Osio

 • Yleinen

  Denna modul är senast uppdaterad: 30.12.2019

  Materialet i denna modul är gjort med bildstödsprogrammet Boardmaker och innehåller Picture Communication Symbols (PCS)-symboler.

  Språk och samspel får understöd av Veikkaus och gör ingen vinst på materialet och det får fritt användas och anpassas enligt behov.

   

  Senaste nytt:

  Strukturen i modulen har uppdaterats så att den motsvarar övriga moduler på materialsidan.  Feedback, tips och idéer kan skickas till akk (@) folkhalsan.fi


  Utvärdera materialsidan

  Du kan beställa vårt nyhetsbrev här.

 • Laajenna kaikki osiotPienennä kaikki osiot

 • Vardag

  Klädtermometer

  Situationskarta, kläder

  Tallriksunderlägg

  Tvätta händerna

  Här är samlat symbolstöd som kan användas som stöd vid olika vardagliga situationer, till exempel vid matsituationer, på- och avklädning, för att berätta hur du känner dig just nu eller vad du vill göra.


   Näytä vain 'Osio 1'
  • Kommunikationskartor

   Känslokarta

   Känslokarta enkel

   Knippor

   Dagisknippe

   Föräldraknippe

   Bildknippan är lätt att göra, lätt att använda och du kan bära med dig den under dagen. Det finns en

   1. Printa ut bilderna.

   2. Klipp ut bilderna så att det på varje utklippt ark finns fyra symboler.

   3. Limma ihop alla ark två och två så att de bildar kort med symboler på vardera sidorna.

   4. Laminera efter det här alla kort.

   5. Gör ett hål i övre kanten av alla kort.

   6. Fäst korten med en ring så att de hålls ihop.

   7. Klar att använda!


    Näytä vain 'Osio 2'
   • Kommunikationskartor

    Billek

    Chokospelet

    Leksakståg

    Ritunderlag

    Rita 2


    Spelkartor för lekar

    Färgleken

    Leken går till så här:

    Barnen ställer sig bredvid varandra på en rad, ungefär 10 meter bort från färgledaren. Färgledaren står med ryggen mot de andra barnen, för att inte kunna se vad de har för färger på sig. Målet är att ta sig fram till färgledaren före de andra barnen. Färgledaren ropar en färg och antal steg. Alla barn som har något klädesplagg i den färgen som ledaren ropat, får ta steg framåt. Färgledaren kan t.ex. ropa: "Alla som har något rött på sig får ta två steg framåt!". Den som först rör i ledaren får vara ledare nästa omgång.

    Leken kan lekas som enkel version genom att man bara tar sig framåt med vanliga steg.
    I en svårare version kan man ta med olika sorters steg, t.ex. myrsteg, bamstesteg, hopp.

    Pomperipossa

    Leken går till så här:

    Bestäm vem som ska vara häxan Pomperipossa. Häxan behöver en filt och en käpp. Alla andra barn går runt i rummet och låtsas plocka blommor. Pomperipossa kommer in efter en stund och bankar i golvet med sin käpp. Alla barn blir då förstelnade, kryper ner på knä och blundar. Häxan trollar bort någon genom att lägga filten över ett eller flera av barnen. Då häxan igen bankar med sin käpp bryts förstelningen och alla barn, förutom de under filten, får stiga upp. Tillsammans får barnen sedan försöka fundera ut vem som är borttrollad och ligger under filten.

    Pomperipossa går bäst att leka inomhus. Istället för att låtsas plocka blommor kan man även
    spela musik och låta barnen dansa medan de väntar på Pomperipossa. Om du inte har en käpp kan
    Pomperipossa klappa i händerna.

    Som tillägg till bildstödet som finns här kan man även ha bilder på alla barn som är med i leken och låta barnen gissa vem som är borta genom att använda bilderna.

    Spegel

    Leken går till så här:

    Barnen ställer sig bredvid varandra på en rad. Ett barn är spegel och ställer sig med ryggen mot de andra, ungefär 10 meter framför. De andra barnen ska försöka smyga sig närmare spegeln. Genast då spegeln vänder sig om så ska barnen stå blickstilla. Den som rör på sig och blir träffad av spegelns blick måste gå tillbaka till starten. Den som först lyckas komma fram till spegeln får vara spegel nästa omgång.

    För att göra leken lite svårare kan spegeln bestämma hur de andra barnen ska gå framåt, det kan vara med myrsteg (mycket små steg), med vanliga steg eller med bamsesteg (stora steg).

    När du använder bildstödet för spegelleken kan du börja med att gå igenom de olika symbolerna med barnen. Bilderna fungerar sedan som förtydligande till lekens regler. Använd dem för att visa när barnen ska stanna eller när de är tvungna att gå tillbaka. Med bilderna kan du även förklara de olika sätten barnen kan ta sig framåt. Du kan både använda bilderna och visa med händerna eller kroppen att t.ex. myrsteg är pyttesmå steg medan bamsesteg är mycket stora steg. Du kan också hitta på andra sätt att ta sig framåt!


     Näytä vain 'Osio 3'
    • Näytä vain 'Osio 4'
    • Näytä vain 'Osio 5'
     • Näytä vain 'Osio 6'
      • Näytä vain 'Osio 7'
       • Näytä vain 'Osio 8'
        • Näytä vain 'Osio 9'
         • Näytä vain 'Osio 10'