagen nu med eftersom den år 2018 hör till våra flaggdagar.

   

  Liv överallt

  Detta är ett exempel på hur kommunikation och pedagogik kan skapa en helhet. Texten är tagen ur materialet Solklart som är skrivet av Maria Sjöblom och producerat av Lärum.

  I sektionen "Lärum och Folkhälsan / Solklart" finns fler upplägg som baserar sig på Nya solklart.


  Yrken

  Vad gör en servitör? I upplägget ”Yrken” går det att på en lätt nivå  bekanta sig med olika yrken. 14 yrken ingår i upplägget.

  Yrkena är; frisör, kock, städare, brevbärare, polis, butiksbiträde, brandman, läkare, lärare, pilot, präst, servitör, rektor och tandläkare.

  Yrken, demo.


  Lek och lärSociala berättelser