Småbarnspedagogik: trygg, inkluderande miljö för alla barn
Topic outline
-
I naturen blir vi jämlika
Att jobba med jämlikhetstemat utomhus har sina fördelar. Inte bara det att vi oftast blir mera jämlika i naturen utan också påverkar oss positivt genom att vi blir mera avslappnade och då kan det kännas lättare att prata om sina känslor och funderingar. Kommunikationen tenderar även att bli mera jämlik mellan vuxna och barn.
Med fördel kan man använda naturmaterial då man jobbar med temat mångfald då naturmaterial är ett neutralt material. Alla kan tex hjälpa till att plocka ihop material för temat. Skapa olika hem/hus med naturens material, en hel by, stad och diskutera vem som bor där.
Här nedan kommer fler förslag som ni kan utgå ifrån i temat jämlikhet. Känslouttrycken på löven hittar du på; folkhalsan.fi/visuellt under material/bildsnack och kommuikationsstigar. Längst ner på sidan hittar du vilken känsla där hittar du känslouttrycken.
Mer natur-tips hittar ni på: Utomhuspedagogik - mera ute! - Folkhälsan (folkhalsan.fi) och Naturkraft - Folkhälsan (folkhalsan.fi)
-
Låt barnen fundera kring hur de brukar umgås med familjen i naturen. Diskutera kring vad familjerna äter. Lyft fram familjer med olika kulturella bakgrunder och vad de tar med sig på sin picknic. Förverkliga gärna en picknick med plock från varje kultur. Eller varför inte ordna en familjekväll/vårfest där var och en tar med ett bidrag till picknicken.
-
Skapa ett "vardagsrum" med barnen. Vem är hen trygg med i det rummet. Hitta en lämplig plats ute där ni känner er bekväma. Använd chilla ute året om som ni hittar här:
Chilla hjälper att koppla av - Folkhälsan (folkhalsan.fi)
Använder du en beröringssaga ta hjälp av tex kottar, pinnar man rullar mor kroppen. Anpassa sagan till årstiden. Tips på beröringsaga hittas också under länken tillexempel Ekorrn satt i granen.