Kurssi: Småbarnspedagogik: trygg, inkluderande miljö för alla barn | moodle

  • Introduktion

    På denna plattform där temat är jämlikhet och mångfald vill vi stöda ert arbete inom småbarnspedagogiken och annan verksamhet som riktar sig till barn. Vi hoppas att ni får olika idéer och stöd i att lyfta fram familjers mångfald i er verksamheten.  Vi har skapat materialet och sammanställt befintligt material genom projektet Jämlikt föräldraskap (2020-2023) i samråd med er inom småbarnspedagogiken och med grunden för planen för småbarnspedagogiken i fokus. Det går bra att printa ut materialet och ändra så det passar er verksamhet på bästa sätt.  

    Plock ur grunderna för planen för småbarnspedagogiken: 

    Mångfald av familjer En professionell, öppen och respektfull inställning till mångfalden av familjer och familjers olika språk, kulturer, åskådningar och religioner, traditioner samt syn på fostran skapar förutsättningar för ett bra fostringssamarbete. Barnens familjeidentitet och familjerelationer stöds så att varje barn får känna att den egna familjen är värdefull.

    Likabehandling, jämlikhet och mångfald 

    Småbarnspedagogiken främjar det finländska samhällets demokratiska värderingar såsom likvärdighet, jämlikhet och mångfald. Barnen ska ges möjlig heter att utveckla sina färdigheter och göra sina val oberoende av förväntningar baserade till exempel på kön, ursprung, kulturell bakgrund eller andra orsaker som gäller barnet som person. Personalen ska skapa en atmosfär som respekterar mångfald. Småbarnspedagogiken bygger på ett mångskiftande kulturarv som fortsätter att formas genom samverkan mellan barnen, deras vårdnadshavare och personalen.

    träd med olika familjer


    Ni hittar mer information och material här: 

    Klicka:

    Jämlikt föräldraskap - Folkhälsan (folkhalsan.fi)

    Jämställdhets- och jämlikhetsarbete på Folkhälsan - Folkhälsan (folkhalsan.fi)


    Uppdaterad: 6.3.2024


  • Laajenna kaikki osiot

    Pienennä kaikki osiot


  •  


    • Här hittar ni de olika familjefigurerna ni kan använda fritt för sig eller som stöd till sagan om Bruno

    • Till sagan om Bruno är borta går det bra att diskutera olika situationer och hur man känner kring dem med barnen. Som stöd kan du använda denna karta med känslotillstånd. Bilderna är hämtade från https://bildverktyg.papunet.net/ som är ett kostnadsfritt bildverktyg. 
    • Har du inte testat använda bildstöd tidigare kan du testa dig fram lite i taget med sagan om Bruno är borta. Kanske använd för en viss dela av sagan som är uppdelad i sektioner.  Använd bara några bilder.  Ta din tid och testa dig fram. Detta är ett exempel på bildstöd som du kan använda på olika sätt. Går tillexempel bra att klippa ut och laminera hela kartan eller bara någon bild. 

      • Bilderna stannar kvar längre än det talade ordet. Detta ger en större möjlighet för barnen att bearbeta, processa och lära in jämfört när de bara får informationen muntligt.
      • För att det är viktigt för vissa barn och bra för alla barn.
      • Bilderna kan hjälpa barnen att förmedla och förstå språkligt innehåll och/eller instruktioner.
      • Bilder kan hjälpa till att minska stress och oro samt öka trygghet hos barn.
      • Bildstödet kan hjälpa barnen att bli mer självständiga
      • Gör lässtunden mera levande

      Du hittar mer material och information om bildstöd här: 

       Kommunikationsstöd, visuellt stöd och stöd för kognition - Folkhälsan (folkhalsan.fi)






  • I naturen blir vi jämlika

    Att jobba med jämlikhetstemat utomhus har sina fördelar. Inte bara det att vi oftast blir mera jämlika i naturen utan också påverkar oss positivt genom att vi blir mera avslappnade och då kan det kännas lättare att prata om sina känslor och funderingar. Kommunikationen tenderar även att bli mera jämlik mellan vuxna och barn.

    Med fördel kan man använda naturmaterial då man jobbar med temat mångfald då naturmaterial är ett neutralt material. Alla kan tex hjälpa till att plocka ihop material för temat. Skapa olika hem/hus med naturens material, en hel by, stad och diskutera vem som bor där. 

    Här nedan kommer fler förslag som ni kan utgå ifrån i temat jämlikhet. Känslouttrycken på löven hittar du på; folkhalsan.fi/visuellt under material/bildsnack och kommuikationsstigar. Längst ner på sidan hittar du vilken känsla där hittar du känslouttrycken.  

    Mer natur-tips hittar ni på: Utomhuspedagogik - mera ute! - Folkhälsan (folkhalsan.fi)  och Naturkraft - Folkhälsan (folkhalsan.fi)


  • Skräp

    Att använda och återanvända är ett bra sätt att skapa material för temat. Dels är materialet i sig skapande och neutralt och återanvändning är också till fördel.  


    • Vems mage bodde jag i? - M. O’Reilly

      Handlar om två rävhanar som inte kan få egna barn fastän de så gärna vill och ger sig ut på jakt efter en mamma som kan bära deras barn. Surrogatmammor ingår som tema i boken.

      Barn från 0–3 år.



      Hej, vi bakar en människa 
      - Sanna Kalmari, Ulla Parisaari

      Svensk version: Maria Hintze

      Hej, vi bakar en människa! ger på ett överskådligt och roligt sätt grundläggande information om människans arvsmassa. Boken är skriven för barn i alla åldrar och passar utmärkt för högläsning. Berättelsen tar bland annat upp frågan om varför människor är olika. Som läsare kan du välja ut sådana avsnitt som passar in i den aktuella situationen.

      Boken är gjord i samarbete med sakkunniga på Harvinaiskeskus Norio, Inclusion Finland (KVTL), där man är specialiserad på sällsynta och ärftliga sjukdomar.


      4 år och äldre

      . 

      Ebbe och ägget

      Ebbe är fyra år. Han vill ha en orm. Mamma vill ha en bebis. Hon har berättat hur både bebisar och ormar blir till. Mamma har fått bebisfrön av en donator. Kan det vara så att det är en orm-äggdonator som har lämnat ett ormägg till Ebbe? Boken utforskar vad en donator är för något och hur det går till när spermier (bebisfrön) och ägg doneras så att det ska kunna bli familjer. Barn från 4 år och uppåt.

      Ebbe och ägget

      Mammaornas bebisresa

      - Hedvig van Berlekom

      Ett barn växer i magen. Isa och Anna längtar. De får vänta länge. En kväll mitt i vintern är det äntligen dags för bebisen att komma ut. Följ med på resan från ett litet frö till en färdig bebis. En resa fylld av kärlek och nyfikenhet.

      Från 3 år och uppåt.

      Mammornas bebisresa

      Värsta prutten Lolly

      Lolly älskar att prutta med armhålan.
      Pappa Peter tycker hon är proffsig. Pappa Anders har slutat med sådant.
      En dag får hon följa med sin mamma på en fin fest.
      Där får hon absolut inte prutta.
      Kommer hon att kunna låta bli?

      Boken riktar sig till barn från 3 år och uppåt.

      Värsta prutten, Lolly! (inbunden)

      KAI

      Handlar om en pappa och hans björnunge son. En bok som är på tre språk (finska, svenska och engelska) för att ta i beaktande olika modersmål och så fler kan förstå.

      Barn 0–3 år.

      Kai menee nukkumaan - Kai går till sängs - Kai Goes to Sleep

      Maskeraden, om att vara den man vill - Minna Paananen

       Det är dags för maskerad på förskolan. Spännande och vackra dräkter plockas fram och alla får klä ut sig. Men något känns konstigt och ingen verkarglad. Tills ett av barnen plötsligt ropar: ”Stopp!”

       Det här är en bok om att även i lättare, lekfulla situationer få gå förbi samhällets normer och ha rätten att vara den man själv vill.

      I slutet av boken finns diskussionsuppgifter som underlag för att arbeta vidare med ämnet, tillsammans med barnen.

       Minna Paananen skriver böcker som engagerar och som leder till eftertanke. Samtidigt förmedlar hon alltid en varm känsla med sitt skrivande. Illustratör är Elisabeth Widmark som med sina härliga och mustiga bilder ger liv till historien.

       Boken passar för barn i åldern 4–9 år.


      Maskeraden (inbunden)


      Stjärnfamiljer - Minna Paananen (3-6 åringar)

       En familj behöver inte alltid bestå av en mamma, en pappa och deras barn. Det finns många olika familjer och ingen är mer rätt än någon annan.

       I den här boken får man träffa en del av de familjer som finns i vårt samhälle. Kanske kan du komma på några fler?


      Stjärnfamiljer (inbunden)





  • Klicka här för att läsa hela examensarbetet->  Diversitet småbarnspedagogiken


    Examensarbete om diversitet