• Folkhälsan Utesalar åk 2-6

    Ladda spelet: www.seppo.io/shop
    Aktiveringskod: Folkhälsan

    Utesalar

    Har du sett din omgiving som olika uterum? Har du varit med om naturens livesändning eller skapat en statypark? Hur låter det med ett laboratorium eller en tränisngssal ute i det gröna?

    I det här spelet får du hoppa in i olika uterum och utforska din närmiljö på medryckande och roliga sätt. 

    Utesalar stöder barns utveckling och miljömedvetenhet på ett mångsidigt sätt. I aktiviteterna tränas såväl medveten närvaro som motoriska färdigheter och samarbetförmåga. Genom att uppleva och upptäcka naturen stärks naturkontakten.


    Du hittar mer inspiration till utestunder på www.folkhalsan.fi/naturkraft


    Fördelar av att röra sig i närmiljön:

    1) Att vistas och röra sig i naturen förbättrar människans välbefinnande och hälsa. Effekterna uppstår direkt genom sinnena eller indirekt genom motionerandet eller den sociala interaktionen. Utomhusluften väcker aptiten, ger en hälsosam trötthet och förbättrar på så sätt kontrollen över den normala dygnsrytmen, sömnen och människans livskvalitet.

    2) En daglig kontakt med naturen förbättrar människans motståndskraft mot sjukdomar.

    3) Att röra sig i naturen utmanar balansen och muskulaturen på olika sätt. När vi vistas i naturen drar vi nytta både av de hälsofördelar som rörelsen erbjuder och av naturens hälsoeffekter.

    4) Ju mer vi rör oss i naturen, desto starkare blir vårt förhållande till naturen. En bra relation till naturen kan också fungera som skydd mot faktorer som äventyrar psykisk hälsa.

    5) Att röra sig och vistas i naturen främjar på många sätt barns och ungdomars välbefinnande, tillväxt och utveckling.

    6) I naturen ökar människans sociala välbefinnande och känslan av gemenskap, dessutom blir attityden mot människorna omkring mer positiv. 

    7) Naturen är en plats för inspiration och lärande. I den närliggande naturen kan människan få nya upplevelser och insikter mitt i vardagen. 

    8) Utomhusaktiviteter förbättrar den upplevda hälsan och hjälper till att bryta sig loss från vardagen. Blodtrycket, hjärtfrekvensen och andningsfrekvensen sjunker och mängden stresshormon minskar. I naturen blir man på bättre humör och de positiva tankarna ökar.

    9) Reflektion av vistelsen stärker inlärningsprocessen och övar upp språket när eleven återberättar i skriftligt eller verbalt vad hen upplevt under utevistelsen. Det kan göras i olika situationer på olika språk.